Actualitate

Răzvan Cherecheș, despre noua tulpină de COVID-19: „Singurul aspect modificat este faptul că este mai infecțios“

Publicat: 21 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Răzvan Cherecheș despre noua tulpină de COVID-19 Singurul aspect modificat este faptul că este mai infecțios
Răzvan Cherecheș, expertul în sănătate publică afirmă că în România ar trebui luate măsuri mai dure, precum sunt cele din Austria

Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității „Babeş Bolyai“ din Cluj a vorbit despre noua tulpină de COVID-19.

Răzvan Cherecheș susține că ceea ce se știe până în acest moment este că face virusul să mai infecțios, semnificativ mai infecțios decât tulpina care circulă.

„Acum motive masive de îngrijorare nu avem, decât din perspectiva faptului că vor trebuie respectate regulile de distanțare sociale, mască, mai sever. Din câte știm, simptomatologia este la fel, simptomele apar cu același calendar. Deci singurul aspect modificat este faptul că este mai infecțios”, a declarat Răzvan Cherecheș.

Răzvan Cherecheș: „Mecanismul de acțiune al vaccinului nu este afectat deloc “

Expertul în sănătate public este de părere că nu există motive de îngrijorare cu privire la faptul că vaccinul nu va funcționa.

„Vaccinul transmite, de fapt, niște semnale, niște segmente mici de ARN care învață celulele corpului nostru să sintetizeze proteine similare cu proteinele de pe capsula exterioară a virusului. Aceste proteine sunt sintetizate de celulele noastre, expulzate de celule și sistemul nostru imun, în momentul în care le vede, începe să învețe cum să lupte contra lor. Astfel că, atunci când suntem expuși la virusul propriu-zis, care este învelit cu proteina respectivă, sistemul nostru imun recunoaște proteina cu care s-a luptat anterior și o distruge. Ei bine, această nouă variantă de coronavirus, are aceeași variantă de proteină la exterior. Deci mecanismul de acțiune al vaccinului nu este afectat deloc“, a menționat Răzvan Cherecheș.

Alexandru Rafila: „Teoretic, vaccinurile anti-COVID-19 vor acționa și împotriva noii tulpini“

Și Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a vorbit despre nouă tulpină de COVID-19. Alexandru Rafila a declarat că noua tulpină de coronavirus, identificată în Marea Britanie și care ar crește infecțiozitatea cu circa 70%, poate fi detectată de testarea PCR atunci când este întâlnită.

Profesorul a precizat că vaccinurile ar trebui să acționeze împotriva acesteia, cel puțin „teoretic”.

„Dacă s-a identificat, se poate și izola. Nu e o tulpină neapărat nou, ea circulă începând din data de 20 septembrie, când a fost primul pacient diagnosticat și identificat, astfel încât în momentul de față se cunoaște destul de bine această tulpină.

Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă, încât să oprească transmiterea excesivă. Pentru că, până la urmă, asta este problema”, a declarat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Nu există elemente care să arate că nu ar fi eficiente vaccinurile“

Reprezentantul României la OMS a precizat că „teoretic” vaccinurile anti-COVID-19 vor acționa și împotriva acestei noi tulpini.

„Nu există elemente care să arate că anticorpii neutralizanți față de virusurile circulante în acest moment, inclusiv față de această tulpină, nu ar fi eficienți. Dar pentru că este de puțin timp la dispoziția cercetătorilor, rămâne de văzut dacă și efectul protector al anticorpilor rămâne la fel de bun și în cazul acestei tulpini”, a menționat Alexandru Rafila.

Profesorul Alexandru Rafila a apreciat că testarea de tip RT-PCR din România detectează această tulpină.

„Nu are legătură cu testarea PCR, pentru că el identifică regiuni stabile ale genomului, nu regiuni modificate. Problema acestei modificări este la nivelul proteinei Spike, pentru că această proteină este cea care identifică receptorii celulari pe baza căruia se atașează și ulterior se internalizează. Nu are legătură cu diagnosticul, are legătură cu răspândirea”

Adauga un comentariu