Local

Război total între Blue Air și Aeroportul Iași! Scandalul s-a mutat în instanță! Miza este una uriașă

Publicat: 31 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Război total între Blue Air și Aeroportul Iași Scandalul s-a mutat în instanță Miza este una uriașă

Situație extrem de ciudată la Aeroportul Internațional Iași. Una din companiile care operează la Iași a ajuns să uite să-și plătească datoriile către aerogară. Datoria a crescut de la lună la lună, fără ca lucrurile să se îndrepte. S-a ajuns tocmai în instanță pentru ca operatorul aerian să-și plătească datoriile

Un nou dezastru pare să se abată asupra Aeroportului Internațional Iași. Una dintre marile companii care operează zboruri dinspre și spre Aeroportul Internațional Iași a ajuns să se numere printre rău-platnici. Conducerea Aeroportului Iași nu a reușit să recupereze întreaga sumă de la compania aeriană. Cei de la Blue Air au ajuns să acumuleze datorii cu nemiluita către aerogara din Iași, bani proveniți din taxele pe pasageri procesați în terminale. Povestea nu e de ieri de azi, ci de mai multe luni. Strânși cu ușa, reprezentanții Blue Air au mai plătit o parte din datorii, însă nu a fost suficient. Blue Air a rămas cu plata penalităților și a sumelor accesorii provenite din neplata datoriilor, fonduri care s-au acumulat la câteva milioane de lei.
În aceste condiții, aerogara a acționat în instanță compania Blue Air Aviation SA. La Tribunalul Iași a fost deschis dosarul 4630/992019 în care Aeroportul Iași își cere drepturile din partea companiei aeriene rău-platnice.

Ce spun șefii Aeroportului Iași

Conducerea aerogării ieșene a arătat că Blue Air mai are de plată destul până își va acoperi integral datoriile. Chiar dacă au scăpat de datoriile curente, reprezentanții companiei nu au plătit penalitățile acumulate în timp. Iar cei de la aeroportul ieșean nu au stat pe gânduri. Se poate ajunge în aceste condiții și la executare silită.

„Am avut procese mai vechi pe această temă și au plătit sumele datorate. Însă noi trebuie să ne recuperăm inclusiv dobânzile penalizatoare și alte sume accesorii, sume pe care nu le-au achitat. Ei au plătit doar facturile. Am avut mai multe procese, în unele au plătit, dar au rămas aceste dobânzi pentru lunile respective. Au fost procese în care aveau restanțe la 10-11 luni, altele cu restanțe de 4-5 luni”, a spus Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Nu este prima oară

Compania aeriană are însă mai multe probleme cu cei de la Iași. Compania mai are de plătit unele datorii către aerogara ieșeană, bani ce reprezintă taxe și care se ridică la aproximativ 500 de mii de euro. Surse din cadrul aerogării au arătat cum compania a cerut chiar să beneficieze de anumite reduceri fiscale la Iași. Acest lucru nu a fost acceptat de cei de la aeroport, la mijloc fiind și datoriile mai vechi. Cei de la Blue Air au venit la Consiliul Județean la începutul lunii pentru a tranșa lucrurile și au amenințat chiar că se vor retrage de la Iași.

Pentru că plăteau cu țârâita, Blue Air a vrut să beneficieze de reducerile fiscale acordate de aeroport companiilor aeriene. Numai că, fiind pe lista rău-platnicilor, situația a fost cu totul și cu totul alta. În vara acestui an, Iașul a avut o situație dificilă. Compania nu își mai plătise datoriile de vreme îndelungată, acestea ajungând la câteva milioane de lei. Lunar, Blue Air Aviation SA ar trebui să plătească peste 700 de mii de lei, sume ce reprezintă taxele per pasager. Taxa variază în funcție de numărul de călători procesați și a ajuns să crească de la lună la lună.
Redactorii BUNå ZIUA IAȘI au încercat să ia legătura cu reprezentanții Blue Air, însă aceștia nu au oferit niciun punct de vedere până la închiderea ediției.

Adauga un comentariu