Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Explozii în lanț în regiunea Lviv, urmate de atacuri în aproape toate regiunile Ucrainei

Publicat: 03 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina  Explozii în lanț în regiunea Lviv urmate de atacuri în aproape toate regiunile Ucrainei
Războiul din Ucraina a făcut zeci de mii de victime

Suntem la peste 2 luni din momentul în care a început războiul din Ucraina. Rusia a atacat pe data de 24 februarie, iar de atunci zeci de mii de oameni au murit şi alte câteva milioane de ucrainieni au fugit din calea conflictului. BZI.RO vă aduce cele mai noi informații despre războiul din Ucraina. Zilnic scriem despre conflictul aflat la granițele țării noastre.

Cele mai importante informații din ultimele zile constau în atacurile necontenite în zona de est a Ucrainei. Vorbim despre orașuș Mariupol care este bombardat de către trupele rusești, dar și de alte regiuni din zona Donbas.

UPDATE 23.00: Explozii în lanț în regiunea Lviv, urmate de atacuri în aproape toate regiunile Ucrainei

Astăzi au avut loc mai multe explozii în Lviv, cel mai mare și cel mai important oraș din vestul Ucrainei. Potrivit locuitorilor din zonă, au fost auzite mai multe explozii. Înainte de acestea, în regiunea Lviv a fost declarată alarma post-incendiu, informează tsn.ua.

UPDATE 22.04: Dmitri Muratov, jurnalist și laureat cu Nobel: „Dacă Putin ia decizia folosirii armelor nucleare, nimeni nu-l poate opri”

„Nu aș exclude posibilitatea folosirii armelor nucleare”, a declarat Muratov jurnaliștilor la Geneva.  Kremlinul a declarat că și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă la scurt timp după invadarea Ucrainei, la 24 februarie.

UPDATE 21.40: Avionul nuclear „Doomsday” a fost văzut zburând lângă Rusia

Avionul „Apocalipsei” a lui Putin, a fost văzut zburând în apropiere de Moscova. Avionul „Doomsday” îi permite liderului rus să continue să conducă Rusia în timpul unui război nuclear. Imaginile surprind aeronava Ilyushin Il-80 zburând la altitudine joasă, peste periferia orașului.

UPDATE 20.40: O companie slovacă va repara vehiculele blindate ucrainene avariate, răspunzând astfel unei solicitări din partea Kievului 

O companie slovacă va repara vehiculele blindate ucrainene avariate, răspunzând astfel unei solicitări din partea Kievului, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Bratislava, citat de AFP.

UPDATE 19.30: Scrisoare deschisă și controversată a unor personalități din Germania către cancelarul Scholz, în care se avertizează împotriva eventualității unui război nuclear cu Rusia

28 de intelectuali și artiști din Germania au făcut apel, într-o scrisoare deschisă adresată cancelarului Olaf Scholz (SPD), să nu livreze Ucrainei arme grele, nici direct, nici indirect, pentru a nu oferi președintelui rus, Vladimir Putin, un motiv pentru extinderea războiului și asupra țărilor NATO.

UPDATE 19.00: Autoritățile republicii autoproclamate Transnistria susțin că au reușit să doboare o donă cu explozibili care viza un hangar

Autoritățile așa-zisei republici Transnistria susțin că au reușit să doboare o dronă cu explozibili care viza un hangar, unde au fost instalate mecanisme pentru răcirea transformatoarelor centrului de radio și televiziune.

UPDATE 18.30: Parlamentul ucrainean a aprobat marţi o lege care reglementează suspendarea activităţii partidelor politice considerate ”pro-ruse”

Parlamentul ucrainean a aprobat marţi o lege care reglementează suspendarea activităţii partidelor politice considerate ”pro-ruse”, măsură care este în vigoare din 20 martie, după ce a fost aprobată de Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare.

În total, 330 din cei 450 de deputaţi din Rada Supremă au votat proiectul de lege, introdus în parlamentul ucrainean în 28 martie, potrivit agenţiei de presă Unian. Legea permite suspendarea activităţii partidelor politice care neagă sau justifică agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

UPDATE 18.00: Moment emoționant în Parlamentul Ucrainei, unde Zelenski a vorbit pentru prima dată de la începerea războiului

​​Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut marți un discurs în Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral ucrainean), pentru prima dată de la declanșarea invaziei ruse, pe 24 februarie.

UPDATE 17.30: Putin și Macron, discuție telefonică de peste două ore: Liderul de la Kreminul susține că Ucraina este cea care ar comite atrocități, iar UE le ignoră

Președintele rus Vladimir Putin a avut marți o discuție telefonică de peste două ore cu omologul său francez Emmanuel Macron, căruia i-a transmis ca Occidentul să facă presiuni asupra Kievului pentru a opri „atrocitățile”, au relatat agențiile de presă ruse, citate de Reuters și de presa franceză.

UPDATE 17.00: Un convoi cu 106 persoane evacuate din uzina Azovstal din Mariupol ar urma să ajungă mai târziu la Zaporojie

Vicepremierul ucrainean Irina Vereshchuk spune că un convoi cu 106 persoane evacuate din uzina Azovstal din Mariupol ar urma să ajungă mai târziu la Zaporojie, însă alți câteva sute de civili încearcă să părăsească Mariupol și alte zone ocupate de ruși, fiind împiedicați de către forțele ruse, porivit CNN.

Ea a spus că încetarea focului în jurul Azovstal nu a fost suficient de lungă pentru a scoate toți civilii: „Sute de femei, copii și bătrâni sunt încă sub dărâmături în Azovstal”.

De asemenea, potrivit vicepremierului ucrainean, sunt blocați în combinat 40 de soldați răniți grav, care au nevoie urgentă de îngrijiri medicale.

UPDATE 16.30: Serviciul de Securitate al Ucrainei și-a făcut lista: 900 de militari ruşi, suspectaţi de comiterea de crime de război în regiunea Kievului

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a comunicat că a stabilit identitatea a circa 900 de militari ruşi care sunt suspectaţi de comiterea de crime împotriva populaţiei civile în regiunea Kievului, în primele săptămâni ale invaziei ruse când au controlat suburbiile capitalei ucrainene, relatează marţi agenţia ucraineană de presă Ukrinform, relatează Agerpres.

UPDATE 16.05: Rusia bombardează combinatul Azovstal din portul Mariupol: ‘Distrugem pozițiile de tragere’

Trupele ruse au început să bombardeze marţi după-amiază combinatul siderurgic Azovstal, din oraşul Mariupol, port ucrainean la Marea Azov, după ce soldaţi ucraineni ar fi încălcat încetarea focului, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de agenţia de presă RIA, transmite Reuters, informează Agerpres.

UPDATE 15.30: Papa Francisc dezvăluie ce i-a mărturisit Viktor Orban: ‘Mi-a spus că rușii au un plan, că totul se va termina pe 9 mai. Sunt pesimist’

Papa Francisc a declarat că premierul ungar Viktor Orban i-a spus, atunci când s-au întâlnit, la sfârșitul lunii aprilie, că președintele rus Vladimir Putin intenționează să pună capăt invaziei din Ucraina pe 9 mai – Ziua Victoriei în Rusia, scrie CNN.

UPDATE 14.30: Vladimir Putin impune sancțiuni economice țărilor ‘neprietenoase’: decretul a fost deja semnat

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind sancţiunile economice ca măsură de retorsiune faţă de ”acţiunile neprietenoase ale anumitor state străine şi organizaţii internaţionale”, a anunţat, marţi, Kremlinul, relatează Reuters.

UPDATE 13.10: Rușii ripostează în zona Insulei Șerpilor: După ce Ucraina a anunțat că a făcut ravagii cu dronele Bayraktar, rușii susțin că au doborât trei aparate de zbor

Trei vehicule aeriene ucrainene fără pilot la bord (UAV) Bayraktar TB2 au fost distruse de sistemele de apărare aeriană rusești în cursul zilei de luni, în zona Insulei Șerpilor, a anunțat reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov.

UPDATE 11.00: Cancelarul german Olaf Scholz: ‘Sancţiunile antiruse nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Kiev şi Moscova’

Sancţiunile impuse împotriva Rusiei în urma invadării Ucrainei nu vor fi ridicate până la semnarea unui acord de pace între Moscova şi Kiev, a declarat luni seară cancelarul german Olaf Scholz, care a adăugat că îi revine Ucrainei să decidă ce fel de pace doreşte, transmite Reuters.

UPDATE 10.20: Zelenski așteaptă un nou pachet de sancţiuni din partea UE: ‘Pentru că din asta fac bani la Moscova’

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că se aşteaptă la un nou pachet de sancţiuni din partea Uniunii Europene în viitorul apropiat, care să vizeze veniturile energetice ale Rusiei. Preşedintele crede că trebuie blocate veniturile ”pentru ca statul terorist să nu primească un miliard de euro pe zi pentru combustibil”. De asemenea, ar trebui vizate toate operaţiunile de import-export.

UPDATE 09.20: Americanii îi acuză pe ruși că renunță și la aparențe: Vor să anexeze Donețk și Lugansk și să facă referendumuri de independență în Herson și Zaporijie

Statele Unite au declarat luni că există informaţii „foarte credibile” conform cărora Rusia intenţionează să organizeze referendumuri „la mijlocul lunii mai” în „încercarea de a anexa” republicile separatiste pro-ruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, transmite AFP preluat de agerpres.

UPDATE 08.30: ONU speră să evacueze mai mulți civili din Mariupol.

  • ONU și Crucea Roșie speră să supravegheze mai multe evacuări de civili astăzi, după ce mai mult de 100 de persoane au fost salvate anterior și au început să sosească în orașul Zaporizhzhia, aflat sub control ucrainean.

UPDATE 08.00 Rusia atacă cu toată forța zona Mariupol

  • Apărătorii ucraineni ai siderurgiei Azovstal din Mariupol spun că trupele ruse folosesc avioane, tancuri și rachete pentru nave de război pentru a pătrunde pe amplasament.

UPDATE 07.30: Marea Britanie va oferi Ucrainei sprijin militar suplimentar cu 300 de milioane de lire sterline

UPDATE 07.00: Diplomații străini încep să se întoarcă la Kiev

Ambasadele străine își redeschid încet porțile în capitala Ucrainei, pe măsură ce situația de securitate de acolo se îmbunătățește.

Ieri , Ungaria a devenit cea mai recentă țară care a anunțat că ambasadă sa operează din nou din Kiev, în aceeași zi în care Danemarca a declarat că și ea își va redeschide ambasada. Ei urmăresc Franța, care a făcut mutarea acum două săptămâni.

Ambasadorul Marii Britanii, Melinda Simmons, s-a întors la Kiev în acest weekend, descriind întoarcerea ei drept „un lucru extraordinar” . Ambasada Marii Britanii nu și-a redeschis încă porțile, dar Ministerul de Externe spune că o va face în curând.

SUA încă nu – și returnează diplomații în capitală, dar astăzi oficialii americani din Lviv au spus că delegația se va întoarce la Kiev până la sfârșitul lunii.

Ambasada SUA la Kiev nu s-a deschis încă

Este posibil ca trupele ruse să se fi retras din pozițiile lor din jurul capitalei ucrainene, dar orașul este încă vulnerabil la atacuri din aer.

Săptămâna trecută, Moscova a anunțat că este pregătită să efectueze bombardamente în capitală și a avertizat că prezența consilierilor străini în acele locație „nu va fi neapărat o problemă pentru ca Rusia să decidă să ia măsuri de represalii”.

3 mai 2022

NOTĂ: PUTEȚI GĂSI INFORMAȚIILE DE PÂNĂ LA DATA DE 3 MAI DÂND CLICK AICI

Adauga un comentariu