Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Forțele ruse ocupă aproape în totalitate ultimă rezistență din Lugansk

Publicat: 23 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Liderii UE vor decide astăzi dacă acordă Ucrainei statutul de candidat, în urma unei recomandări pozitive din partea Comisiei Europene vinerea trecută .

Liderii UE de la Bruxelles urmează să aprobe recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, executivul UE.

UPDATE 23.15: Statutul de candidat la UE pentru Ucraina: Zelenski salută „un moment unic și istoric”: „Așteptăm de 30 de ani”

„Aceasta este victoria noastră”, a susținut el câteva minute mai târziu într-un scurt videoclip pe Instagram. „Așteptăm (această decizie) de 120 de zile și chiar de 30 de ani”, de la independența Ucrainei în 1991.

UPDATE 22.40: Lituania cere Comisiei Europene clarificări despre aplicarea sancţiunilor ce vizează tranzitul de mărfuri rusești către Kaliningrad

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat joi că aşteaptă din partea Comisiei Europene să clarifice cu „mai multă precizie” cum trebuie aplicate sancţiunile împotriva Rusiei după agresiunea acesteia împotriva Ucrainei, în virtutea cărora Lituania a blocat parţial tranzitul de mărfuri către enclava rusă Kaliningrad, relatează EFE și Agerpres.

UPDATE 22.15: Liderii celor 27 state ale UE acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova

Liderii celor 27 de state membre ale UE au recunoscut joi Ucraina și Republica Moldova drept candidate la aderarea la UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, referindu-se la un „moment istoric” în plină ofensivă rusă, potrivit AFP.

UPDATE 21.45: Belarus ar putea furniza Rusiei arme și echipamente militare

Potrivit lui Oleksi Hromov, adjunctul șefului de operațiuni al Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, echipamentele armatei belaruse sunt în prezent în curs de întreținere și scoase din depozite, ceea ce trezește suspiciuni că echipamentele ar putea fi transferate în Rusia și mutate pe linia frontului, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE 21.20: Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, le-a cerut joi ţărilor africane ”să fie alături de Ucraina”

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, le-a cerut joi ţările africane ”să fie alături de Ucraina”, a cărei invazie de către Rusia alimentează temeri cu privire la riscul unei grave crize alimentare în Africa, potrivit AFP. ”Are sens ca africanii să fie alături de Ucraina”, a spus Kuleba într-o conferinţă de presă prin videoconferinţă cu jurnaliştii din țările africane.

UPDATE 20.40: Norvegia se angajează să crească livrările de gaze către UE

Norvegia s-a angajat să își mărească livrările de gaze către UE pe termen lung, inclusiv prin exploatarea de noi zăcăminte, pentru a contribui la compensarea scăderii livrărilor rusești, au anunțat joi Bruxellesul și Oslo, potrivit AFP.

UPDATE 20.20: Cea mai mare economie a Europei găsește soluția pentru înlocuirea gazelor

Germania caută soluții pentru a înlocui gazele rusești după ce livrările au fost diminuate. Utilizarea gazelor în industrie și pentru producția de energie va fi redusă, guvernul concentrându-se pe stocare gazelor înainte de venirea iernii, a anunțat joi ministerul german al economiei, scrie Deutsche Welle. Germania va începe să ardă mai mult lignit și huilă pentru a produce energie electrică chiar dacă executivul s-a angajat să elimine treptat centralele electrice pe cărbune până în 2038.

UPDATE 19.40: Liderii statelor UE încep joi un summit de două zile 

După un summit cu reprezentanţii ţărilor Balcanilor de Vest, de la care aceştia au plecat dezamăgiţi, liderii statelor UE încep joi un summit de două zile la care sunt aşteptaţi să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la UE, dar o aderare a acestor ţări se va produce într-un orizont de timp îndepărtat şi este condiţionată de reforme profunde.

UPDATE 19.15: Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat joi țările BRICS să coopereze în fața „acțiunilor egoiste” a țărilor occidentale

Președintele rus Vladimir Putin a îndemnat joi țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud) să coopereze în fața „acțiunilor egoiste” a țărilor occidentale, pe fondul sancțiunilor fără precedent ce i-au fost impuse Moscovei din cauza invadării Ucrainei.

UPDATE 18.30: Şefii de stat şi de guvern ai grupului ţărilor membre BRICS au început deliberările joi

Şefii de stat şi de guvern ai grupului ţărilor membre BRICS au început deliberările joi, cu un apel reînnoit din partea Chinei împotriva sancţiunilor occidentale, scrie DPA. Odată cu summitul virtual al economiilor emergente BRICS, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a revenit pe scena internațională. Grupul, care include Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ar trebui să „îşi asume responsabilitatea” şi să lucreze pentru „egalitate şi dreptate” în lume, a cerut preşedintele chinez Xi Jinping în declaraţiile de deschidere, în timp ce şi-a exprimat opoziţia faţă de sancţiunile unilaterale.

UPDATE 18.00: Administrația Biden ar putea anunța joi o nouă rundă de asistență militară pentru Ucraina, potrivit unui oficial american

Administrația Biden ar putea anunța joi o nouă rundă de asistență militară pentru Ucraina, potrivit unui oficial american, citat de CNN. Pachetul de aproape 500 de milioane de dolari ar include sisteme suplimentare de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS), precum și muniție de artilerie.

UPDATE 17.00: Cum ar putea Kaliningrad să ocolească blocada impusă de Lituania

„În calitate de stat membru al UE, Lituania încalcă o serie întreagă de acte juridice internaţionale obligatorii din punct de vedere juridic”, a scris Kosacev. De exemplu, a spus el, acordul de parteneriat dintre Uniunea Europeană şi Rusia stipulează că niciuna dintre părţi nu va interveni în reţelele de transport ale celeilalte.

UPDATE 16.20: Kievul anunță că lansatoarele americane de rachetă de tip HIMARS au ajuns în Ucraina

Ministrul ucranean al Apărării Oleksiï Reznikov anunţă joi sosirea în Ucrana a unor lansatoare de rachetă de tip HIMARS, care consolidează arsenalul militar ar armatei ucrainene împotriva invaziei Rusiei, relatează AFP. Sisteme de tip ”HIMARS au sosit în Ucraina. Îi mulţumesc colegului şi prietenului meu (secretarul american al Apărării) Lloyd Austin pentru aceste instrumente puternce”, salută într-un mesaj postat pe Twitter Oleksiï Reznikov. El postează o imagine cu acest sistem mobil lansator de rachete, instalat pe blindate uşoare.

UPDATE 15.15: Olaf Scholz a explodat în Bundestag: E exclus să revenim la relații normale cu Rusia

Cancelarul german Olaf Scholz a exclus revenirea la orice fel de relaţie normală cu Rusia în urma războiului de agresiune împotriva Ucrainei, în timp ce a folosit o declaraţie în Bundestag pentru a reitera sprijinul Berlinului pentru Kiev, scrie FT. „Parteneriatul … cu Rusia agresivă şi imperialistă a lui Putin este de neconceput în viitorul apropiat”, a declarat el în faţa deputaţilor. El a vorbit la doar câteva zile după ce unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi, Jens Plötner, a făcut valuri sugerând că mass-media ar trebui să se concentreze mai mult pe viitoarea relaţie a Germaniei cu Rusia decât pe aprovizionarea Ucrainei cu armament greu.

UPDATE 13.20: În Ucraina începe primul proces al unui soldat rus acuzat de viol

Ucraina va începe joi audierile preliminară în primul proces al unui soldat rus acuzat de violarea unei femei în timpul invaziei, iar în viitor vor fi demarate probabil zeci de astfel de procese, potrivit Reuters. Suspectul, Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care nu se află în custodie ucraineană și va fi judecat în absență, este acuzat de uciderea unui civil în regiunea capitalei Kiev la data de 9 martie și apoi de violarea repetată a soției bărbatului, potrivit datelor din anchetă.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta situația, iar jurnaliștii de la Reuters nu au reușit să ia legătura cu soldatul. De altfel, Moscova a negat până acum toate acuzațiile de crime de război. Romanov este acuzat că a violat o femeie în vârstă de 33 de ani după ce el și un alt soldat rus l-au împușcat pe soțul ei, Oleksiy, în satul Bohdanivka, la nord-est de Kiev.

UPDATE 12.15: Lupte intense în Insula Șerpilor! Armata ucraineană anunţă distrugerea mai multor poziţii şi arme ale trupelor ruse

Armata ucraineană a anunţat că a distrus mai multe poziţii şi arme ale trupelor ruse de pe Insula Şerpilor din Marea Neagră, relatează CNN, conform news.ro. Insula Şerpilor este ocupată de Marina Rusă încă de la începutul războiului, iar operaţiunea forţelor ucrainene împotriva inamicului continuă, anunţă armata ucraineană. Sergii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale Odesa, a declarat pe Telegram: ”Veşti bune… armata noastră a lovit un alt sistem de rachete de tip Pantsir”.

UPDATE 11.30: UE interzice accesul în instituțiile sale pentru persoanele care fac lobby în favoarea companiilor rusești

Trei instituţii ale Uniunii Europene au interzis accesul în sediile lor pentru lobby-iştii companiilor ruse la Bruxelles, ca o completare a sancţiunilor adoptate după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunţat joi reprezentanţi ai acestor instituţii, informează AFP.

UPDATE 10.37: Armata rusă a cucerit alte două aşezări ucrainene: Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka

Sursele precizează că armata rusă au cucerit aşezările ucrainene Loskutivka şi Rai-Oleksandrivka, aflate la sud de oraşele gemene din est, Lîsîceansk şi Severodoneţk.

Șeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghii Gaidai susține că armata ucraineană continuă să apere zonele din împrejurimi.

UPDATE 10.00: ISW: Separatiștii din Lugansk creează scurgeri de gaze pentru a-i scoate din case pe cei care se ascund de mobilizare

Serviciul de Securitate al Ucrainei, citat de ISW, a afirmat că autoritățile ruse din Lugansk creează scurgeri de gaz în blocuri pentru a forța bărbații care se ascund de mobilizare să iasă din apartamente.

În plus, Direcția principală de informații a Ucrainei a raportat că soldații ruși din orașul Tokmak aflat în regiunea Zaporojie și ocupat de ruși apelează la medicii ucraineni locali pentru a le elibera certificate care să susțină incapacitatea medicală de a continua serviciul militar.

UPDATE 9.30: Noi sancţiuni pregătite de liderii G7 pentru Rusia. Un summit va avea loc la finalul săptămânii

În acest sfârşit de săptămână va avea loc un summit al grupului G7. Liderii forumului internaţional al guvernelor celor mai importante şapte state se vor întâlni în Germania pentru a pregăti noi sancţiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 07.55: Forțele ruse se apropie din ce în ce mai mult de a ocupa ultimul buzunar de rezistență din regiunea Lugansk din estul Ucrainei. Sievierodonetsk și orașul său vecin, Lysychansk, continuă să fie lovite de bombardamentele rusești intense. Guvernatorul lui Lugansk, Serhiy Haidăi, a declarat miercuri că forțele ruse se îndreaptă spre Lysychansk, vizând clădirile poliției, securității statului și procurorilor.

UPDATE 07.30: Din Rusia au apărut imagini dramatice cu ceea ce pare a fi o dronă care zboară într-o rafinărie de petrol și provoacă o explozie în ceea ce ar putea fi un atac în interiorul granițelor Rusiei. Videoclipul distribuit pe rețelele de socializare a arătat că vehiculul aerian fără pilot se prăbușește în rafinăria de petrol Novoșahtinsk din regiunea Rostov, într-o încălcare jenantă a sistemelor de apărare aeriană ale Rusiei.

UPDATE 07.00: O lovitură cu rachete rusești a provocat moartea a cel puțin o persoană în orașul-port Mykolaiv, din sudul Ucrainei , potrivit primarului.

Adauga un comentariu