Regula rutieră uitată de șoferii români este cea care se aplică la colțurile de stradă fără treceri marcate. Regula îi vizează nu doar pe șoferi, ci și pe pietoni. Este important ca șoferii să înțeleagă regulile de prioritate, mai ales în zonele fără semafoare sau în intersecțiile de tip „colț de stradă.” Se suspendă permisul de conducere în cazul șoferilor care nu respectă legile de circulație.
Regula rutieră uitată de șoferii români!
În situația în care un semafor pentru pietoni arată verde, iar cel pentru vehicule este roșu sau galben intermitent, șoferii trebuie să oprească pentru a permite trecerea în siguranță. De asemenea, dacă semaforul pentru autovehicule este verde intermitent, virajele sunt permise doar după ce s-a oferit prioritate tuturor participanților la trafic, inclusiv pietonilor.
În multe localități românești, mai ales pe străzi secundare sau în zone fără infrastructură pietonală clară, nu există treceri semnalizate. În aceste cazuri, legea permite pietonilor să traverseze strada la colțul acesteia, însă prioritatea aparține vehiculelor. Concret, pietonii trebuie să se asigure cu mare atenție înainte de a traversa, pentru a nu pune în pericol atât propria siguranță, cât și pe cea a șoferilor și a celorlalți participanți la trafic.
„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se precizează în legea circulației.
Greșeala șoferilor la semafor
Mulți șoferi fac o greșeală frecventă atunci când stau la semafor. Pentru conducătorii auto există o culoare intermediară, galbenul. Aceasta are rolul de a-i avertiza pe șoferi, cu câteva secunde înainte, că semaforul va trece pe roșu. Șoferii însă forțează de multe ori culoarea galbenă a semaforului și trec. Legea însă este clară, iar cei care nu opresc la culoarea galbenă riscă să fie amendați. Semnalele luminoase ale semnaforului, conform regulilor de circulație, indică dreptul de trecere, dacă e verde, interdicția de trecere, dacă este roșu și obligația de a opri, dacă este galben. Pe lângă acestea, mai există și semaforul cu lumină verde intermitentă și o săgeată spre dreapta. Asta înseamnă că este permisă trecerea, dar numai cu acordarea priorității tuturor mașinilor care au drept de trecere. Legislația rutieră prevede că atunci când galbenul urmează verdelui, conducătorul auto trebuie să oprească. Există o singură excepție: când șoferul e prea aproape de intersecție și nu mai poate oprin în siguranță autovehivulul. Sancțiunea pentru trecerea pe culoarea galbenă a semaforului implică 2-3 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 400 și 60o de lei.
Nerespectarea culorii semaforului va fi aspru pedepsită în 2025. Șoferii care fac asta riscă amenzi uriașe și pot rămâne fără permisul de conducere. Șoferii care trec pe roșu pun în pericol atât propria viața, cât și pe a celorlalți participanți la trafic. Sancțiunea pentru trecere pe roșu este de 4 sau 5 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 30 de zile. Șoferii trebuie să știe că nu pot trece pe roșu nici dacă au o urgență și sau dacă vor să facă loc unei mașini de intervenție precum de Poliție, Salvare sau Pompieri. Pietonii care nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice vor fi și ei sancționați, la fel ca șoferii care nu țin cont de regulile rutiere.
O abatere frecventă a pietonilor este traversarea prin locuri nepermise. Traversarea străzii în mod neregulamentar se referă la trecerea pe drum în afara zonelor desemnate pentru pietoni sau atunci când semaforul nu permite trecerea. Trecerea neregulamentară reprezintă și o încălcare a legii care se pedepsește conform legislației din România. Legea îi vizează atât pe conducătorii auto, cât și pe pietoni.