Stiri medicale

Reinfectarea cu Covid-19 este mai frecventă la vârstnici

Publicat: 18 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reinfectarea cu Covid-19 este mai frecventă la vârstnici
Până astăzi, 7 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 988.624 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)

Potrivit unui nou studiu, persoanele cu vârsta peste 65 de ani sunt mai susceptibile de a fi infectate cu coronavirus a doua oară.

Putem face Covid a doua oară? Da, deși rar. Potrivit unui amplu studiu al Statens Serum Institut (Copenhaga), publicat în The Lancet, reinfecția cu coronavirus afectează mai puțin de 1% dintre persoanele care au dat deja teste pozitive. Cercetătorii au analizat peste 10 milioane de teste RT-PCR efectuate în Danemarca în 2020. Conform rezultatelor, 0,65% dintre cei evaluați au avut un test PCR pozitiv de două ori în primul val (martie-mai 2020) și al doilea (septembrie-noiembrie 2020). Rezultate obținute la tulpina inițială a Covid-19 și care, prin urmare, nu privesc variantele care circulă in prezent.

Cu toate acestea, este posibilă reinfectarea cu o nouă variantă. Un caz a fost raportat în Franța, în februarie, de către unitatea de medicină intensivă și terapie intensivă a spitalului Louis-Mourier (AP-HP) din Colombes. Un pacient a fost re-infectat cu varianta sud-africană a virusului după ce și-a revenit după o infecție cu tulpina clasică de Covid-19. Pacientul a dezvoltat, de asemenea, o formă severă de Covid după reinfecție.

Reinfecția, mai frecventă la persoanele de peste 65 de ani

În studiul lor, danezii arată că în rândul persoanelor în vârstă de 65 de ani sau peste, protecția împotriva reinfecției cu SARS-CoV-2 este de 47%, în timp ce cei mai tineri sunt protejați în proporție de 80%. Acest studiu demonstrează din nou că, odată cu vârsta, capacitatea sistemului imunitar de a face față infecției scade.

„Aceste cifre sunt mai îngrijorătoare decât cele stabilite de studii anterioare”, notează cercetătorii danezi.

Cu toate acestea, aceste concluzii confirmă necesitatea vaccinării persoanelor în vârstă – este necesară doar o singură doză – chiar dacă acestea au fost deja afectate de boală.

Deși în prezent se știe că persoanele în vârstă prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă de Covid-19, oamenii de știință nu sunt pe deplin siguri dacă vârsta este într-adevăr un criteriu pentru riscul de a prinde virusul. Măsurile de barieră și vaccinarea rămân principalele recomandări în fața Covid-19 pentru această populație mai în vârstă.

Adauga un comentariu