Râia auriculară la pisici este un tip de parazit extrem de mic, care poate infecta urechile pisicilor și poate provoca mâncărimi severe animălețelor de companie.
Râia auriculară la pisici nu este foarte periculoasă pentru acestea însă trebuie tratată pentru că în cazuri rare, inflamația din urechea externă se poate extinde și la urechea medie sau internă.
Cât de periculoasă este râia auriculară la pisici?
Răia auriculară la pisici este cunoscută și sub denumirea de otodectoză sau acarianul urechii la pisici, este o boală parazitară a canalului auditiv extern caracterizată prin proliferarea unui acarian microscopic în canalul extern auricular.
Acarianul se hrănește cu resturi epidermice și cerumen, trăiește și se reproduce în canalul urechii. Contaminarea se produce prin contactul direct, fiind mai răspândită în rândul populațiilor de pisici comunitare. Ceea ce este foarte important este că boala nu este transmisibilă oamenilor.
În general râia auriculară nu este foarte periculoasă pentru pisică, doar în cazuri foarte rare, o inflamație din urechea externă se poate extinde și la urechea medie sau internă. Dar aceasta este mai degrabă o excepție.
Cu toate acestea, acarieniii din urechi provoacă mâncărimi aproape insuportabile la pisici. Așa că e absolut necesar un tratament rapid și eficient împotriva lor.
Pisica scutură frecvent capul și are mâncărime care poate deveni violentă, ducând uneori la producerea unor leziuni la baza urechii datorită scărpinatului. Prezența rapidă a parazitului determină inflamația canalului urechii externe și producerea unei secreții negricioase, uscate în cantități mari. În zonele afectate, de obicei are loc și căderea părului și din cauza disconfortului resimțit, pisica va fi permanent agitată și neliniștită.
Prevenirea acestei afecțiuni
Pentru a preveni râia auriculară la pisici este important, în primul rând, să se trateze cu atenție toate cazurile anterioare și toate animalele din gospodărie, în cazul în care la una dintre ele a apărut infecția.
De asemenea, este indicat să folosiți soluții antiparazitare și să examinați periodic urechile pisicii și să urmăriți simptomele pentru identificarea rapidă a unui posibil focar.
În ceea ce privește diagnosticul și tratamentul, diagnosticul este confirmat prin examinarea la microscop a unei probe din ureche. Uneori parazitul poate fi văzut chiar și sub forma unor picături albe care se mișcă în jurul urechilor, atunci când se utilizează o lupă pentru examinare. Prezența parazitului trebuie confirmată pentru a distinge infecția de alte posibile afecțiuni.
În cazul în care pisica dumneavoastră prezintă mâncărimi la nivelul urechii, râia auriculară poate fi tratată cu produse pe care vi le va recomanda medicul veterinar. De cele mai multe ori sunt folosite picături sau unguente care se aplică direct în ureche.
În cazul în care urechile sunt infectate sau acumularea de secreție este mare, va fi necesară o curățare ușoară, periodică. În acest caz, medicul poate prescrie și un antibiotic pentru a combate infecția.
Îmbunătățirea stării pisicii poate apărea imediat după începerea tratamentului, însă țineți cont că trebuie să îl continuați pentru toată perioada indicată de medicul veterinar, pentru vindecare.
Pentru prevenția râiei auriculare la pisici este foarte importantă curățarea regulată a produselor de ingrijire și a culcușurilor pufoase.