Razboi în Ucraina

Război în Ucraina: Serviciile de informații americane ajută Ucraina să ucidă oficiali ruși de top

Publicat: 05 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina Serviciile de informații americane ajută Ucraina să ucidă oficiali ruși de top
Rusia susține că va opri atacul din Mariupol

Bine ați revenit la transmiterea live text a războiului din Ucraina. Iată care sunt cele mai noi informații din Ucraina:

  • Civili, inclusiv femei și copii, rămân prinși în orașul Mariupol, din sud-estul orașului, și este nevoie de o încetare a focului extinsă pentru a se asigura că pot ieși, a spus președintele Ucrainei Volodimir Zelenski.
  • Rusia spune că va întrerupe atacul asupra oțelăriilor Azovstal din Mariupol, unde ultimii apărători ucraineni din oraș rezistă și se adăpostesc aproximativ 200 de civili. Se spune că încetarea focului de trei zile va începe astăzi – deși încetările anterioare ale focului din război au avut rezultate mixte.
  • Apărătorii ucraineni au dus „bătălii dificile, sângeroase” împotriva trupelor ruse în interiorul oțelăriilor, potrivit unui comandant din regimentul Azov care a postat pe Telegram. Zelensky a spus că este nevoie de mașini grele pentru a scoate oamenii din adăposturile subterane, dar acest lucru era imposibil în timpul luptei.
  • Peste 300 de civili au fost evacuați miercuri din Mariupol și din alte părți din sudul Ucrainei, a anunțat ONU.
  • Pentru LIVETEXT ziua precedentă click aici

UPDATE 23.00: Bogdan Aurescu afirmă că se lucrează pentru redeschiderea ambasadei României la Kiev

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că se lucrează pentru redeschiderea ambasadei României la Kiev, el precizând că speră ca în una sau două săptămâni aceasta să îşi reia activitatea în capitala Ucrainei.

UPDATE 21.40: Preşedintele Consiliului European doreşte confiscarea activelor ruseşti supuse sancţiunilor

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a mărturisit că el doreşte ca statele membre ale UE să confişte activele ruseşti supuse sancţiunilor, pentru ca Rusia să plătească astfel din pagubele provocate Ucrainei în timpul războiului, deşi a admis că un asemenea demers s-ar putea lovi de obstacole legale în statele membre, relatează joi Politico.eu, scrie Agerpres.

UPDATE 21.02: Ministerul Apărării din Belarus declară că exercițiile militare ale armatei sunt doar o pregătire normală

În urmă cu o zi, forțele armate din Belarus au început, pe neașteptate, exercițiile militare la scară amplă, cu scopul de a-și testa pregătirea pentru luptă. Anunțul a fost făcut de Ministerul belarus al Apărării. Ministerul belarus al Apărării a precizat astăzi, în cadrul unei declarații, că exercițiile militare au ca scop testarea pregătirii trupelor de luptă și că nu reprezintă o amenințare pentru vecinii săi sau pentru comunitatea europeană.

UPDATE 20.31: Președintele rus, Vladimir Putin, ar fi cerut soldaților ucraineni din Azovstal să predea armele

Astăzi, 5 mai, președintele rus, Vladimir Putin, i-ar fi spun premierului israelian, Naftali Bennett, în cadrul unei discuții la telefon, că Ucraina ar trebui să le ordone soldaților care se află în oțelăria Azovstal să depună armele. Președintele Rusiei a susținut astăzi că țara sa este pregătită să asigure evacuarea în siguranță a civililor care sunt adăpostiți în combinatul siderurgic, a transmis Kremlinul.

UPDATE 20.00: Un oficial al ONU a anunţat că un nou convoi al organizaţiei este în drum spre uzina din Azovstal, în încercarea de a-i evacua pe civili

„Astăzi, în momentul în care vorbim, un convoi este în drum spre Azovstal până mâine (vineri-n.r.) dimineaţă, în speranţa de a-i recupera pe civilii rămaşi în acest infern întunecat şi de a-i scoate în siguranţă”, a declarat Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU care răspunde de chestiunile umanitare.

UPDATE 19.20: Bruxelles-ul propune sancționarea Alinei Kabaeva, presupusa iubită a lui Vladimir Putin 

Bruxellesul a propus sancționarea fostei gimnaste ruse Alina Kabaeva pentru rolul său în „propaganda” Kremlinului și pentru legăturile sale „apropiate” cu președintele Vladimir Putin, potrivit unui document consultat joi de AFP.

UPDATE 18.45: Președintele ucrainean Volodimr Zelenski a vorbit joi la telefon cu premierul britanic Boris Johnson despre posibila furnizare de armament cu rază lungă de acțiune de către Marea Britanie către Ucraina

Potrivit sursei citate, cei doi oficiali au discutat despre evoluțiile pe câmpul de luptă și despre cerințele forțelor armate ucrainene, inclusiv despre furnizarea de armament cu rază lungă de acțiune pentru a preveni bombardarea civililor.

UPDATE 18.10: Adolescent ucis când ajuta la evacuarea animalelor dintr-o grădină zoologică

Un adolescent în vârstă de 15 ani a fost ucis într-un atac lansat de forțele ruse în timp ce ajuta la evacuarea animalelor dintr-o grădină zoologică de lângă Harkov, potrivit CNN.

UPDATE 17.30: Presa din Transnistria spune că au avut loc focuri de armă la granița cu Ucraina

Un canal TV din regiunea separatistă Transnistria din Moldova susține că au avut loc focuri de armă în apropiere de punctul de control Cuciurgan, la granița cu Ucraina, scrie The Guardian.

UPDATE 17.00: Kremlinul susține că este conștient că SUA, Marea Britanie şi alte state membre NATO furnizează constant informaţii secrete Kievului

Kremlinul a anunţat, joi, 5 mai, că este la curent cu faptul că Statele Unite, Marea Britanie şi alte state membre NATO furnizează ”în mod constant” informaţii secrete Kievului, dar acest lucru nu va împiedica Rusia să îşi îndeplinească obiectivele în Ucraina.

UPDATE 16.50: Zelenski s-a împăcat cu președintele Germaniei: Discuția care a pus capăt scandalului diplomatic

O discuție telefonică a avut loc între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele german Frank-Walter Steinmeier. Potrivit liderului ucrainean, părțile au convenit să lase trecutul în urmă pentru a se concentra pe cooperarea viitoare. Anterior, vizita președintelui Germaniei în Ucraina nu a avut loc din cauza faptului că prezența sa acolo a fost considerată indezirabilă din cauza „păcatelor” din trecut, îde care ulterior președintele german s-a căit. Steinmeier a fost unul dintre lobbyiștii pentru Nord Stream 2.

UPDATE 14.32: Rusia anunţă expulzarea a şapte diplomaţi danezi ca reacţie la o măsură similară luată de Copenhaga în legătură cu Ucraina

Rusia a anunţat joi expulzarea a şapte diplomaţi danezi ca represalii la o măsură similară luată de Copenhaga în urma ofensivei militare a Moscovei în Ucraina, relatează AFP.

UPDATE 14.00: Kievul îl acuză pe Viktor Orban că plănuieşte să anexeze o parte din Ucraina

Kievul spune că Ungaria plănuieşte să anexeze o parte din Ucraina, de vreme ce Viktor Orban fusese informat cu privire la invazia Rusiei. În schimb, oficialii guvernului maghiar au răspuns la acuzațiile făcute de guvernul ucrainean spunând că reprezintă doar „știri false” și sugerând că Ucraina are un gust amar cu privire la decizia vecinului său de a nu trimite arme.

UPDATE 13.00: Rusia, precizări după ce avionul nuclear al lui Putin a fost văzut în apropiere de Moscova

Un avion Il-80 care va servi ca post strategic de comandă într-un eventual război nuclear a participat miercuri la repetiţiile de la Moscova pentru apropiata celebrare a Zilei Victoriei la 9 mai, transmite Xinhua, conform AGERPRES.

UPDATE 12.30: Căderea Mariupol ar fi „devastatoare”

Un politician ucrainean spune că dacă Mariupol  ar cădea, ar fi „devastator”.

Vorbind la programul Today al BBC Radio 4, președintele Comisiei parlamentare pentru integrarea Ucrainei în UE, Ivanna Klympush-Tsintsadze, a declarat că asaltul Rusiei asupra oțelăriilor Azovstal din sol și din aer „ar fi cu siguranță foarte dureros, devastator pentru noi. Dar suntem hotărâți să ne recuperăm toate teritoriile.”

UPDATE 12.00: Serviciile de informații americane ajută Ucraina să ucidă oficiali ruși de top

SUA au oferit forțelor ucrainene informații care le-au ajutat să ținteze și să ucidă generali ruși în Ucraina, potrivit unui raport al New York Times, care îi citează pe înalți oficiali americani.

UPDATE 11.30: 600 de ucraineni uciși peste noapte – Ministerul Rusiei

Peste 600 de ucraineni au fost uciși peste noapte, conform afirmațiilor Ministerului Apărării al Rusiei.

UPDATE 11.00: Rusia „încearcă să-i distrugă” pe apărătorii lui Mariupol, spune un luptător Azov

Rusia „încearcă să distrugă” soldații ucraineni rămași ascunși în oțelăria Azovstal din Mariupol, a spus armata ucraineană.

Există unele rapoarte conform cărora soldații ruși au reușit să se infiltreze în uzina, care este ultima rezistență pentru trupele ucrainene din orașul asediat.

UPDATE 10.30: Zelenski cere ONU să asiste la salvarea răniților din Azovstal

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la ONU pentru ajutor pentru a salva viețile ucraineanilor răniți rămași prinși în oțelăria Azovstal din Mariupol.

UPDATE 10.00: Apărarea Azovstal, prioritară pentru Ucraina

Fabrica de metal Azovstal a devenit „prioritatea numărul unu” pentru conducerea politică și militară a Ucrainei, a declarat pentru BBC un consilier al ministrului apărării al țării.

UPDATE 09.30: Rezistența ucraineană din Mariupol se luptă cu dificultate

Forțele ucrainene din interiorul fabricii de metal Azovstal de la Mariupol au purtat „bătălii sângeroase dificile” împotriva trupelor ruse, a declarat comandantul controversatului regiment Azov.

UPDATE 09.00: De ce este Mariupol atât de important?

Se spune că forțele ruse au intrat în oțelăria Azovstal, ultima reținere a forțelor ucrainene din orașul-port Mariupol, din sud. Rusia a asediat și bombardat orașul de săptămâni întregi. Este cheia campaniei militare a Moscovei în Ucraina. Dar de ce?

  • Pod pe uscat : Controlul orașului le oferă rușilor un pod pe uscat din Rusia, prin părți din regiunea Donbas deținute de separatiști susținuți de ruși, până la Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.
  • Lovirea economiei Ucrainei : Mariupol a fost multă vreme un port important din punct de vedere strategic pe Marea Azov, parte a Mării Negre. În vremuri normale, orașul este un centru cheie de export pentru oțel, cărbune și porumb din Ucraina. Pierderea acesteia este o lovitură majoră pentru economia Ucrainei.
  • Propaganda rusă : Printre apărătorii lui Mariupol se numără Brigada Azov, care are legături cu extremiștii de extremă dreapta, incluzând istoric neonaziști. Ei formează doar cea mai mică parte din forțele de luptă ale Ucrainei, dar prezența lor este adesea folosită ca pretext pentru pretenția Rusiei de a scăpa Ucraina de naziști.
  • Eliberarea forțelor : Încheierea bătăliei prelungite pentru oraș ar elibera mai multe trupe ale Rusiei pentru efortul său de a prelua controlul asupra părților rămase ale Donbasului din estul Ucrainei, formate din Lugansk și Donețk.

UPDATE 08.30: Cât de mult se bazează lumea pe Rusia pentru petrol?

Uniunea Europeană intenționează să interzică toate achizițiile de petrol rusesc până la sfârșitul anului. Dar Ungaria și Slovacia, membrele UE, vor putea continua să cumpere țiței rusesc până la sfârșitul anului 2023.. SUA au declarat interzicerea completă a petrolului rusesc, iar Marea Britanie urmează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului.  Rusia este al treilea producător mondial de petrol, după SUA și Arabia Saudită, și a avertizat că interzicerea petrolului său ar duce la „consecințe catastrofale pentru piața globală” .

UPDATE 08.00: Copiii cu dizabilități au fost uitați de autoritățile din Ucraina

Există pretenții că mii de copii ucraineni cu dizabilități au fost uitați și abandonați în instituții care nu pot avea grijă de ei.

UPDATE 07.30: Premierul Marii Britanii se va întâlni cu omologul său din Japonia

Premierul Marii Britanii Boris Johnson urmează să se întâlnească joi cu omologul său japonez Fumio Kishida, iar discuțiile despre noile modalități de a exercita presiuni asupra Rusiei vor face parte din agendă.

UPDATE 07:00: Rusia încearcă să oprească aprovizionarea cu arme a Ucrainei

  • Rachetele rusești au continuat în toată țara, în timp ce Moscova încearcă să împiedice aprovizionarea cu arme și echipamente să ajungă la trupele ucrainene care luptă împotriva înaintarii Rusiei în regiunea estică Donbas, potrivit ultimei evaluări a apărării din Regatul Unit.
Adauga un comentariu