Actualitate

Reacţia şefului ONU, Antonio Guterres, după ce talibanii au interzis accesul la educaţie superioară femeilor afgane: „Refuzul educaţiei va avea un impact devastator asupra viitorului ţării”

Publicat: 21 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reacţia şefului ONU Antonio Guterres după ce talibanii au interzis accesul la educaţie superioară femeilor afgane Refuzul educaţiei va avea un impact devastator asupra viitorului ţării
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres a îndemnat autorităţile din Afganistan „să asigure egalitatea de acces la educaţie la toate nivelurile”

Marţi, 21 decembrie 2022, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a îndemnat autorităţile din Afganistan „să asigure egalitatea de acces la educaţie la toate nivelurile”, după ce talibanii au interzis accesul la educaţie superioară şi accesul în universităţi femeilor afgane. De altfel, CEDO a condamnat România pentru discriminare față de femei.

Tot ieri, talibanii au anunţat că femeilor, care deja erau private de învăţământul secundar, le sunt interzise universităţile afgane, pe o durată nedeterminată.

Reacţia şefului ONU, Antonio Guterres, după ce talibanii au interzis accesul la educaţie superioară femeilor afgane

După ce au obţinut puterea în 2021, talibanii au anunţat că vor fi mai deschişi, însă continua să adopte strategii stricte în ceea ce priveşte interpretarea islamului care, de altfel, a marcat primul lor regim, între 1996 şi 2001. Şeful ONU, care anterior a fost atacat de ministrul de Externe al Coreei de Nord în contextul în care acesta s-au alăturat SUA pentru a condamna ultima lansare a rachetei balistice intercontinentale de către Phenian, s-a declarat „profund alarmat”.

„Secretarul general al ONU reiterează că refuzul educaţiei nu doar încalcă egalitatea de drepturi pentru femei şi fete, dar va avea de asemenea un impact devastator asupra viitorului ţării”, a declarat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric într-un comunicat.

De altel, talibanii au înăsprit restricţiile împotriva fetelor şi femeilor. Treptat, acestea au fost exluse din viaţa publică, din colegii şi licee.

Cu o reacţie în acest sens a venit şi fostul ministru de Finanţe al fostului guvern afgan, Omar Zakhilwal, care a subliniat că „noile restricţii extine la educaţia femeilor în Afganistan sunt tragice”.

„Această interdicţie nu are niciun fundament religios, cultural sau logistic. Aceasta este nu doar o gravă încălcare a drepturilor femeilor la educaţie, ci şi o profundă anomalie pentru ţara noastră!”, a adăugat el într-o postare pe rețeaua socială Twitter.

Protestele în acest sens au devenit mult mai riscante, după ce mai multe femei au fost arestate, iar jurnaliştilor le-a fost interzis să transmită informaţii de la aceste manifestaţii.

De altfel, liderii europeni a condiţionat recunoaşterea regimului taliban şi ajutorul umanitar de care are nevoie Afganistanul.

CEDO a condamnat România pentru că nu a autorizat ca femeile să lucreze la fel de mult timp ca bărbații în funcții publice

În alta cheie, în timp ce în Afganistan femeile sunt privatizate de accesul la educaţie sau la viaţa publice, CEDO a condamnat România pentru că nu a autorizat ca femeile să lucreze la fel de mult timp ca bărbaţii în funcţii publice.

În 2018 şi, respectiv, 2022, două femei au reclamat că li s-a impus să renunţe la locul de muncă ca funcţionar atunci când au împlinit vârsta de 60 de ani.

Judecatoriii instanţei judiciare a Consiliului Europei au stabilit că România a încălcat articolul din Convenţia Europeană privind Drepturile Omului care interzice discriminarea în general.

„Faptul că reclamantelor nu li s-a permis să continue să lucreze (…) până când ele ar fi atins vârsta de pensionare fixată pentru bărbaţi constituie o discriminare bazată pe sex care nu era în mod obiectiv nici justificată, nici necesară”, a transmis CEDO.

În acest fel, statul român a fost condamnat la plata sumei de 7.500 de euro către o reclamantă şi de 1.600 de euro către cealaltă.

Așadar, reiterăm faptul că talibanii au interzis accesul la educaţie superioară femeilor afgane

Adauga un comentariu