Actualitate

Raluca Turcan, despre sporurile bugetarilor: „Acestea trebuie să fie o motivație“

Publicat: 18 feb. 2021
Raluca Turcan conferință
Raluca Turcan, ministrul Muncii în Guvernul Florin Cîțu

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a scris joi, 18 februarie, pe pagina sa de Facebook, despre sporurile bugetarilor. Raluca Turcan a declarat că sporurile trebuie să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă, specializare sau realizare suplimentară.

Ministrul Muncii a susținut că declarațiile ei au fost răstălmăcite și că ea nu-și dorește să taie veniturile românilor, mai ales ale celor care muncesc.

„Este greu de acceptat şi de înţeles că, după o poziţie clar explicată public în mai multe rânduri şi susţinută prin efortul zilnic al echipei ministerului de a face analiza sporurilor cu responsabilitate, unii ajung să îmi răstălmăcească declaraţiile într-un efort de trei ore, ca să-i facă pe oameni sa înţeleagă exact pe dos. Şi, culmea, victime ale dezinformării de acest tip sunt exact acei oameni care muncesc de dimineaţa până seara, oamenii pentru care vrem să răsplătim performanţa în sistemul public de salarizare!“, a menționat Raluca Turcan.

Raluca Turcan: „Ministerul Muncii nu urmăreşte diminuarea veniturilor“

Ministrul Muncii este de părere că modul de acordare a sporurilor trebuie analizat, iar acordarea acestora să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă, specializare sau realizare suplimentară.

Punctul meu de vedere cu privire la sporurile acordate din sistemul public de salarizare este cât se poate de clar. Sistemul sporurilor trebuie analizat riguros, cu înţelepciune, nu heirupist, pentru că sunt şi sporuri justificate de condiţiile şi natura muncii, sunt sporuri în domenii importante, pentru categorii esenţiale de salariaţi. Tot la fel de clar am spus că discuţia despre sporuri la Ministerul Muncii nu urmăreşte diminuarea veniturilor, mai ales ale celor care muncesc! Principiul sănătos de la care pleacă această analiză este ca salariile din sectorul public să fie reaşezate, iar sporurile să reprezinte o motivaţie pentru o anumită categorie de muncă, specializare sau realizare suplimentară!”, a mai scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook.

Kelemen Hunor: „Sporurile bugetarilor nu vor fi eliminate în 2021“

Vicepremierul Kelemen Hunor a cerut o verificare a sporurilor acordate bugetarilor și spune că acestea nu vor fi tăiate în 2021.

„Să vină ministrul Muncii, doamna Turcan, cu o analiză extrem de serioasă şi extrem de precisă exact într-o lună de zile şi, după aceea, acele sporuri trebuie eliminate, trebuie discutate prin lege. Sporurile bugetarilor nu vor fi eliminate în 2021 şi acest lucru trebuie să vă spun, fiindcă noi în decembrie am spus un lucru extrem de preţios şi extrem de clar – salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020, luna decembrie. Acest lucru înseamnă că salariul plus sporurile înseamnă venitul lunar pentru fiecare angajat. Dacă noi am spus acest lucru în decembrie, trebuie să fie valabil şi în februarie. Nu putem spune că în februarie vedem un pic altfel şi mai tăiem, fiindcă atunci omul va avea mai puţini bani la sfârşitul lunii decât avea în decembrie”, a declarat Kelemen Hunor.

Marcel Ciolacu: „O lege limitează sporurile la 30%”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Raluca Turcan minte când vorbește despre sporurile acordate bugetarilor.

”O să vină și profesorii, și studenții, și pensionarii. Zi de zi sunt câte 2-3 categorii sociale în Piața Victoriei. Am văzut-o pe doamna Turcan, vine ura pe bugetari. Se pregătesc să taie. Nu mai există spor de calculator de 20 de ani. Există o lege care limitează sporurile la 30%, nu sunt sporuri de 80%, așa cum spune Turcan. Ea minte la televizor! E o manipulare ordinară, o învrăjbire între cei de la buget și cei din mediul privat“, a menționat Marcel Ciolacu.

 

Comentarii
  • Muncesc privatii pe branci ca bugetarii sa aibe salarii decente, chiar unele peste media din U.E.
    Daca si asta mai este economie de piata, unde unii sunt sclavi (privatii) si altii sunt boieri (bugetarii) apoi sa te puncte puncte in ea de democratie de stat.

  • Turcan pe unde a lucrat,in afara de firma aia de cauciucuri second hand,pe la Pascani parca?Pe langa faptul ca nu stie,nici nu vrea sa invete.Persoane care nu prea au lucrat precum Turcan,somerul Orban, mediocrul Catu au ajuns sa vorbeasca despre salarizare.Mi se pare total nepotrivit,dar mai ales atata privatii contra bugetarilor.Un conducator trebuie sa stie si sa lamureasca populatia ca intr-o tara sunt utili in egala masura, atat privatii cat si bugetarii.

  • mai bugetarule care esti util”” la cum merge administratia romaneasca ar trebui sa aveti salarii de kkt nu sa va lafaiti in sporuri,acestea la particular se dau pe competenta nu ca la voi la gramada

  • Art.25 din legea salarizarii,limiteaza sporurile la bugetari in limita a 30% din salariul de baza..Nestiinta,dar si refuzul acestor guvernanti de a citi macar legile,daca nu pot invata,creeaza confuzii,tocmai pentru a se abate atentia de la alte lucruri.Nu vorbesc de salariile de la ASF,sporurile parlamentarilor in crestere pe perioada pandemiei, angajarile incompetentilor inregimentati politic, etc.

Adauga un comentariu