Prima pagină » Local » Război în instanță între polițiștii ieșeni și o asociație de vânătoare! Scandalul a izbucnit în urma unui accident rutier ciudat! (Exclusiv)
Război în instanță între polițiștii ieșeni și o asociație de vânătoare! Scandalul a izbucnit în urma unui accident rutier ciudat! (Exclusiv)

Război în instanță între polițiștii ieșeni și o asociație de vânătoare! Scandalul a izbucnit în urma unui accident rutier ciudat! (Exclusiv)

05 mai 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Iași au dat în judecată o asociație de vânătoare. Întreg scandalul a izbucnit după un accident rutier ciudat. Polițiștii ieșeni susțin că o căprioară a sărit în fața unei autospeciale, pe care a și distrus-o

Război în instanță între polițiștii ieșeni și o asociație de vânătoare! Întreg scandalul a pornit în urma unui accident foarte bizar! Reclamanții susțin că o căprioară a distrus o autospecială a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași!
La finalul litigiului, magistrații din cadrul Judecătoriei Răducăneni au respins, însă, acțiunea formulată de IPJ Iași în contradictoriu cu Asociația de Vânătoare „Căpriorul Bohotin”.

„Instanța respinge ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată formulată de reclamantul Inspectoratul de Poliție Județean Iași, în contradictoriu cu Asociația de Vânătoare «Căpriorul Bohotin»”, au precizat judecătorii.

De remarcat este faptul că decizia nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Polițiștii ieșeni au dat în judecată Asociația de Vânătoare „Căpriorul Bohotin”

Procesul intentat de IPJ Iași, în contradictoriu cu Asociația de Vânătoare „Căpriorul Bohotin”, a început pe data de 14 ianuarie 2020. Prin cererea de chemare în judecată, IPJ Iași a solicitat obligarea asociației la plata sumei de 5.676 de lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului.

„Pe data de 1 decembrie 2018, între orele 8:00 – 20:00, conform Planificării serviciilor de la nivelul Secției V de Poliție Rurală Răducăneni, din cadrul IPJ Iași, agentul M.T. a desfășurat activități specifice pe raza secției, în calitate de șofer al autospecialei marca Dacia Logan, aflată în administrarea IPJ Iași, dată în exploatare Secției V Răducăneni, împreună cu plutonierul major V.G., din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași. În jurul orei 17:05, în momentul deplasării pe DN 28, în afara localității Stânca, spre dreapta direcției de mers, în fața autospecialei a sărit o căprioară care, în urma impactului cu autovehiculul, a murit, rămânând pe partea dreaptă a drumului. În urma accidentului, autoturismul a suferit anumite avarii, astfel cum sunt descrise în devizul de reparație”, au menționat polițiștii ieșeni în fața instanței.

Aceștia au adăugat că asociația s-ar face vinovată de săvârșirea faptei, prin omisiunea de a asigura în mod continuu lipsa accesului animalelor sălbatice din fondul cinegetic pe care îl gestionează la drumurile publice, destinate circulației rutiere.

Ce au spus reprezentanții asociației în fața magistraților ieșeni

La rândul lor, reprezentanții Asociației de Vânătoare „Căpriorul Bohotin” au depus o întâmpinare la dosar, prin care au cerut respingerea cererii formulate de IPJ Iași.

„Asociația este gestionara fondului cinegetic nr. 30, potrivit contractului din 25 august 2011. Cu toate acestea, legea nu instituie o răspundere pentru pagubele pe care animalele sălbatice aflate pe acel fond le provoacă terților în accidente rutiere. Această răspundere este reglementată în mod expres de dispozițiile articolului 13, alineatul 7, din Legea nr. 407/2006. Astfel, despăgubirile pentru pagubele produse în urma accidentelor de circulație în care sunt implicate exemplare din speciile de faună de interes cinegetic se suportă de către administratorul drumului, dacă nu sunt montate indicatoare «Atenție! Animale!» sau de către șoferul autovehiculului, în cazul existenței acestui indicator”, au subliniat reprezentanții Asociației de Vânătoare „Căpriorul Bohotin”.

Pe de altă parte, judecătorii ieșeni au considerat că asociația nu poate fi trasă la răspundere pentru producerea accidentului.

„Dinamica producerii accidentului nu este pe deplin cunoscută, pentru a exclude orice culpă a șoferului, atâta vreme cât nu s-a stabilit pe baza unor probe certe, cum ar fi o expertiză tehnică judiciară, viteza de rulare a autoturismului sau modul exact în care a avut loc impactul. Din acest punct de vedere, simplul fapt că șoferul autoturismului circula cu autospeciala Poliției și se afla într-o misiune de serviciu pentru a răspunde unui apel 112, având semnalele luminoase în funcțiune, nu îl exonerează pe acesta de obligația de a circula în așa manieră încât să evite producerea unui accident rutier.

Nu s-a dovedit în cauză vreo neîndeplinire a obligațiilor legale de către gestionarul fondului și dispozițiile legale nu prevăd acordarea de despăgubiri de către aceasta în cazul producerii unui accident rutier, nefiind prevăzută nici în contractul de gestiune vreo obligație de a asigura în mod continuu lipsa accesului animalelor sălbatice din fondul cinegetic, astfel cum a arătat reclamanta”, au concluzionat magistrații ieșeni.

De remarcat este faptul că astfel de accidente sunt extrem de rare. Un astfel de incident a mai avut loc în urmă cu câțiva ani, când o autospecială de Poliție a dat peste o turmă de mistreți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`