National

Raluca Țurcan consideră că purtarea măștii în unitățile de învățământ de către elevi și profesori este esențială

Publicat: 05 aug. 2020

Vicepremierul Raluca Țurcan a vorbit astăzi despre anumite măsuri de prevenție care ar putea fi implementate în școli. Aceasta consideră o variantă bună purtarea măștilor în incinta unităților de învățământ, atât de către elevi cât și de profesori. Raluca Țurcan a menționat faptul că, toate regulile sanitare vor fi anunțate de către ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

“Sunt proceduri definitivate şi proceduri în curs de definitivare. Unele reguli, inclusiv modul de evaluare a gradului de risc pentru unele comunităţi şi implicit şcoli, nu este stabilit de politicieni, aşa cum fals probabil se vor grăbi unii să transmită, ci de specialişti în sănătate publică. Toate regulile sanitare vor fi detaliate de către Ministerul Sănătăţii tocmai pentru că ele trebuie să fie sigure din punct de vedere al sănătăţii, dar şi aplicabile pentru că e foarte posibil să vină un om politic şi să spună, ştiu eu, trebuie să fie distanţa de patru metru între elevi.

În mod firesc ne întrebăm cu toţii cei care suntem responsabili cum poţi să faci în România anului 2020 în care infrastructura şcolară a fost mai degrabă uitată decât susţinută în ultimii 30 de ani. Aceste reguli sanitare sunt testate pe fiecare unitate şcolară de Ministerul Educaţiei şi în felul acesta vom veni cu ghidul final de măsuri sanitare pentru fiecare unitate şcolară”, a explicat Raluca Turcan.

Aceasta a afirmat că atât profesorii cât și elevii trebuie să poarte mască:

“Dorinţa noastră este ca masca să fie obligatorie. Şi pentru copii, şi pentru profesori”.

De asemenea Raluca Țurcan a fost întrebată dacă elevii vor sta în bănci în același mod ca până acum.

”Aceste detalii vor fi anunţate după ce Ministerul Educaţiei vizează această analiză pe infrastructura şcolara raportată la numărul de elevi în general, dar şi la numărul de elevi la clasă. Distanţa exactă între copii o vom anunţa şi în funcţie de capacitatea de implementare. Specialiştii care lucrează în Ministerul Sănătăţii şi INSP vor propune exact acel set de măsuri sanitare care să genereze un confort şi pentru copii în clasă, dar şi siguranţă pentru părinţi, pentru profesori, că odată plecaţi la şcoală nu se vor îmbolnăvi”, a detaliat Raluca Turcan.

Adauga un comentariu