National

Reacția unui scriitor român la Nobelul pentru literatură: ‘unul din cele mai neașteptate și jenante’

Publicat: 07 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reacția unui scriitor român la Nobelul pentru literatură unul din cele mai neașteptate și jenante
Reacția unui scriitor român la Nobelul pentru literatură: 'unul din cele mai neașteptate și jenante'

Scriitoarea franceză Annie Ernaux este laureata din acest an a Premiului Nobel pentru literatură.

Ernaux a fost premiată ”pentru curajul și acuitatea clinică cu care descoperă rădăcinile, înstrăinările și constrângerile colective ale memoriei personale”, și-a motivat alegerea Academia Suedeză.

”Consider că mi s-a acordat o foarte mare onoare, iar din punctul meu de vedere, în acelaşi timp, şi o mare responsabilitate, o responsabilitate pe care mi-au acordat-o prin premiul Nobel”, a reacţionat laureata la postul de televiziune suedez SVT. „Iar acest lucru înseamnă să mărturisesc (…) pentru o formă de dreptate, de justiţie în relaţie cu lumea”

Sunt foarte surprinsă. Nu a făcut niciodată parte din peisajul scriiturii, al vieţii mele de scriitoare”, a mărturisit scriitoarea franceză, citată de AFP.

Ernaux a devenit cea de-a 17-a femeie recompensată cu premiul Nobel pentru literatură de la crearea celebrelor recompense în 1901 şi al 16-lea scriitor din Franţa, la opt ani după Patrick Modiano.

În opera sa, Annie Ernaux examinează în mod constant şi din unghiuri diferite o viaţă marcată de disparităţi puternice în ceea ce priveşte genul, limba şi clasa.

Annie Ernaux s-a născut în 1940 şi a crescut în micul oraş Yvetot din Normandia, unde părinţii ei aveau un magazin alimentar şi o cafenea.

Scriitorul și jurnalistul român Ioan T. Morar, stabilit în Franța, fost membru al grupului Divertis, nu e de acord cu alegerea Academiei Suedeze, declarând pe contul său de Twitter că alegerea Academiei Suedeze este ”neașteptată și jenantă”.

”În opinia mea, Nobelul pentru literatură de anul ăsta este unul dintre cele mai neașteptate și mai jenante. Nu argumentez, e o opinie”, a comentat Ioan T. Morar pe Twitter.

 

Adauga un comentariu