National

Raportul Poliției Române privind crimele din Onești: „Polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță în acest caz”

Publicat: 11 mart. 2021
Criminalul din Onești
Gheorghe Moroșan, criminalul din Onești. A omorât doi oameni, după ce i-a luat ostatici.

Polițiștii din Bacău și cei din Onești aveau toate motivele să intervină în forță în apartamentul unde Gheorghe Moroșan ținea ostatici și a ucis doi bărbați, arată raportul IGPR, care acuză și că datele au fost raportate eronat și târziu, fără a se arăta că Moroșan era acuzat de multe fapte violente, anunță MEDIAFAX.

Șefii Poliției Române au făcut public raportul privind ancheta pe care o fac la nivelul Poliției Bacău după crimele din Onești, unde un bărbat a sechestrat și ucis doi bărbați.

Din rapoartele polițiștilor care au intervenit la fața locului a rezultat clar că aceștia cunoșteau că Moroșan este periculos și că cei doi bărbați luați ostatici erau într-un real pericol.

Raportul IGPR arată că polițiștii de la fața locului puteau sesiza pericolul iminent, pentru că au văzut victimele legate cu mâinile la spate, iar autorul amenințase în repetate rânduri că îi va ucide.

„E lesne de înțeles că polițiștii din Bacău aveau toate indiciile necesare unei intervenții în forță în acest caz”, spun șefii IGPR.

Mai mult, raportul IGPR după control aduce acuzații grave șefilo Poliției Județene Bacău și a Poliției municipiului Onești.

Astfel, despre adjunctul Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, care se afla la conducerea Inspectoratului, raportul IGPR arată că „deși avea toate datele necesare pentru evaluarea gravității situației de risc nu s-a deplasat la fața locului în vederea coordonării acțiunii. A ajuns acolo în jurul orelor 17.50”.

În plus, polițiștii din Bacău nu au impus măsuri de limitare și protecție a zonei de acțiune, ceea ce a permis unor terțe persoane să pătrundă și să se apropie de locul desfășurării intervenției.

De asemenea, raportul mai arată că cei de la Bacău nu au evaluat în mod corespunzător situația de risc, ceea ce a prejudiciat coordonarea acțiunii. ȘI raportarea către IGPR s-a făcut cu întârziere de aproape 6 ore, iar datele transmise erau false.

„În ceea ce privește raportarea evenimentului din 1 martie s-a constatat că la nivelul IPJ Bacău și a Poliției Municipiului Onești nu au fost respectate prevederile ordinului care reglementează raportarea și monitorizarea evenimentelor și aspectelor de interes operativ. Raportarea în scris către IGPR a fost efectuată la ora 19.03, iar conform procedurilor legale în vigoare ar fi trebuit efectuată în maxim 2 ore de la sesizare, adică 13.47. Datele transmise către IGPR au fost incomplete, eronate și transmise cu întârziere. Ceea ce s-a transmis de la nivelul IPJ Bacău către IGPR a fost că un bărbat în vârstă de peste 60 de ani, fără antecedente penale și fără probleme psihice amenință 2 persoane. Având în vedere litigiul cu privire la pierderea la începutul acestui an al apartamentului. Din verificările efectuate a reieșit că autorul are antecedente penale, inclusiv cu violențe, apartamentul l-a pierdut în urmă cu 10 ani, iar de atunci și până acum a depus multiple petiții care nu au fost tratate cu seriozitate de către polițiști din Bacău și nu au fost luate măsuri preventive în urma amenințărilor transmise de bărbat în cadrul acestor petiții”, mai spun șefii Poliției Române.

De asemenea, din verificările făcute de IGPR în cadrul controlului, a reieșit că pe numele lui Gheorghe Moroșan au fost întocmite, de-a lungul timpului, mai multe dosare penale pentru fapte comise cu violență, unul dintre acestea chiar în cursul acestui an.

„Din analiza petițiilor și a celorlalte materiale de verificare se evidențiază faptul că încă de anul trecut, la nivelul IPJ Bacău existau suficiente elemente care să confirme existența unui potențial risc privind amenințări repetate de autor, care impuneau adoptarea unoe măsuri de prevenire a unor evenimente negative. Totodată, nu au raportat în dinamică datele obținute pe parcursul zilei cu privire la autor și la pericolul pe care îl reprezenta acesta, iar două vieți nevinovate au fost pierdute”, mai arată raportul.

În plus, datele transmise de la nivelul IPJ Bacău către IGPR au fost că situația este stabilă și se gestionează corespunzător, fără a se spune că autorul a făcut mai multe apeluri la 112.

Comentarii
  • Povestiți oamenilor că ați deprofesionalizat poliția! Că ați introdus tot felul de porcării de birocrații, tot felul de documente și hârțogării! In loc sa pregătiți polițiștii asa cum trebuie, ați înființat voi tot felul de kkaturi pt a obține funcții de conducere sau funcții pt tot felul de neveste, copii și amantlâcuri! Nu vă mai zic de pizddificarea poliției! Iar ca sefi, nici nu vă cunoașteți subordonații. Stati prin birouri și învârtiți doar porcării de hartii, fără o eficientă în stradă.

  • Minciuni! Mai multe, în șir! Nu știu dacă cei de la Bacău au făcut ce trebuie, dar raportul manipulează niște informații și le transformă în ce trebuie.

Adauga un comentariu