Razboi în Ucraina

Război în Ucraina. Ucraina este în așteptarea asistenţei militare şi umanitare de către NATO şi G7

Publicat: 01 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Război în Ucraina, ziua 281. Ucraina continuă să ducă lupte acerbe şi are nevoie de armament. Acesta este mesajul transmis către liderii lumii libere.

UPDATE 23.30: Joe Biden spune că nu intenţionează să ia legătura cu Putin decât dacă acesta are de gând să pună capăt războiului

Preşedintele american Joe Biden a declarat joi, după întâlnirea cu preşedintele Emmanuel Macron, că acţiunile lui Vladimir Putin în Ucraina ţin de domeniul patologicului şi a spus că nu are de gând să ia legătura cu liderul rus decât dacă acesta vrea să pună capăt războiului, relatează News.ro citând CNN.

UPDATE 23.00: Kievul acuză Rusia că trage cu rachete nucleare fără încărcătură pentru a „distrage atenţia” apărării antiaeriene ucrainen

Kievul acuză Rusia că trage cu rachete nucleare fără încărcătură pentru a „distrage atenţia” apărării antiaeriene ucrainene / Armata a prezentat o astfel de mostră

Rusia foloseşte în prezent în atacurile din Ucraina rachete sovietice cu capacitate nucleară, cărora le scoate focoasele, scopul fiind acela de a „distrage atenţia” şi de a epuiza stocurile apărării antiaeriane ucrainene, a acuzat joi armata Kievului, care a prezentat fragmente din rachete de croazieră X-55 (Kh-55) găsite în vestul ţării, relatează News.ro citând BBC .

UPDATE 22.40: Grupul paramilitar Wagner a creat o „Companie sălbatică” formată din cei mai violenți deținuți recrutați

Grupul paramilitar Wagner, care oricum este cunoscută pentru brutalitatea sa, a creat o „Companie sălbatică” formată din cei mai violenți deținuți recrutați, potrivit cercetătorului independent Chris Owen care o citează pe Olga Romanova, șefa grupului pentru drepturile deținuților „Rusia în spatele gratiilor”

UPDATE 22.00: Rușii își retrag armata din unele localități din regiunea Zaporojie

Rușii își retrag armata din unele localități din regiunea Zaporojie, spune Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE 21.40: Ministrul Apărării: Teoretic, nu este exclus ca Putin să folosească o armă nucleară tactică / România nu se teme de un atac

Ministrul Apărării Angel Tîlvăr a afirmat, joi, la Antena 3, că România nu se teme că va fi atacată, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, însă sunt avute în vedere toate scenariile, iar folosirea armelor nucleare nu poate fi exclusă „teoretic”, dar i-ar plăcea să creadă că aşa ceva nu se va întâmpla, potrivit News.ro.

UPDATE 21.20: Cele 27 de țări UE erau, joi seară, aproape de a finaliza un acord pentru a impune un plafon de 60 de dolari pe baril la prețul petrolului rusesc

Cele 27 de țări UE erau, joi seară, aproape de a finaliza un acord pentru a impune un plafon de 60 de dolari pe baril la prețul petrolului rusesc vândut țărilor terțe, pe lângă embargoul care intră în vigoare luni, potrivit surselor diplomatice, relatează AFP.

UPDATE 21.00: Rusia: Librariile și editurile se confruntă cu spectrul cenzurii

Confruntați cu interdicții și restricții tot mai numeroase, editurile și librarii din Rusia se tem de revenirea cenzurii din epoca sovietică, în contextul înăspririi puterii care însoțește ofensiva militară din Ucraina, potrivit AFP.

UPDATE 20.45: SBU a anunțat că a găsit literatură propagandistă și xenofobă în timp ce efectua percheziții la o mănăstire a Patriarhiei Moscovei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a găsit literatură propagandistă și xenofobă în timp ce efectua percheziții la o mănăstire a Patriarhiei Moscovei din Muncaci, regiunea Transcarpatia, relatează Kyiv Independent.

UPDATE 20.00: După întâlnirea din Biroul Oval, Biden și Macron au publicat o declarație comună care condamnă războiul Rusiei

Cei doi lideri au scris că „condamnă cu fermitate războiul ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și subliniază că țintirea intenționată a civililor și a infrastructurii civile constituie crime de război, ai căror autori trebuie să fie trași la răspundere”, potrivit CNN.

UPDATE 19.40: Stoltenberg: Prea devreme pentru un verdict privind trimiterea sistemului antiaerian Patriot de către Germania

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că este prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la discuțiile în curs privind solicitarea Poloniei de a muta sistemele Patriot oferite de Germania în Ucraina, relatează Reuters.

UPDATE 19.20: Armata ucraineană a declarat joi că Rusia a retras unele trupe din localităţile din dreptul oraşului Herson

Armata ucraineană a declarat joi că Rusia a retras unele trupe din localităţile din dreptul oraşului Herson aflate pe malul opus al râului Nipru, acesta fiind primul anunţ oficial ucrainean în legătură cu o retragere rusă de pe ceea ce constituie acum principala linie de front din sud, relatează Reuters, potrivit News.ro.

UPDATE 19.00: Alimentarea cu energie electrică este în curs de restabilire în orașul Herson, din sudul Ucrainei

Alimentarea cu energie electrică este în curs de restabilire în orașul Herson, din sudul Ucrainei, după ce a rămas fără curent electric în urma bombardamentelor rusești de joi dimineață, a declarat un oficial local.

Echipele „au reparat fără încetare liniile electrice din Herson după bombardamentele inamice de dimineață, [și] 65% din energia electrică a orașului este restabilită”, a declarat Iaroslav Ianușevici, șeful administrației militare din regiunea Herson.

UPDATE 18.30: Serghei Lavrov a acuzat Occidentul că s-a implicat direct în conflictul din Ucraina

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat Occidentul că s-a implicat direct în conflictul din Ucraina, furnizându-i arme și antrenându-și soldații, relatează The Guardian. El mai spune că instalațiile energetice din Ucraina au fost lovite care a opri Vestul să „pompeze arme mortale” în Ucraina „pentru a-i ucide pe ruși”.

UPDATE 18.00: Elveția a înghețat active financiare rusești în valoare de peste 7 miliarde de dolari

Elveția a înghețat active financiare rusești în valoare de peste 7 miliarde de dolari, potrivit secretarului de stat elvețian pentru economie (SECO).

Valoarea totală a activelor financiare confiscate de la începutul războiului din Ucraina se ridică acum la 7,89 miliarde de dolari americani, începând cu 25 noiembrie, a declarat joi SECO într-un comunicat de presă. În plus, 15 proprietăți atribuite rușilor sancționați în Elveția au fost confiscate.

UPDATE 17.00: Ambasada Statelor Unite la Madrid a primit o scrisoare asemănătoare cu cele cinci scrisori-capană trimise la Ambasada Ucrainei în Spania

Ambasada Statelor Unite la Madrid a primit o scrisoare asemănătoare cu cele cinci scrisori-capană trimise la Ambasada Ucrainei în Spania şi la alte obiective din ţară, a anunţat joi postul de televiziune La Sexta, citat de Reuters, potrivit News.ro.

UPDATE 16.00: Serghei Lavrov a comparat orașul Herson din sudul Ucrainei cu Stalingradul 

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a comparat orașul Herson din sudul Ucrainei cu Stalingradul atunci când a fost întrebat de jurnaliștii de la Moscova de ce trupele rusești bombardează capitala regională despre care afirmă că face parte din teritoriul Rusiei.

UPDATE 15.00: Aleksandr Lukaşenko a acuzat joi Ucraina că încearcă „să târască” cu orice preţ NATO în conflictul armat cu Rusia

Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a acuzat joi Ucraina că încearcă „să târască” cu orice preţ NATO în conflictul armat cu Rusia, a transmis agenţia oficială BELTA, preluată de EFE.

UPDATE 14.00: Ambasada Rusiei în Spania condamnă joi „orice amenințare sau act terorist” în legătură cu cele cinci scrisori-capcană trimise către birouri guvernamentale

Ambasada Rusiei în Spania condamnă joi „orice amenințare sau act terorist” în legătură cu cele cinci scrisori-capcană trimise către birouri guvernamentale, companii private și ambasada Ucrainei la Madrid, scrie Reuters.

„Orice amenințare sau act terorist, în special cel îndreptat împotriva unei misiuni diplomatice, sunt de condamnat în totalitate”, se arată într-o declarație postată pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei în Spania.

UPDATE 13.00: Autorităţile ruse vor creşte preţurile la gaz şi electricitate

Autorităţile ruse vor creşte preţurile la gaz şi electricitate, inclusiv pentru consumatorii casnici, mass-media locale relatând joi că preţul gazului va creşte cu 8,5%, iar cel pentru electricitate, cu 9%, transmite dpa, citată de Agerpres. 4 din 10 cetăţenii ruşi spun că nu le ajunge salariul de la o lună la alta, potrivit unui sondaj. Speranţele exprimate de unii economişti cum că gazul va deveni mai ieftin pe piaţa internă după scăderea exporturilor nu s-au materializat.

UPDATE 12.00: Ucraina l-a demis joi pe inginerul-șef adjunct al centralei nucleare Zaporojie

„E un trădător”. Ucraina l-a demis joi pe inginerul-șef adjunct al centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, acuzându-l de colaborare cu forțele Moscovei și de trădare, a anunțat compania de stat pentru energie nucleară Energoatom, transmite Reuters.

UPDATE 11.00: Olaf Scholz a declarat că Germania va continua să sprijine Ucraina până la încheierea războiului

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că Germania va continua să sprijine Ucraina până la încheierea războiului, potrivit The Kyiv Independent.

„Vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât va fi nevoie: economic, financiar, cu ajutor umanitar, prin reconstrucția infrastructurii energetice distruse, precum și cu arme”, a spus el, adăugând că războiul Rusiei îi afectează și pe germani, potrivit Ukrinform.

Scholz a mai spus că Rusia nu mai poate câștiga războiul din Ucraina pe câmpul de luptă.

UPDATE 09.55: Serghei Şoigu: Rusia ar trebui să folosească sisteme de armamente avansate în Ucraina

Ministrul apărării rus, Serghei Şoigu, a afirmat miercuri că forţele armate ar trebui să folosească sisteme de armamente noi, avansate, în conflictul din Ucraina, transmite Reuters.

‘Este necesar să continuăm modernizarea şi crearea de sisteme promiţătoare, cu utilizarea lor ulterioară în timpul operaţiunii militare speciale’, a spus Şoigu, într-o reuniune cu generali de rang înalt la Ministerul Apărării.

Serghei Şoigu, unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai preşedintelui Vladimir Putin, nu a specificat ce arme avansate ar trebui utilizate, dar a menţionat că vrea să discute cu generalii noi căi de îmbunătăţire a atacurilor de artilerie şi cu rachete.

UPDATE 08.15: Șeful temutului grup Wagner amenință direct oligarhii din Rusia: Considerați că acesta este un apel deschis

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, cunoscut şi sub porecla de „Bucătarul lui Putin”, al cărui grup de mercenari Wagner a jucat un rol proeminent în conflictul din Ucraina, a cerut întreprinderilor ruse să le dea liber angajaţilor pentru a se putea antrena în taberele grupului militar privat, relatează CNN.

Într-un comunicat al grupului său Concord, Prigojin spune că „mulţi miliţieni voluntari, în special din regiunile Belgorod şi Kursk, fac în prezent pregătire militară în bazele Wagner. Din păcate, unele întreprinderi în care lucrează aceşti voluntari îi împiedică să-şi ia concediu pe termen scurt în scopul antrenării”, arată el.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Şeful serviciului de informaţii externe ale Rusiei (SVR), a declarat că a discutat cu directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) a SUA despre probleme nucleare şi despre Ucraina
  • Dmitro Kuleba, la București: „Vom deveni membri NATO, dar nu trebuie să stăm cu mâinile jos până câștigăm războiul”
  • NATO ia în calcul să finanțeze producția de armament din epoca sovietică pentru Ucraina
  • Primalul Kievului anunță că va fi înălțat un „brad al invincibilității” în capitala ucraineană
  • Propaganda Moscovei amenință că „Haga nu va mai exista” dacă Rusia pierde în Ucraina
Adauga un comentariu