Prima pagină » Razboi în Ucraina » Război în Ucraina: Zelenski le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot
Război în Ucraina: Zelenski le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot

Război în Ucraina: Zelenski le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot

24 sept. 2022, 10:40,
în Razboi în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 213. Rusia a lansat vineri referendumuri care vizează anexarea a patru regiuni ocupate din Ucraina, iar Kievul numește acest vot „o farsă” și transmite că locuitorii au fost constrânși să voteze. Şi grupul G7 avertizează că nu va recunoaşte anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia.

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski, le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot
  • Grupul G7 avertizează că nu va recunoaşte anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia
  • Kievul cataloghează referendumul ruşilor drept o farsă
  • Portul Odesa, lovit de drone fabricate în Iran
  • Kadîrov s-a supărat pe Putin și nu mai trimite ceceni în Ucraina
  • Kremlin: Procedura de anexare după referendumuri va decurge „rapid”
  • 436 de cadavre au fost exhumate din groapa comună descoperită la Izium
  • Comisia de investigaţie a ONU a constatat „crime de război” în Ucraina
  • Patriarhul Kiril le transmite rușilor înrolați că dacă vor muri în război vor ajunge în Rai
  • Rușii fug de mobilizare. Finlanda anunţă că traficul la graniţa cu Rusia rămâne aglomerat

UPDATE 21:43: Parlamentul rus ar urma să dezbată alipirea la Rusia a provinciilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, ar urma să dezbată joi, 29 septembrie, proiectele de lege privind alipirea la Rusia a celor patru provincii ucrainene parţial ocupate de trupele ruse unde sunt în desfăşurare aşa-zise referendumuri ce în viziunea Moscovei ar trebui să constituie baza legală a anexării acestora, transmite Reuters în urma unei relatări a agenţiei TASS, care citează o sursă neprecizată.

UPDATE 20:15: Președintele rus Vladimir Putin a respins solicitarea comandanților militari de a permite retragerea trupelor din Herson, un oraș vital pentru ofensiva Moscovei, au declarat anonim pentru NYT oficiali americani.

Președintele rus a refuzat să dea ordinul de retragere a trupelor din Herson pentru că nu ar dori ca mișcarea să fie percepută ca o altă înfrângere umilitoare după succesul contraofensivei ucrainene din nord-estul țării. Asta deși recent a devenit evident că Moscova nu are suficiente trupe pentru a-și continua ofensiva, că suferă din cauza lipsei de armament de precizie și după ce nu a reușit să obțină superioritate aeriană de când a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.

Oficiali americani la curent cu informații extrem de sensibile au declarat că Putin le-ar fi pus în vedere comandanților că deciziile strategice de pe front sunt responsabilitatea lui. Putin a acceptat unele recomandări din partea generalilor săi, inclusiv mobilizarea civililor, dar implicarea sa a suscitat tensiuni în rândul armatei ruse.

UPDATE 19:05: Forțele aeriene ucrainene susțin că au distrus nouă ținte aeriene rusești în ultimele 24 de ore.

Este vorba de patru drone Shahed-136 și o dronă Mohajer-6 doborâte vineri, în sudul țării, cu tunuri antiaeriene.

Între timp, alte două drone Shahed-136 au fost distruse de forțele ucrainene în est.

Forțele aeriene ucrainene adaugă că un elicopter Mi-8 și un avion Su-25 au fost doborâte de rachete antiaeriene în centrul Ucrainei.

UPDATE 17:30:  Este din nou alertă în Rusia, a mai rămas o oră până la noile proteste.

În plin proces de recrutare ordonat de Putin şi în timpul aşa ziselor referendumuri din Ucraina, rușii se revoltă.

La primul lor îndemn, de joi, au răspuns mii de oameni, iar imaginile cu ciocnirile între protestatari şi forţele de securitate s-au viralizat pe internet.

Mai bine să primești o amendă sau câteva zile de arest, decât să obții o înmormântare” – este mesajul trimis pe reţelele de socializare de activiștii ruşi care cheamă cetățenii la proteste în toată Rusia în această seară.

UPDATE16:15: Portul din Odesa, care este principala piață de desfacere pentru cerealele ucrainene în cadrul acordului dintre Rusia și Ucraina, încheiat în iulie, a fost bombardat cu drone kamikake.

Trecătorii au spus că dronele au survolat chiar și deasupra clădirei Operei.

În consecință, oficialii de la Kiev au decis să retragă acreditarea ambasadorului Iranului, precizând că furnizarea de armament către Rusia este un gest neprietenos, care lovește grav în relația dintre Ucraina și Iran și chiar de fapt arată că Iranul nu respectă suveranitatea și integritatea Ucrainei și nu respectă poziția de neutralitate, așa cum a declarat anterior.

De menționat că oficialii din Statele Unite declarau anterior că rușii au cumpărat aceste drone de producție iraniană și cel mai probabil le vor folosi în Ucraina, aceste drone având și capacitatea de a a încărca și bombe.

Iranul a transmis că regretă decizia Ucrainei de a restrânge legăturile diplomatice din cauza informațiilor privind furnizarea de drone iraniene către Rusia, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani.

Kanaani a „sfătuit” Ucraina să „se abțină de la a se lăsa influențată de terțe părți care încearcă să distrugă relațiile dintre cele două țări”.

UPDATE14:10:După ce Kremlinul a șocat Rusia anunțând prima mobilizare a cel puțin 300.000 de soldați de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, bărbații se grăbesc să părăsească țara. Coada de la granița dintre Rusia și Georgia se întinde pe 10 kilometri.

Coada de la granița dintre Rusia și Georgia are o lungime de aproximativ 10 km, potrivit BBC, iar oamenii așteaptă mai mult de 20 de ore pentru a o trece.

Opțiunile de a fugi sunt limitate, au declarat anterior persoanele care au fugit pentru The Guardian.

„Voi trece granița cu mașina în această seară”, a declarat joi un sergent în vârstă de 29 de ani, Oleg. „Habar nu am când voi mai pune piciorul în Rusia”, a adăugat el, referindu-se la pedeapsa cu închisoarea la care sunt condamnați bărbații ruși care evită încorporarea.

La începutul acestei săptămâni, patru dintre cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au anunțat că nu vor mai permite rușilor să intre cu vize turistice.

UPDATE 13:30: Forțele de ocupație ruse au început deja să emită ordine de încorporare pentru bărbații aflați în zonele din Herson și Zaporojie, aflate în prezent sub controlul militar al Moscovei. Ordinele sunt înmânate bărbaților care au pașapoarte rusești și au vârsta de încorporare, informează Statul Major al armatei ucrainene.

 UPDATE 10:40: Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le cere ucrainenilor din teritoriile ocupate de ruși să se ascundă de mobilizarea rusă în orice mod pot, îndemnându-i pe cei care nu pot face acest lucru să „saboteze inamicul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`