Prima pagină » Sanatate » Regim pentru GGT mărit. Etapele acestuia

Regim pentru GGT mărit. Etapele acestuia

25 nov. 2022, 14:20,
în Sanatate

Un regim pentru GGT mărit este un factor important și, adesea, principala componentă a tratamentului acestei boli. Dieta terapeutică va depinde de partea afectată a tractului digestiv, de gradul tulburărilor de alimentație și de faza în care se află boala. Puteți citi despre principiile dietei gastrointestinale, ce alimente sunt recomandate și ce alimente sunt permise și ce trebuie să mâncați atunci când afecțiunea se agravează în acest articol.

Principiile dietoterapiei pentru tulburările gastrointestinale sunt următoarele. Cantitatea și calitatea dietei trebuie adaptate la nevoile individuale ale pacientului. Dieta este diferită pentru fiecare etapă a tratamentului și depinde de gravitatea procesului, de complicațiile și de patologia concomitentă.

un fel de mancare pentru regim

Regimul implică, de asemenea, un mod special de a găti alimentele

Regim pentru GGT mărit. Principiile dietei

Dieta include alimente terapeutice și specializate, amestecuri nutritive și suplimente. Este importantă metoda de preparare a alimentelor, care determină fenomenele de menajare mecanică, chimică și termică a organelor digestive.  Scopul principal al unei diete terapeutice este de a înlocui nutrienții esențiali în timp util în timpul tratamentului unui pacient, promovând astfel o recuperare rapidă.

Cerințele nutriționale depind de vârstă, înălțime, greutate corporală, gradul de activitate fizică, iar la o persoană bolnavă, de asemenea, de natura și particularitățile evoluției bolii și de starea organismului. Acesta este mai mare decât cel al unei persoane sănătoase, deoarece organismul poate suferi tulburări metabolice și modificări ale țesuturilor și organelor din cauza bolii.

medic care tine in mana un desen cu piramida alimentelor avand in fata mai multe legume pe o masa

Cantitatea și calitatea dietei trebuie adaptate la nevoile individuale ale pacientului

Dieta nu trebuie să fie monotonă și trebuie să reducă pofta de mâncare a pacientului și să inducă o senzație de sațietate ușoară. Mesele ar trebui să fie consumate în mod regulat. Intervalul dintre mese nu trebuie să depășească 4 ore.

Prima masă ar trebui să fie urmată de un al doilea mic dejun, iar un prânz de o gustare suplimentară și o gustare de după-amiază. Valoarea energetică a meselor suplimentare este de obicei scăzută, pacienții primesc fructe, apă de măceșe, sucuri, salate de legume și pesmet de grâu.

Ce scop are dietoterapia? Alimentele recomandate de către nutriționiști

În cazul bolilor tractului gastrointestinal, alimentele ar trebui să aibă o acțiune mecanică minimă asupra tractului digestiv. Economisirea mecanică se realizează prin reducerea volumului de alimente consumate, prin excluderea fibrelor vegetale, a fructelor și legumelor crude și a cerealelor din alimentație. Se folosesc alimente lichide și moi, supe piure, terciuri, în timp ce alimentele prăjite sunt excluse din dietă.

mai multe feluri de mancare pentru regim

În cazul menajării mecanice, se evită alimentele care irită membranele mucoase

În cazul menajării mecanice, se evită alimentele care irită membranele mucoase. De asemenea, de evitat sunt și alimentele cu fibre grosiere, ridiche, napi, ridichi, fasole și tărâțe. Nu trebuie să mănânci alimente cu coaja tare, coacăze, mere, struguri, coacăze, fructe de pădure și fructe necoapte. Este important să eviți alimentele cu țesut conjunctiv, cartilaje, carne tare, piele de pește și de pasăre.

Regimul implică, de asemenea, un mod special de a găti alimentele. Alimentele gătite prin prăjire sau coacere cu crustă durează mai mult timp pentru a fi digerate și au un efect mecanic mai mare decât cele fierte în apă. Alimentele sunt fierte, coapte sau gătite la aburi fără adaos de sare de masă.

Un regim pentru GGT mărit implică reducerea volumului fiecărei mese. Se administrează în porții mici, împărțind rația zilnică în 5-6 mese și reducând astfel diferențele. Dieta se completează cu carne tocată fin, carne de pasăre, pește, chifteluțe și piure de legume.

mai multe feluri de mancare pentru regim

În cazul bolilor tractului gastrointestinal, alimentele ar trebui să aibă o acțiune mecanică minimă asupra tractului digestiv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`