Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Rușii lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei, susțin oficialii americani

Publicat: 30 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război în Ucraina. Rușii lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei susțin oficialii americani
Război în Ucraina, ziua 280

Război în Ucraina, ziua 280. Rusia lansează asupra unor ținte din Ucraina rachete de croazieră neînarmate pentru a încerca să epuizeze stocurile de apărare antiaeriană ale Kievului, a declarat marți un înalt oficial militar american.

UPDATE 23.00: Șeful Wagner, Evgheni Prigojin, cere companiilor rusești să ofere angajaților concedii pentru pregătirea militară

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, al cărui grup Wagner a jucat un rol important în conflictul din Ucraina, a cerut ca întreprinderile rusești să acorde timp angajaților să se antreneze în taberele grupului militar privat din Rusia, relatează CNN.

UPDATE 22.00: Germania a recunoscut pe 30 noiembrie Holodomorul ucrainean

Germania a recunoscut pe 30 noiembrie Holodomorul ucrainean, foametea ordonată de autoritățile sovietice care a ucis milioane de oameni în 1932-1933, drept genocid, relatează Kyiv Independent.

UPDATE 21.50: Serviciul de urgență al Ucrainei a anunțat că nouă persoane au fost ucise în incendii în ultimele 24 de ore

Serviciul de urgență al Ucrainei a anunțat că nouă persoane au fost ucise în incendii în ultimele 24 de ore după ce au încălcat regulile de siguranță în încercarea de a-și încălzi casele după atacurile rusești asupra centralelor electrice, relatează The Guardian.

Numărul incendiilor a crescut, spune serviciul de stat, ucrainenii recurgând din ce în ce mai mult la utilizarea generatoarelor de urgență, lumânărilor și buteliilor de gaz din cauza întreruperilor de curent, a raportat Reuters.

„Numai în ultima zi au fost 131 de incendii în Ucraina, dintre care 106 în sectorul rezidențial. Nouă persoane au murit, opt au fost rănite”, a declarat serviciul de urgență.

„Generatoare pe balcoane, butelii de gaz în apartamente, lumânări aprinse… Din cauza încălcării regulilor de securitate la incendiu, a utilizării produselor necertificate pentru încălzire și gătit, au devenit mai frecvente incidentele de incendii și explozii în clădirile înalte și private. ”

UPDATE 20.45: Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente no

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente noi, avansate, în conflictul din Ucraina, transmite Reuters.

„Este necesar să continuăm modernizarea şi crearea de sisteme promiţătoare, cu utilizarea lor ulterioară în timpul operaţiunii militare speciale”, a spus Şoigu, într-o reuniune cu generali de rang înalt la Ministerul Apărării.

UPDATE 20.00: Oficialii SBU au găsit arme și bani rusești, după perchezițiile la proprietățile din jurul Kievului

Oficialii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) au găsit arme și bani rusești miercuri, după perchezițiile la proprietățile din jurul Kievului care ar avea legătură cu politicianul pro-rus Yevhen Muraiev, relatează Reuters.

UPDATE 19.30: Administrația lui Joe Biden ia în considerare desemnarea grupului paramilitar Wagner ca organizație teroristă străină

Administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare desemnarea grupului paramilitar Wagner ca organizație teroristă străină, pe fondul eforturilor continue de a impune Rusiei sancțiuni pentru războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, relatează CNN.

UPDATE 19.00: Armata ucraineană a publicat o înregistrare video cu lansatoarele de rachete MARS II,

Armata ucraineană a publicat o înregistrare video cu lansatoarele de rachete MARS II, o armă despre care afirmă că este un coșmar pentru trupele rusești de invazie, sistemul având o rază de acțiune mai mare decât cea a HIMARS-urilor primite din partea Statelor Unite.

UPDATE 18.34: Regatul Unit a anunțat miercuri noi sancțiuni care vizează personalitățile ruse

Regatul Unit a anunțat miercuri noi sancțiuni care vizează personalitățile ruse, printre care vicepremierul rus Denis Manturov și Arkadi Gostev, directorul serviciului federal al penitenciarelor ruse, care a recrutat criminali pentru a-i trimite să lupte în Ucraina, relatează AFP și Guardian.

UPDATE 18.00: Prima reacția a Kievului față de cifra de 100.000 militari ucraineni uciși în război vehiculată de președintele Comisei Europene

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a oferit miercuri după-amiaza prima reacția a Kievului față de cifra de 100.000 militari ucraineni uciși în război vehiculată de președintele Comisei Europene, Ursula von der Leyen.

UPDATE 17.50: Soarta Ucrainei, dicutată de șefii spionilor din SUA și Rusia: Cel mai des folosite cuvinte au fost ‘stabilitate strategică’, ‘securitate nucleară’, ‘Ucraina

Şeful serviciului de informaţii externe ale Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, a declarat, într-un interviu publicat miercuri, că, la întâlnirea avută în noiembrie cu directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA, William Burns, a discutat despre probleme nucleare şi despre Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Narîşkin şi Burns, care s-au întâlnit la Ankara pe 14 noiembrie, sunt responsabilii rus şi american de rangul cel mai înalt care s-au aflat faţă în faţă de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

Rusia nu a comentat anterior despre ce s-a discutat, afirmând că este un subiect sensibil. Washingtonul a declarat că Burns a transmis un avertisment cu privire la consecinţele oricărei utilizări a armei nucleare de către Rusia.

Elizabeth Rood, însărcinat cu afaceri la ambasada SUA la Moscova, a spus săptămâna această pentru agenţia rusă RIA că Burns ”nu a negociat nimic şi nu a discutat o reglementare a conflictului din Ucraina”.

Narîşkin a afirmat pentru aceeaşi agenţie: ”În ce mă priveşte, confirm declaraţia dnei Rood. În plus, pot menţiona că cel mai des folosite cuvinte au fost ‘stabilitate strategică’, ‘securitate nucleară’, ‘Ucraina’ şi ‘regimul de la Kiev”’.

Şeful SVR a confirmat de asemenea afirmaţia însărcinatului cu afaceri american potrivit căreia Rusia şi Statele Unite au un canal de gestionare a riscurilor şi că, dacă ar fi nevoie de încă o discuţie de acest fel, ea ar putea avea loc.

UPDATE 17.00: Vladimir Putin intră în plin război al speculațiilor privind planurile Rusiei pentru 2023: Doar asta contează!

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că dezvoltarea durabilă a Federației Ruse depinde în primul rând de calitatea vieții din regiunile ţării. Liderul Federației Ruse a făcut aceste declaraţii în cadrul unei ceremoniei de inaugurare a unor unități sociale, relatează Agenţia de presă TASS.

‘Dezvoltarea sigură a Rusiei reprezintă, în primul rând, o nouă calitate a vieții în regiuni”, a mai spus Putin. Potrivit lui Putin, prioritățile sociale ale autorităților țării sunt sprijinirea familiei și a fiecărui individ în parte, precum și sănătatea și educația fiecărui cetățean al țării, scrie Rador.

Președintele a menționat că ‘prioritățile sociale de bază strategice’ ale Rusiei ‘rămân neschimbate’. ‘În centrul atenţiei va fi întotdeauna pus, așa cum am spus și continuăm să o spunem, familia, copiii, oamenii, sănătatea și educația lor, nevoile, oportunitățile imense de autorealizare’, a spus Putin.

El a subliniat că facilitățile sociale existente în prezent reprezintă doar o mică parte din activitatea de mare anvergură, care a fost realizată anul acesta, dar, potrivit liderului rus, ele pot fi considerate un bun exemplu.

‘Ţin să le mulțumesc liderilor din subiecții Federației, reprezentanților sectorului social, constructorilor pentru darea în folosinţă a unor obiective importante și să le urez tuturor succes în continuare’, a conchis președintele.

Vladimir Putin a anunțat, de asemenea, necesitatea relocării de urgență a cetățenilor din locuințele avariate.

UPDATE 15.30: Serghei Șoigu face anunțul care dă fiori: În 2023 Rusia se va concentra pe înarmare nucleară!

Ministrul rus al apărării a declarat miercuri că Moscova va acorda o atenție deosebită dezvoltării infrastructurii legate de forțele sale nucleare în 2023 – informează presa de stat.

„La pregătirea listei de proiecte majore pentru 2023 se va acorda o atenție deosebită construcției în interesul forțelor nucleare strategice” – a declarat ministrul apărării, Serghei Șoigu, citat de agenția de presă RIA. Interfax l-a citat spunând că au fost construite instalații pentru a depozita noi sisteme de rachete.

UPDATE 14.00: Zelenski cântă prohodul armatei ruse: Invadatorul va pierde 100.000 de soldați și numai Dumnezeu știe câți mercenari

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia pierde zilnic în războiul din Ucraina sute de oameni, atât militari mobilizați, cât şi mercenari. Potrivit acestuia, până la sfârșitul anului, numărul militarilor ruşi ucişi pe frontul din Ucraina va ajunge la 100.000, conform Rador.

Într-un mesaj video transmis marţi seară, Zelenski a menționat că situația de pe front rămâne dificilă – invadatorii încă încearcă să avanseze în regiunea Donețk, să câștige un punct de sprijin în regiunea Luhansk, să se deplaseze către regiunea Harkiv și să efectueze anumite acțiuni în zona de sud.

„Dar Forțele Armate ale Ucrainei menţin apărarea și, în fiecare zi, nu permit inamicului să-și realizeze intențiile” – a asigurat Volodimir Zelenski.

Potrivit liderului ucrainean, ruşii trimit trupe regulate în regiunea Donețk, unde pierd zilnic sute de oameni recent mobilizați și mercenari. „Anul acesta, Rusia va pierde 100.000 de soldați ucişi și numai Dumnezeu știe câți mercenari. Iar Ucraina va rămâne în picioare” – a adăugat Volodimir Zelenski.

Amintim că, potrivit unui bilanţ prezentat, marţi, de armata ucraineană, Rusia a pierdut pe front 88.380 de militari.

UPDATE 13.00: Italia condiționează sprijinul pentru Ucraina: marea temere a ministrului de Externe

Italia nu vrea să provoace Rusia să escaladeze în războiul împotriva Ucrainei, așa că nu susține ideea de a oferi asistență militară fără nicio condiție, a declarat ministrul italian de Externe Antonio Tajani, la întâlnirea cu colegii săi din NATO de la București, scrie Bloomberg.

Înainte de aceasta, ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că în cadrul Alianței unele țări încă ridică problema furnizării de asistență Kievului fără condiții. „Cu toate acestea, în acest moment consensul rămâne așa cum a fost, deși țara noastră a căutat asistență fără rezerve politice de la începutul războiului”, a spus oficialul.

După aceea, ministrul italian de externe Tajani a declarat că Roma nu dorește probleme cu alte țări:”Nu suntem în pericol imediat. Suntem împotriva escaladării conflictului”.

Ministrul leton de externe Edgars Rinkēvičs consideră că Ucraina are dreptul de a lovi facilitățile militare din interiorul Rusiei, deoarece în acest fel va respinge atacurile asupra infrastructurii sale critice. Dar aliații, inclusiv Statele Unite, frânează trimiterea de arme care sunt capabile de astfel de lovituri profunde.

UPDATE 12.40: UE pregătește o nouă lovitură pentru Vladimir Putin. Anunțul făcut de Ursula von der Leyen

Uniunea Europeană va încerca să înființeze o instanță specializată, susținută de Națiunile Unite, care să investigheze și să judece posibile crime de război comise de Rusia în Ucraina, a declarat miercuri președinta Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, conform Rador.

„Suntem pregătiți să începem să lucrăm cu comunitatea internațională pentru a obține cel mai mare sprijin internațional posibil pentru această instanță specializată”, a spus Von Der Leyen.

Rusia, care numește acțiunile sale în Ucraina o „operație militară specială”, a negat că a vizat civili.

UPDATE 11.30: Se strică prietenia? China refuză Rusiei recunoașterea documentelor de asigurare a navelor și a încărcăturii

În discursul său la Forumul de afaceri energetice Rusia-China, viceministrul Transporturilor, Alexander Poshivai, a declarat că armatorii din Federația Rusă se confruntă cu situații în care China refuză să recunoască documentele de asigurare emise de asigurătorii ruși și de Corporația Națională de Reasigurare din Rusia (RNRC), informează newsunrolled.com.

„Armatorii ruși se confruntă cu refuzuri din partea autorităților și companiilor chineze în ceea ce privește recunoașterea documentelor de asigurare a navelor și a încărcăturii emise de companiile de asigurări menționate mai sus”, a spus el.

Poshiwai a mai adăugat că, pentru a îmbunătăți cooperarea bilaterală, Rusia „dorește să propună părții chineze să ia în considerare posibilitatea recunoașterii documentelor care garantează acoperirea financiară a riscurilor, precum și a certificatelor companiilor care asigură și reasigură transportul maritim al transportatorilor de energie ruși”.

UPDATE 10.50: Trupele ruse au bombardat Zaporojie și Nikopol de la primele ore ale dimineții

Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Oleksandr Staruh, a raportat că în noaptea de marţi spre miercuri, ruşii au lansat noi atacuri în regiune. Potrivit oficialului, trupele ruse au lovit o staţie de distribuţie a gazelor, scrie Rador.

„Noaptea trecută, monștrii ruși au lovit, din nou, ținuturile pașnice ale regiunii noastre. Într-una dintre așezările din regiunea Zaporijjia, un punct de distribuție a gazelor a fost avariat în urma unui atac cu rachete (probabil S-300), ceea ce a provocat un incendiu” – a scris Staruh pe Telegram, adăugând că incendiul a fost stins rapid şi că bombardamentele nu s-au soldat cu victime.

Un alt oficial ucrainean, din regiunea Dnipropetrovsk, Valentin Reznichenko, a declarat la rândul său pe Telegram că în dimineața acestei zilei armata rusă a lansat lovituri de artilerie în districtul Nikopol.

„Dimineața, Nikopolul a fost acoperite de foc de la „Grad” și artilerie grea. Acolo au zburat aproape 30 de obuze”, spune el.

Potrivit acestuia, nimeni nu a fost rănit în urma focului inamic, iar reprezentanții Serviciului de Stat pentru Urgență efectuează în prezent o examinare a zonelor incendiate.

UPDATE 10.30: Ramzan Kadîrov se ia la trântă cu Papa Francisc: ‘A devenit doar o victimă a propagandei și perseverenței presei străine!’

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, consideră că Papa Francisc a fost o victimă a „propagandei” și a „insistențelor mass-mediei străine” și, prin urmare, a vorbit despre „cruzimea” cecenilor și luptătorilor care acționează în Ucraina.

Papa, într-un interviu acordat presei americane, i-a numit pe ceceni „cea mai brutală parte a trupelor ruse din Ucraina”.

„Cum poți să-ți dai seama pe câmpul de luptă dacă adversarul tău este vesel, sentimental sau crud? Și cum să determinăm cu ochiul liber în detașamentul combinat naționalitatea unui militar rus, dacă mai mult de 190 de popoare trăiesc în țara noastră?”, a spus Kadîrov, pe canalul său de Telegram. „Șeful Vaticanului, desigur, nu va putea răspunde la acest lucru. El a devenit doar o victimă a propagandei și perseverenței presei străine.”

Șeful Ceceniei a remarcat că o personalitate religioasă de importanță mondială ar trebui să se rușineze de ignoranța atitudinii musulmanilor față de inamic.

Kadîrov a spus că printre luptătorii din Cecenia nu există alcoolici și dependenți de droguri. El a adăugat că fiecare dintre luptătorii săi știe că în război nu trebuie să uite de onoare, demnitate și respect, chiar și pentru dușman.

UPDATE 09.45: Vladimir Putin a făcut o excepție pentru ‘țările neprietenoase’: Avtovaz poate să achiziţioneze divizia financiară rusă a UniCredit-Renault

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a emis marţi un decret prin care permite producătorului auto rus Avtovaz să achiziţioneze participaţia de 100% în RN Bank, o societate mixtă între banca italiană UniCredit şi alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi, transmite Reuters, conform Agerpres.

Printr-un alt decret, emis în 5 august, era interzis investitorilor din aşa numitele ţări neprietenoase să vândă acţiuni în proiectele energetice cheie şi în bănci, până la finalul anului. Reprezentanţii RN Bank nu au putut fi contactaţi pentru a comenta informaţia, iar cei ai Avtovaz nu au dorit să facă comentarii. RN Bank este a 56-a mare bancă din Rusia în funcţie de valoarea activelor.

După invadarea Ucrainei de către Rusia, producătorii auto globali s-au retras de pe piaţa rusă.

UPDATE 08.15: Presa rusă susține că Europa a ales forța în relația cu Rusia: Asta va costa mult ambele părți

Bruxellesul revizuiește principiile viitorului colaborării cu Moscova. Josep Borrell, Înaltul Reprezentant UE pentru afaceri străine și politica de securitate, le-a prezentat pe 14 noiembrie spre dezbatere miniștrilor de externe ai țărilor ai țărilor membre UE noul proiect al principiilor colaborării cu Moscova. Pe agendă au fost incluse, de asemenea, alte probleme politice internaționale – ajutorul militar pentru Ucraina, criza în legăturile dintre Serbia și Kosovo, precum și noile sancțiuni împotriva Iranului. Borrell a prezentat principalele prevederi ale noului document la conferința de presă finală care a avut loc după ședința Consiliului miniștrilor de externe de la Bruxelles, relatează Nezavisimaia Gazeta citată de Rador.

Trebuie reamintit faptul că până la venirea lui Borrell colaborarea UE cu Rusia s-a reglementat prin cinci „principii conducătoare”, expuse de Federica Mogherini după anexarea Crimeii de către Rusia. Cu toate acestea la summitul UE din luna iunie 2021 Borrell a formulat noi principii, cunoscute ca „triada lui Borrell”. „Trebuie să respingem (Rusia), trebuie să descurajăm (Rusia), și trebuie să colaborăm (cu ea) în același timp”, a declarat acesta la summit. La întâlnirea de anul acesta de la Brest, din 13-14 ianuarie, a miniștrilor de externe și ai miniștrilor apărării, principalul diplomat al UE a prezentat deja zece principii referitoare la bazele securității europene – așa numitul decalog al lui Borrell – care de asemenea erau adresate Rusiei.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Oficial american: rușii lansează rachete fără focos pentru a epuiza apărarea antiaeriană a Ucrainei
  • Reuniunea G7 cu partenerii, desfăşurată la Bucureşti, a abordat criza energetică din Ucraina
  • Jens Stoltenberg, primele concluzii de la ministeriala NATO de la București: „Această întâlnire este un semnal puternic de unitate și de sprijin continuu pentru Ucraina”
  • Ajutor de urgență din SUA: Ucrainenii primesc echipamente pentru rețelele electrice
  • Ministrul Afacerilor Externe din Ucraina, apel la NATO pentru livrarea de armament: „Putem învinge Rusia și putem câștiga în interesul întregii lumi”
Adauga un comentariu