Eveniment-Social

Reguli și îndemnuri speciale pentru catolicii din Iași, la celebrările din Săptămâna Sfântă

Publicat: 31 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reguli și îndemnuri speciale pentru catolicii din Iași la celebrările din Săptămâna Sfântă

Starea gravă legată de pandemia de coronavirus a făcut ca PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, să vină cu precizări speciale referitoare la celebrările din Săptămâna Sfântă pentru catolicii ieșeni. De precizat că Paștele catolic, anul acesta, se sărbătorește în 12 aprilie 2020. Tocmai pentru a se evita orice risc, creștinii catolici sunt rugați să urmeze și să respecte anumiți pași pentru a evita îmbolnăvirile cu virusul COVID-19

În contextul restricțiilor stabilite de autoritățile civile, din cauza răspândirii noului coronavirus, PS Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, a transmis tuturor preoților o scrisoare circulară, cu precizări referitoare la celebrările din Săptămâna Sfântă. Asta în contextul în care Paștele catolic, anul acesta, se sărbătorește în 12 aprilie 2020. În acest sens, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a emis un decret care oferă Bisericilor particulare indicații și recomandări cu privire la „Celebrarea Săptămânii Sfinte în timp de COVID-19”.

Care sunt indicațiile și recomandările

Plecând de la acest document, ținând cont și de situația concretă a vieții pastorale și liturgice, în Dieceza de Iași se vor respecta următoarele precizări de ordin liturgic: Sfânta Liturghie continuă să se celebreze în biserici fără participarea poporului. Vizita pastorală obișnuită la bătrâni și bolnavi cu ocazia primei vineri din lună sau a sărbătorilor pascale se suspendă pe perioada restricțiilor impuse de autorități din cauza răspândirii noului coronavirus. Celebrarea înmormântărilor se va face doar în cimitir și fără sfânta Liturghie, care va fi celebrată într-un alt moment în biserică.

În Duminica Floriilor, comemorarea intrării Domnului în Ierusalim să se celebreze în interiorul edificiului sacru. În timpul Săptămânii Sfinte, înainte de începerea Triduumului Pascal, se recomandă parohiilor care transmit propriile celebrări prin radio sau Internet o celebrare penitențială. O astfel de celebrare a Cuvântului lui Dumnezeu se va desfășura în catedrala din Iași miercuri, 8 aprilie, începând cu ora 17:00. Liturghia crismală, celebrată în mod obișnuit în Joia Sfântă de episcopul diecezan, cu participarea clerului, anul acesta va fi reprogramată la o dată care se va comunica ulterior, după depășirea situației create de răspândirea noului coronavirus.

Cum se vor derula momentele religioase-cheie

Mai departe, în Joia Sfântă, Liturghia Cinei Domnului se va celebra omițând spălarea picioarelor și procesiunea cu Preasfântul Sacrament, care va fi păstrat în tabernacol. În Vinerea Sfântă, celebrarea Pătimirii Domnului se va desfășura în așa fel încât adorarea sfintei cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Vigilia Pascală a Învierii Domnului se celebrează numai în catedrală și în bisericile parohiale.

În cazul mănăstirilor, seminariilor și comunităților călugărești, acolo unde este posibil, preoții să celebreze riturile din Săptămâna Sfântă fără participarea poporului. Credincioșii vor fi anunțati despre ora de începere a celebrărilor în așa fel încât să se poată uni în rugăciune în locuințele proprii. Acest lucru va putea fi realizat și prin trasul clopotelor în momentele deja stabilite de tradiția fiecărei comunități. De asemenea, ei vor fi sfătuiți să urmărească celebrările transmise prin diferitele mijloace de comunicare, să facă împărtășania spirituală și să privilegieze momentele de rugăciune comună în propria familie.

Adauga un comentariu