Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Josep Borrell, șeful diplomaţiei europene, după aprobarea noului ajutor militar: „Ucraina trebuie să câştige acest război”

Publicat: 24 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina. Josep Borrell șeful diplomaţiei europene după aprobarea noului ajutor militar Ucraina trebuie să câştige acest război
Război în Ucraina, ziua 335

Război în Ucraina, ziua 335. Josep Borrell a anunţat luni seară că statele membre ale Uniunii Europene au aprobat o nouă tranşă, în valoare de 500 de milioane de euro, din ajutorul militar pentru Ucraina.

Cele mai importante evenimente din ultimele ore: 

  • Rusia susţine că Occidentul a blocat negocierile cu Ucraina
  • Oleksii Arestovici, fost consilier al lui Zelenski: „Foarte puțin probabil ca Ucraina să câștige războiul”
  • Germania a trimis sisteme de rachete „Patriot” în Polonia, la granița cu Ucraina
  • Șeful armatei din Norvegia spune că în războiul din Ucraina au murit și au fost răniți peste 300.000 oameni

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a anunţat luni seară că statele membre ale Uniunii Europene au aprobat o nouă tranşă, în valoare de 500 de milioane de euro, din ajutorul militar pentru Ucraina, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe desfăşurată luni la Bruxelles.

„Vom continua să sprijinim Ucraina în cel mai bun mod posibil, Ucraina trebuie să câştige acest război. I-am transmis ministrului de externe Dmitro Kuleba că vom susţine Ucraina atât timp cât va fi necesar.

Rusia continuă atacurile barbare, sistematice asupra populaţiei şi infrastructurii civile din Ucraina şi se plasează astfel de partea greşită, încălcând legile umanitare internaţionale”, a afirmat înaltul demnitar european.

Cum se pregătesc forțele ucrainene pentru iminenta ofensivă rusă

La câțiva kilometri de granița cu Belarus, forțele ucrainene se antrenează pentru ceea ce se așteaptă să fie o primăvară brutală, scrie CNN.

Tancuri T-72 vechi trag focuri de armă în ceață, în timp ce trupele terestre se antrenează să ia cu asalt clădiri abandonate. Unele dintre antrenamente au loc în orașul Pripiat, un oraș sinistru și liniștit, părăsit de la dezastrul nuclear de la Cernobîl din 1986.

În timp ce trupele sunt puse la treabă, generalul-locotenent Serhii Naiev ia în primire o duzină de camionete înarmate cu mitraliere grele și tunuri antiaeriene, o inițiativă finanțată de populație pentru a ajuta Ucraina să respingă dronele Shahed de fabricație iraniană, care au provocat atât de multe pagube infrastructurii energetice ucrainene.

Dar Naiev crede că următoarea fază a acestui război va fi despre tancuri. Și asta înseamnă nu vechile sale T-72, ci vehicule mai moderne, cum ar fi tancurile Leopard 2 și Challenger.

Oficialii ucraineni spun că au nevoie de câteva sute de tancuri de luptă principale (Mbt) – nu doar pentru a-și apăra pozițiile actuale, ci și pentru a duce lupta în fața inamicului în următoarele luni.

„Bineînțeles, avem nevoie de un număr mare de tancuri occidentale. Acestea sunt mult mai bune decât modelele sovietice și ne pot ajuta să avansăm”, a declarat Naiev.

„Facem noi unități militare. Iar următoarele noastre acțiuni vor depinde de pregătirea lor de luptă. Prin urmare, asistența occidentală este extrem de importantă”, spune el.

Adauga un comentariu