Boli si tratamente

Renunțarea la fumat înainte de 40 de ani reduce riscul de boli cardiovasculare cu 90%

Publicat: 07 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Renunțarea la fumat înainte de 40 de ani reduce riscul de boli cardiovasculare cu 90
Vârsta renunțării la fumat are un impact real asupra riscului cardiovascular al foștilor fumători.

Vârsta renunțării la fumat are un impact real asupra riscului cardiovascular al foștilor fumători. Aceasta este ceea ce relevă un nou studiu american. Renunțarea la fumat înainte de 40 de ani ar reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare cu 90%.

Fumatul este, prin urmare, principala cauză de deces prevenit din cauza cancerului, dar și a bolilor cardiovasculare. Cercetătorii americani au fost interesați de legătura dintre tutun și riscul cardiovascular, în scopul unui studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii.

Rezultatele lor arată că fumătorii sunt de aproape trei ori mai predispuși să moară prematur din cauza bolilor cardiovasculare decât cei care nu au fumat niciodată și că acest risc este chiar mai mare la cei care au început să fumeze înainte de vârsta de 15 ani. Cercetătorii arată, de asemenea, că renunțarea la fumat înainte de vârsta de 40 de ani reduce riscul bolilor cardiovasculare cu aproximativ 90%.

Boli cardiovasculare: renunțarea la fumat înainte de 40 de ani reduce riscul cu 90%

Pentru a afla acest lucru, oamenii de știință au analizat datele colectate între 1997 și 2014, ca parte a sondajului anual al SUA National Health Interview Survey. Au analizat istoricul medical, obiceiurile de viață și datele demografice ale 390.929 de fumători și nefumători adulți. Fumătorii ocazionali au fost totuși excluși din studiu.

Cercetatorii au descoperit ca varsta renuntarii la fumat are un impact real asupra riscului cardiovascular al fostilor fumatori. Rezultatele arată că cei care au renunțat la fumat între 15 și 34 de ani au aproximativ același risc de a muri de boli de inimă ca și cei care nu au fumat niciodată, noteaza Femme Actuelle. Acest risc este înmulțit cu 1,2 pentru cei care se opresc între 35 și 44 de ani, cu 1,6 între 45 și 54 de ani și cu 1,7 între 55 și 64 de ani. Această lucrare arată, de asemenea, că persoanele care au renunțat la fumat înainte de vârsta de 40 de ani își reduc riscul de deces prematur din cauza bolilor cardiovasculare cu aproximativ 90%.

„Vârsta la care o persoană începe să fumeze este un factor important și adesea trecut cu vederea, iar cei care încep să fumeze la o vârstă fragedă prezintă un risc deosebit de mare de a muri prematur din cauza bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, renunțarea la fumat poate reduce dramatic acest risc, în special pentru cei care renunță la fumat la o vârstă mai timpurie”, conchide Blake Thomson, autorul principal al studiului.

Adauga un comentariu