Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: ONU va discuta despre criza centralei nucleare de la Zaporojie

Publicat: 11 aug. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Prima navă cu cereale care a părăsit docurile Ucrainei în Turcia, a declarat oficialul ONU; Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgență la cererea Rusiei

UPDATE 23.25: Washingtonul spune că oficiali ruşi au învăţat în Iran cum să folosească dronele furnizate de Teheran

Oficiali ruși s-au antrenat în Iran în ultimele săptămâni, în cadrul unui acord privind transferul de drone între cele două țări, a declarat joi Departamentul de Stat al SUA, transmite Reuters.

UPDATE 22.30: Organizația Mondială a Sănătății afirmă că a verificat 445 de atacuri asupra unor unități medicale și furnizori de servicii medicale de la începutul invaziei din Ucraina, soldate cu 105 răniți și 86 de morți

Organizația Mondială a Sănătății afirmă că a verificat 445 de atacuri asupra unor unități medicale și furnizori de servicii medicale de la începutul invaziei din Ucraina, soldate cu 105 răniți și 86 de morți, potrivit Al Jazeera.

„Aceste atacuri îi privează pe oameni de îngrijirile de care au nevoie urgentă, pun în pericol furnizorii de servicii medicale și subminează sistemele de sănătate”, a declarat agenția ONU în cel mai recent raport al său.

„Accesul la asistență medicală continuă să fie grav afectat din cauza problemelor de securitate, a mobilității limitate, a lanțurilor de aprovizionare întrerupte și a deplasărilor în masă”, se mai arată în raport.

UPDATE 21.40: Ministrul ucrainean de interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie,

Ministrul ucrainean de interne a declarat joi că Ucraina trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu la centrala nucleară de la Zaporojie, acum sub controlul ruşilor, care a fost lovită de bombardamente, inclusiv pentru a evacua oamenii din zonă, potrivit Reuters.

UPDATE 21.00: Ucraina intenționează să evacueze două treimi din locuitorii din zonele pe care le controlează în regiunea Doneţk

Ucraina intenționează să evacueze două treimi din locuitorii din zonele pe care le controlează în regiunea Doneţk, în estul țării, înainte de începerea iarnii, în parte din cauza îngrijorării că oamenii nu vor putea să se încălzească din cauza infrastructurii deteriorate de război, a declarat joi vicepremierul Irina Vereşciuk, transmite Reuters.

UPDATE 20.25: Putin a pierdut pariul. Invazia Rusiei „începe să eşueze” şi este „improbabil să reuşească vreodată să ocupe” Ucraina – oficial britanic

Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat joi că este puţin probabil ca preşedintele rus Vladimir Putin să câştige vreodată războiul din Ucraina, în condiţiile în care armata liderului de la Kremlin „a început să eşueze în mai multe zone”, relatează DPA, citată de Agerpres. Oficialul britanic spune că Putine se baza pe faptul că în cele din urmă comunitatea internaţională va ceda şi nu va mai acorda ajutor ţării conduse de Volodimir Zelenski.

UPDATE 20.00: Statele Unite au cerut joi Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în și în jurul centralelor nucleare din Ucraina 

Statele Unite au cerut joi Rusiei să înceteze toate operațiunile militare în și în jurul centralelor nucleare din Ucraina și au afirmat că susțin solicitarea Kievului pentru „o zonă demilitarizată” la Zaporojie, bombardată din nou.

UPDATE 19.30: Cel mai mare opozant al lui Putin, Alexei Navalnîi, a înfiinţat un sindicat în colonia penală IK-6, unde este închis. „Reprezint cu plăcere şi interesele gardienilor”

Cel mai mare opozant al preşedintelui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, a anunţat joi că a înfiinţat un sindicat în colonia penală unde este închis, o închisoare de maximă securitate din Melekhovo, la 250 de kilometri est de Moscova, transmite dpa. Disidentul rus susţine că mai bine de jumătăte de milion de oameni este exploatat în închisorile din Rusia şi de aceea este nevoie de o mişcare care să le apere drepturile, inclusiv gardienilor dacă este nevoie.

UPDATE 19.00: Arest la domiciliu pentru jurnalista rusă anti-război Marina Ovsiannikova

Marina Ovsiannikova, jurnalista din Rusia care a întrerupt în direct jurnalul unui post de televiziune de stat în timp ce ţinea un afiş anti-război, a fost plasată în arest la domiciliu de un tribunal din Moscova, transmite agenţia rusă de presă TASS.

UPDATE 18.00: McDonald’s anunță redeschiderea unor restaurante din Ucraina

Lanţul de restaurante fast-food McDonald’s a anunţat joi că intenţionează să îşi redeschidă unele localuri din Ucraina în următoarele luni, semn că firmele occidental încep să revină în această țară, chiar dacă războiul declanșat de Rusia continuă, conform Reuters.

UPDATE 17.35: Bombardamente la cea mai mare centrală nucleară din Europa: Administrația pro-rusă acuză Ucraina pentru un nou atac la Zaporojie

Forțele armate ale Ucrainei au supus pentru a doua oară în decurs de o zi la bombardamente masive teritoriul centralei nucleare din Zaporojie și al orașului Energodar, a susținut joi un membru al consiliului principal al administrației militaro-civile din regiune, Vladimir Rogov.

UPDATE 16.01: Șeful ONU îi îndeamnă pe ruși și ucraineni să se retragă de la centrala nucleară Zaporojia: ‘Acest lucru este total inacceptabil’

Șeful ONU îndeamnă părțile să retragă personalul și echipamentele militare de la centrala nucleară din Zaporojia, potrivit CNN.

Secretarul general al Națiunilor Unite a declarat joi că este „grav îngrijorat” de situația de la centrala nucleară Zaporojia din sudul Ucrainei.

UPDATE 14.55: Primele impresii ale lui Steven Seagal despre războiul din Ucraina: „Volodimir Zelenski este responsabil de crime împotriva umanității”

Steven Seagal se află în mijlocul războiului din Ucraina. Actorul american filmează un documentar despre evenimentele din Donbas, a anunțat marți, 9 august, șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), Denis Pușilin. Seagal a apărut inclusiv la un post de televiziune rusesc, unde îl acuză pe preşedintele Volodimir Zelenski de tortură.

UPDATE 13.04: Moscova, semnal către ‘țările prietenoase’: vor putea intra pe cea mai mare bursă a Rusiei

Bursa din Moscova va permite nerezidenţilor proveniţi din ţările desemnate ”prietenoase”, care nu au impus sancţiuni împotriva Rusiei, să tranzacţioneze obligaţiuni ale ţării, începând cu 15 august, a anunţat miercuri cea mai mare bursă a Rusiei, transmite Reuters.

UPDATE 12.15: Derută și confuzie la Kremlin, după cel mai surprinzător atac al ucrainenilor

Deruta persistă la Moscova după atacul de marţi asupra bazei aeriene Saki din Crimeea (peninsula ucraineană anexată în 2014 de Rusia), la peste 225 de kilometri de liniile de apărare ruseşti, atac care a distrus cel puţin opt avioane de luptă ruse şi mai multe clădiri, apreciază joi Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), citat de EFE.

Potrivit ISW, imagini din satelit confirmă informaţiile forţelor aeriene ucrainene potrivit cărora cel puţin opt avioane de luptă ruseşti au fost distruse în urma acestui atac, contrazicând astfel afirmaţiile Rusiei că exploziile nu au deteriorat niciun avion şi nici nu au fost rezultatul vreunui atac, informează Agerpres.

Media ruse au publicat versiuni contradictorii despre ceea ce s-a întâmplat marţi la baza aeriană din Novofiodorvka.

UPDATE 11.30: Lituania, lovitură grea pentru Rusia: suspendă tranzitul feroviar către enclava rusească Kaliningrad

Căile ferate lituaniene au anunţat miercuri că suspendă tranzitul către Kaliningrad pentru anumite mărfuri ruseşti al căror volum a atins limitele planificate, informează AFP.

Aflat între Polonia şi Lituania, teritoriul rusesc Kaliningrad este în mare parte aprovizionat cu ajutorul trenurilor din Rusia continentală, informează Agerpres.

„Mediile unor coduri de produse au fost deja atinse”, a declarat transportatorul public feroviar lituanian intervievat de AFP.

UPDATE 10.50: Serviciile militare de informații britanice: Rusia nu-și mai poate onora exporturile de arme

Ministerul britanic al Apărării afirmă joi, într-un extras al informațiilor militare publicat pe Twitter, că Rusia are probleme în a-și onora angajamentele privind exporturile de armament.

„Este foarte puțin probabil ca Rusia să fie capabilă să îndeplinească unele comenzi de export pentru vehicule blindate de luptă din cauza cererii excepționale de vehicule pentru forțele proprii ale Rusiei în Ucraina și a efectului crescând al sancțiunilor occidentale”, se arată în raport.

„Belarus a lansat recent detalii despre un nou tanc de luptă T-72B modernizat la nivel intern. Belarus a dezvoltat probabil această soluție alternativă în locul unui program contractat anterior companiei de stat ruse”, potrivit informațiilor militare britanice.

UPDATE 10.05: Data la care regiunile Zaporojie și Donețk ar putea adera la Rusia: șeful din zonă a făcut anunțul privind referendumul

Autoritățile din regiunea Zaporojie ar dori să organizeze un referendum privind aderarea la Rusia pe 11 septembrie, a spus Evhen Balitsky, Șeful administrației militaro-civile din regiunea Zaporojie

Șeful administrației militaro-civile din regiunea Zaporojie a declarat acest lucru într-un interviu acordat ziarului Izvestia.

„Alegerile din 11 septembrie au loc în Rusia într-o singură zi de vot, deocamdată noi nu suntem de jure Rusia. Dar, desigur, ne-am dori foarte mult acest lucru”, a declarat șeful regiunii.

UPDATE 09.10: Șeful cancelariei lui Zelenski dă semnalul: Războiul trebuie să se încheie până la venirea iernii

Este vital să terminăm faza activă a războiului cu Rusia înainte de venirea iernii, întrucât persistă riscurile de atac din partea agresorului rus asupra infrastructurii de alimentare cu energie şi agent termic în Ucraina, a declarat miercuri seara şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, citat de Interfax-Ukraina şi DPA. Armata rusă atacă deja astfel de infrastructuri, a indicat Iermak: ‘Acesta este unul dintre motivele pentru care vrem să luăm măsuri maxime pentru a pune capăt fazei active a războiului până la sfârşitul toamnei’. Războiul declanşat de Rusia în Ucraina durează deja de şase luni, notează DPA.

Armata ucraineană face tot posibilul pentru a recuceri teritoriul ocupat de ruşi, a subliniat el, avertizând că atât timp cât trupele ruse îşi consolidează mai mult poziţiile pe teritoriul Ucrainei, cu atât devine mai dificil de realizat acest obiectiv.

UPDATE 08.00: Ucraina susține că 9 avioane rusești au fost distruse în raidul din Crimeea

Ucraina spune că nouă avioane rusești au fost distruse la sol în urma exploziilor dramatice de marți de la baza aeriană Saky din Crimeea, despre care Rusia a declarat că a ucis unul, a rănit 13 și a deteriorat zeci de case din apropiere.

UPDATE 07.30: Ucraina a acuzat Rusia că a lansat rachete din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia capturate

Ucraina a acuzat Rusia că a lansat rachete din jurul centralei nucleare Zaporizhzhia capturate, ucigând cel puțin 13 persoane și rănind 10 , știind că ar fi riscant ca Ucraina să răspundă la foc. Ucraina spune că Rusia a vizat orașul Marhanets, pe care Moscova spune că Ucraina l-a folosit în trecut pentru a bombarda soldații ruși în fabrica, pe care Rusia a confiscat-o în martie.

UPDATE 07.00: Separatiștii pro-ruși au acuzat Ucraina că a bombardat miercuri o fabrică de bere din orașul ocupat Donețk, din estul orașului

Separatiștii pro-ruși au acuzat Ucraina că a bombardat miercuri o fabrică de bere din orașul ocupat Donețk, din estul orașului , ucigând o persoană și declanșând o scurgere de amoniac care a declanșat un incendiu.

Adauga un comentariu