National

Reacția reprezentanților Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților după ce bebeluşul de şase săptămâni a făcut stop cardio-respirator la botez

Publicat: 01 feb. 2021
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților a transmis un mesaj luni, 1 februarie 2021, după ce bebeluşul de doar şase săptămâni din Suceava a murit. Reamintim faptul că pruncul a decedat după ce a fost introdus în cristelniţă şi a înghiţit 110 mililitri de apă.

„Am primit cu multă durere şi tristeţe în suflet vestea despre pruncul Iustin, de doar şase săptămâni, care a plecat mult prea devreme la Cer, să se alăture îngerilor, în dimineața zilei de 1 februarie 2021. Ziua care ar fi trebuit să fie una a bucuriei, a îmbrăcării pruncului Iustin în „haină luminoasă”, s-a preschimbat într-o zi a suferinței pentru părinții, nașii, familia şi comunitatea să, care i-au așteptat cu nerăbdare venirea în lume. În acest moment de tulburare pentru toţi cei ce în loc de haine de sărbătoare vor îmbrăca haine cernite, inclusiv pentru preotul slujitor, ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea”, a transmis Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

IPS Calinic: „Orice creatură vine de la Dumnezeu”

Prin intermediul comunicatului transmis de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic aduce aminte despre tratatul „Despre copiii care mor timpuriu”. În acesta se arata ca Sf. Grigorie de Nyssa spune că orice făptură creată vine de la Dumnezeu.

De asemenea, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei menţionează că nu exista modalităţi de alinare a inimilor frânte ale familiei bebeluşului, însă trebuie multă credinţă şi rugăciune pentru Dumnezeu. Acesta îi va întări şi mângâia.

„În tratatul său „Despre copiii care mor timpuriu”, Sfântul Grigorie de Nyssa oferă mai multe răspunsuri, subliniind că orice făptură creată vine de la Dumnezeu, Care se îngrijeşte de existenţa acesteia, fie ea mai lungă sau mai scurtă. Iar dacă îngăduie curmarea unei vieţi înainte de vreme, după mintea omenească, este pentru că, în preştiinţa Sa, Dumnezeu nu vrea să îl priveze pe prunc de vreuna din binecuvântările Sale, ştiut fiind faptul că omul este înzestrat cu multe daruri, pe care are însă libertatea să le folosească precum consideră.

Nu există cuvânt şi nici faptă care să şteargă lacrimile şi să aline acum inimile frânte ale părinţilor şi rudelor, însă le suntem alături în acest moment deosebit de greu şi ne rugăm cu stăruinţă Mult Milostivului Dumnezeu să îi întărească, să îi mângâie şi să tămăduiască această rană, împreună cu pruncul Iustin, care de acum îi va veghea din preajma tronului Părintelui ceresc”, a declarat IPS Calinic.

IPS Calinic se roagă pentru sufletul micuţului de la Suceava

ÎPS Calinic a cochis mesajul său prin a menţiona că Arhiepiscopia Sucevei şi Radăuților a luat legătura cu preotul ce a botezat copilul şi se vor stabili circumstanţele şi măsurile ce sunt necesare. De asemenea, IPS Teofan se va ruga către Dumnezeu pentru sufletul micuţului care a murit după ce a fost botezat.

„Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a luat deja legătura cu preotul slujitor și cu cei prezenți, pentru a stabili circumstanțele în care s-a petrecut această tragedie și a decide măsurile necesare.

Dincolo de acestea, înălţăm rugăciune smerită către Dumnezeu, Care ne-a certat prin această întâmplare, pentru a ne lumina mintea şi a îndrepta viața noastră, rostind împreună cu Apostolul: „O, adâncul bogăţiei şi al înţelepciunii şi al ştiinţei lui Dumnezeu! Cât sunt de necercetate judecăţile Lui şi cât sunt de nepătrunse căile Lui! Căci cine a cunoscut gândul Domnului sau cine a fost sfetnicul Lui?” (Romani 11, 33-34)”, a conchis IPS Calinic.

De asemenea și Patriarhia Română a avut o reacție oficială vis a vis de acest subiect.

Comentarii
 • Ar trebui sa intrati la puscarie toti, incolonati. Ati asasinat un copil bai, asta ati facut, nu va mai ascundeti dupa credinta, caci nu stiti vointa Domnului. Ma opresc aici, ca sa nu scriu toate injuraturile care imi vin acum in minte.

 • Văd că Sf. Grigore, de la Nyssa, care a trăit în secolul IV d.Cr., este pus să transpire din greu, în apărarea popetelui bolund, de la Suceava, căzut sub acuzația de ucidere, probabil din culpă. Îmi mai reține atenția un enunț: ”ne este greu să înţelegem de ce Dumnezeu a îngăduit această încercare grea”- adică, să înțeleg că Dumnezeu e responsabil pentru procedurile popești ? Un pic de blasfemie, care va să zică ? Observ ceva, mai ales în ultima vreme. N-au respectat nici o interdicție de epidemie- ”ne apără Dumnezeu”. De carantină și măști – să n-audă, instigând enoriașii la nerespectarea legilor. Povești deocheate, gen Onilă ”prea sfințitul”, cu toate înregistrările popești – vezi pe internet. Tot de-acolo mai aflăm că motivul pentru care s-au făcut publice n-a fost coruperea de minori, ci socotelile lor, de șantaj pentru promovare în funcții. Io atât vă zic. Uremează o mare lămurire publică, despre ce ar trebui să fie Biserica Ortodoxă Română și cu ce se ocupă ea în realitate, invocând voința Domnului. Inclusiv laicizarea Statului, cu scoaterea popilor de urechi, de peste tot, unde s-au băgat fără drept.

 • Purtătorul de basme al popicilor, Vasile Bănescu, ne povestește despre ”respectarea tehnicii botezului”, care ”se predă la facultate”. Adică pochii și popesele lor ”au facultate”, ce o mai fi și aia… ”facultate” de popi. Dorim să vedem manualul de ”tehnică” al purtătorilor de potcap. Anume: greutate corporală, presiune arterială, evaluare medicală, contraindicații, etc. Că, doar tehnica are fundamente științifice. Ce fel de ”știință” au popicii ? Au ucis un copil prin înecare. Nu e singurul caz. Ce… ”tehnică” o mai fi și asta ?

 • Atat ai avut de zis ips? Vorbe din carti de 2000 de ani? Deci ucideti in continuare ascunzi sub replica „asa a vrut Dumnezeu”. Vai si amar ce ati ajuns cu habotnicia voastra popi ipocriti. Cum de nu este anchetat preotul ala? A omorat un copil dar daca e preot probabil e un fel de Dumnezeu pe pamant, el decide cine trăiește si cine moare eventual mai are niste botezuri in calendar zilele astea. Pseudocredinta crestin ortodoxa tot mai indobitocita devine.

 • Lagarul Guantanamo sa fie infratit cu Suceava si restul bor !, se practica tortura prin inecare si in bor !, din pacate victima a fost ucisa in timpul manevrelor, din fericire acum este crestin si poate fi ingropat cu popa !

 • *Un medic, pentru malpraxis isi pierde dreptul la libera practica,plateste daune..samd..
  *Un profesor isi pierde locul de munca daca agreseaza fizic un copil;
  *Un preot care omoara / ineaca un copil ,in timpul unui ritual ,cum este sanctionat???
  Asteptam reactia BOR ului.,institutie care _si poate demonstra verticalitatea in acest moment tragic.

 • Reacția BOR este irelevantă, important e să vedem cu cât îl premiază justiția reformată pentru crimă.
  Să-l dai de 3 ori prin lighean, cu ură, nu are legătură cu voința Domnului. Copilul poate muri înecat numai dacă-l scufunzi criminal în lighean. Dacă îl scuipi în cap cu 3 picături, să te joci de-a ritualul, n-ai cum să fii criminal.

 • A facut totul cu ura in suflet, este un nenorocit fara credinta , a considerat ca acel ingeras este facut din piatra , nu respira , nu plange ,
  Este un criminalllllll , sa raspunda pentru faptele sale , a omorat un ingeras ce avea un viitor in fata , i-a rupt aripile si nu l-a lasat sa traiasca

 • Cat de ușor este de judecat dar întreb și eu cei ce fac avorturi cum sunt criminali sau nu? ar trebui pedepsiți sau nu?Nu a dorit nimeni sa se întâmple acest lucru este regretabil. Condoleanțe familiei

Adauga un comentariu