La Colegiul Național Iași a avut loc cea de-a patra întâlnire din cadrul proiectului Erasmus+ de parteneriat strategic între școli – „RECONSTRUCTING INDIVIDUAL FATES IN WORLD WAR ONE”. La activități au participat 34 de elevi și profesori din Germania, Portugalia, Croația și Franța. Ei s-au alăturat elevilor din Colegiul Național Iași în încercarea de a înțelege și ilustra situația Europei, a României, în general, cea a Iașului și a omului de rând, în particular, pe durata Primului Război Mondial
Pentru a atinge obiectivul complex al acestui proiect, cel de a transmite un mesaj de toleranță, de valorizare a păcii prin analizarea destinelor oamenilor din perioada Primului Război Mondial, echipa de proiect din cadrul Colegiului Național Iași a beneficiat de sprijinul colegilor, elevilor și părinților școlii, dar și de susținerea oferită de comunitatea locală. Întâlnirea de proiect a fost pregătită prin încheierea unor acorduri de parteneriat, stabilirea unor contacte cu instituții relevante în raport cu obiectivul și produsele finale propuse în cadrul proiectului (scenete video care să ilustreze soarta oamenilor obișnuiți în perioada Marelui Război).
Andrei Piu, student la Facultatea de Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iaşi, a susținut ateliere de redactare a unui scenariu de film și a pus în scenă mesajul de pace al elevilor din cele 5 școli europene. Cătălina Mihalache, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași, a susținut o prelegere cu tema „Soarta copiilor în Primul Război Mondial”.
Lecție importantă de istorie la Colegiul Național Iași
În vederea prezentării realităților războiului, în activitățile de proiect au fost cuprinse și vizite de studiu la Palatul Roznovanu, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand”, sucursala Iași, la Mănăstirea Cetățuia (spital de campanie între 1917 și 1918), la Aula Magna și la biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.
Activitățile de proiect au cuprins și vizitarea unor monumente dedicate comemorării jertfei eroilor din Marele Război.
„Cu sprijinul părintelui Andrei Carciu am adus un omagiu eroilor înmormântați în cimitirul «Eternitatea» și celor comemorați la Mausoleul Eroilor din Galata. Programul întâlnirii Erasmus+ a cuprins și activități de prezentare a identității noastre culturale, a principalelor monumente istorice ieșene.
Cu sprijinul Asociației Iași.travel am realizat un tur ghidat al monumentelor din zona centrală a Iașului. În cadrul excursiei din nordul Moldovei am vizitat Cetatea de Scaun și Mănăstirea Voroneț. Activitățile culturale au mai cuprins vizitarea Muzeului Universității «Al. I. Cuza» și a Complexului Muzeal «Moldova» (Muzeul de Istorie și Muzeul de Etnografie)”, a declarat prof. dr. Elena Calistru.
Spectacol susținut de elevi
Un moment important l-a reprezentat și spectacolul de muzică și dans, susținut de elevii Colegiului Național. Spectacolul a reunit melodii și dansuri din toate cele 5 state europene reprezentate de școlile partenere.
Parteneriatul „Reconstructing Individual Fates in World War One” va continua cu ultima întâlnire de proiect ce se va derula în luna mai, în Franța. Prin activitățile și obiectivele sale, proiectul Erasmus+ a readus istoria în atenția tinerei generații, cu elementele sale întunecate, dar și cu modelele ei de sacrificiu și dedicare, evidențiind rolul raportării permanente la valorile umane autentice.