Actualitate

Reprezentanţii ONU sunt speriaţi de potenţialul de violentă din Myanmar după lovitura de stat

Publicat: 17 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Reprezentanţii ONU sunt speriaţi de potenţialul de violentă din Myanmar după lovitura de stat
Protestatarii țin stindarde și strigă lozinci în timp ce soldații militari din Myanmar din Divizia 77 Infanterie ușoară plasează baricade din sârmă ghimpată pe 15 februarie 2021 în Yangon, Myanmar.

Îngrijorările cresc asupra potențialului de violență din Myanmar, deoarece protestatarii anti-lovitură de stat îi îndeamnă pe susținători să iasă în stradă în masă, în sfidarea generalilor militari care au desfășurat trupe în marile orașe.

Protestele și mișcările de neascultare civilă împotriva loviturii de stat militare de la 1 februarie au fost cele mai mari din ultimele decenii, mii de persoane cerând eliberarea din detenție a liderului civil demis Aung San Suu Kyi și puterea redată controlului civil.

Se anunţă proteste uriaşe în Myanmar

Miercuri a fost convocată o miting în centrul orașului Yangon, după ce marți a fost depusă o a doua acuzație împotriva Suu Kyi. Avocatul ei Khin Maung Zaw a spus că a fost acuzată în legătură cu o lege națională privind dezastrele, în plus față de un număr anterior de acte de import și export din țară.

„Să ne adunăm în milioane ca să-i dăm jos pe dictatori”, a scris activistul Khin Sandar pe Facebook, potrivit Reuters.

Kyi Toe, membru în vârstă al partidului Liga Națională pentru Democrație (NLD) a lui Suu Kyi, care nu a fost arestat, a declarat: „Să marșăm în masă. Să ne arătăm forța împotriva guvernului lovitură de stat care a distrus viitorul tinerilor, viitorul ţării noastre.”

Raportorul special al Organizației Națiunilor Unite pentru drepturile omului în Myanmar, Tom Andrews, a declarat că este „îngrozit” de potențialul de violență dacă protestele de masă planificate și trupele militare converg.

„Mă tem că miercuri are potențialul de violență la o scară mai mare în Myanmar decât am văzut de la preluarea ilegală a guvernului de la 1 februarie”, a spus Andrews.

Soldaţii au fost transportaţi în mai multe regiuni din țară

Andrews a spus că a primit rapoarte despre soldații transportați în Yangon din regiunile periferice

„În trecut, astfel de mișcări de trupe au precedat uciderile, disparițiile și detențiile pe scară largă”, a spus el. „Am putea fi în prăpastia militarilor săvârșind crime și mai mari împotriva poporului din Myanmar”.

Soldații din diviziile de infanterie ușoară (LID) ale armatei Myanmar – documentate mult timp pentru a fi implicate în abuzuri ale drepturilor omului – au fost văzuți în cel mai mare oraș al țării, Yangon, în ultima săptămână.

Aceste forțe de elită contra-insurgență intră sub ordinele directe ale comandantului-șef al armatei Myanmar, Min Aung Hlaing, și au fost acuzați de încălcări ale drepturilor omului, desfășurând campanii violenţe împotriva grupurilor armate minoritare etnice și a civililor și au o istorie de protestele zdrobitoare brutal.

Trupele de infanterie pregătite pentru conflicte instruite pentru a lupta împotriva rebelilor etnici în junglă și munți și care acum apar înarmate pe străzile orașului sunt motive de îngrijorare, spun analiștii, conform cnn
„Aceste diviziuni de infanterie ușoară, acestea sunt cele de care trebuie să ne îngrijorăm”, a declarat cercetătorul Human Rights Watch despre criză și conflict Richard Weir. „Acestea sunt tipurile de unități care pot fi dislocate foarte rapid pe străzile orașului.”

Weir a descris LID-urile ca o „forță expediționară care se stinge atunci când alte unități nu sunt capabile să facă față unei anumite situații”.

Nu este clar cât de mare este prezența acestor soldați în Yangon. Până acum ciocnirile dintre forțele de securitate și protestatari au fost lupte izolate.

Soldații militari din Myanmar din Divizia 77 Infanterie ușoară stau de pază la vehiculele blindate la 15 februarie 2021 lângă Banca Centrală din Yangon, Myanmar.

Adauga un comentariu