Sanatate

Regim pentru ficat gras. Care este scopul principal al dietei?

Publicat: 24 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Regim pentru ficat gras. Care este scopul principal al dietei
O dietă bună este foarte importantă, este principala condiție prealabilă pentru recuperare

Hepatoza grasă este o boală hepatică distrofică gravă, din această cauză este necesar un regim pentru ficat gras. Trebuie să știți că în timpul afecțiunii, țesutul hepatic funcțional moare și este înlocuit de țesut gras, iar organul însuși încetează treptat să își îndeplinească funcția principală.

O dietă bună este foarte importantă, este principala condiție prealabilă pentru recuperare. Scopul principal al dietei în această boală este de a descărca ficatul și de a stimula producția de bilă, care este esențială pentru digestie. Medicii recomandă respectarea „tabelului dietetic” – o dietă bogată în proteine și cu un aport limitat de alimente bogate în grăsimi și colesterol. Pentru hepatoză, în special cea cauzată de obezitate, dieta trebuie împărțită în până la 6 mese pe zi. Acest lucru îl scutește pe pacient de senzația constantă de foame și de supraalimentația asociată cu aceasta, permite intensificarea metabolismului.

Regim pentru ficat gras. Ce să consumi în timpul dietei?

În timpul regimului, aportul de grăsimi este redus la 70-80 de grame pe zi. Aportul de proteine și fibre este crescut. Rata de consum de proteine pure este de cel puțin 100 de grame pe zi. Baza dietei pentru hepatoză o constituie legumele, produsele lactate și cerealele, carnea și peștele dietetic.

Alimentele ar trebui să fie gătite într-un aragaz cu aburi, fierte, înăbușite sau, în cazuri extreme, coapte. Sunt strict interzise alimentele prăjite și produsele de patiserie, iar bulionul de carne fiartă este foarte dăunător.

Carbohidrații și condimentele rapide sunt practic excluse. Este necesar să se reducă la minimum consumul de zahăr și de mâncăruri cu un conținut ridicat al acestuia, orice produse de cofetărie, înlocuiți-le cu miere.

Toate alimentele condimentate sunt dăunătoare în acest diagnostic. Cantitatea de sare din alimentație trebuie redusă. Se recomandă să beți cel puțin 1-1,5 litri de lichide pe zi, de exemplu, apă minerală plată. Ceaiurile din plante și băuturile reci naturale sunt, de asemenea, utile.

Alimente recomandate de specialiști. Ce să mănânci pentru ameliorarea simptomelor cauzate de afecțiune?

Printre alimentele recomandate de specialiști în timpul regimului pentru ficat se numără carnea și peștele dietetic gătit la aburi, uleiurile vegetale până la 45 de grame pe zi, tărâțele și pâinea integrală. De asemenea, puteți consuma legume proaspete, în salate, supe și ciorbe de legume, borșuri și supe fără carne.

Medicii recomandă verdețurile, salată cu frunze, fructe de pădure, supe de fructe, sucuri proaspăt stoarse, compoturi, cereale, terciuri – ovăz, hrișcă, precum și fructe de mare. Sunt admise spre consum produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, supe de lapte, brânză de vaci, iaurturi naturale, chefir și cantități mici de fructe uscate.

De asemenea, este recomandat să consumați doar albușuri de ouă, în funcție de gravitatea bolii, unul pe zi, sau o omletă pregătită la aburi. Consultați un medic înainte de a urma o dietă. Autotratamentul fără un diagnostic de specialitate poate duce la o deteriorare semnificativă a sănătății dumneavoastră.

În timpul unui regim pentru ficat gras este strict interzis alcoolul sub orice formă, cafeaua tare, cacao, bulionul de carne, carnea grasă, carne de vită, miel, porc și peștii precum sturion, pește pisică, beluga. Medicii nu recomandă să consumați pâine albă, produse de patiserie, produse de cofetărie, clătite și prăjituri.

Adauga un comentariu