Local

Reacţia premierului Ludovic Orban către bănci şi firmele de leasing care nu mai dau credite. „Nu toată lumea poate fi mulţumită”-FOTO,VIDEO

Publicat: 30 apr. 2020

Prezent la Iaşi, unde a participat la ceremonia plecării medicilor SMURD în Republica Moldova, premierul Ludovic Orban, a oferit şi un punct de vedere legat de situaţia în care se afla instituţiile bancare şi cele de leasing în contextul îngheţării ratelor.

Premierul Ludovic Orban nu a calculat cum trebuie situaţia, iar asta poate duce la un blocaj total în economia ţării. Întrebat de reporterii BUNĂ ZIUA IAŞI despre această situaţie, premierul Ludovic Orban a avut un răspuns evaziv. Băncile şi instituţiile de leasing nu mai acorda credite în urma îngheţării ratelor, asta pentru că foarte mulţi vor solicita acest lucru, iar asta poate duce la un blocaj economic. Ludovic Orban a evitat însă să de o soluţie ramând la concluzia că aştepta pe toată lumea la discuţii.

 

„Nu toată lumea poate fi mulţumită. În măsura în care vor veni cu idei şi cu propuneri care sunt fezabile, noi suntem deschişi dialogului şi adoptării oricărei măsuri”, a spus premierul Ludovic Orban.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a arătat cum stau lucrurile şi că este necesar ca toate părţile implicate să găsească soluţii în acest sens pentru a nu avea nimeni de pierdut. „În această perioadă prin care cu toţii trecem prin pandemia de coronavirus la nivel european este un gest firesc ca că şi băncile din România, la fel caşi Guvernul, să găsească toate pârghiile legale pentru că toate aceste condiţii care astăzi sunt restrictive sau impun populaţiei fie să-şi plătească la timp, fie sunt restricţionate în a-şi putea prelungi mi se pare firesc ca Guvernul României şi băncile să lucreze împreună să găsească cele mai bune soluţii, astfel încât populaţia să nu fie împovărata, să-şi plătească ratele la bănci şi cele la leasing. Să nu aibe de pierdut nici aceste instituţii financiare. Trebuie să câştige cetăţenii României pentru că pentru ei guvernam şi ei sunt cei care astăzi contribuie prin susţinerea lor financiară la consolidarea bugetului pentru a depăşi această grijă. Guvernul României este alături de toţi cetăţenii României.

Firmele de leasing sufla şi-n iaurt

Cum s-a ajuns însă la o asemenea situaţie? Economia naţională poate ajunge la un blocaj după emiterea Ordonanţei de Urgenţă legată de îngheţarea ratelor până la 9 luni. Românii vor putea depune la banca solicitare pentru amânarea ratelor în următoarele 45 de zile, până la jumătatea lunii mai. Ordonanţa prevede posibilitatea amânării ratelor, cu condiţia ca persoanele care solicita acest lucru să nu aibă restante.

Cei care vor să contractele un credit pe firmă sau să ia o maşină nu mai pot face acest lucru pentru că băncile şi instituţiile d eleasing au blocat creditarea. Practic, dacă cineva ia acum un credit poate solicita imediat amânarea platii acestuia, iar asta ar duce la un impas major. Ar fi trebuit adoptată o decizie prin care cei care solicita credite acum să nu beneficieze de această amânare pentru că e lense de înţeles că le şi pot achita imediat.

Asta însă nu a fost prevăzut de către Executiv, lucru pe care Ludovic Orban nu l-a înţeles şi nici nu l-a explicat cum trebuie. Dacă acel OUG ar conţine prevederile necesare, piaţa bancară poate funcţiona corespunzător şi toată lumea ar avea de câştigat.

Adauga un comentariu