Polițiștii din Timiș s-au autosesizat și au deschis o anchetă după apariția unui reportaj difuzat de un post italian de televiziune, în care un medic stomatolog italian stabilit în România a fost filmat cerând 30.000 de euro de la studenți pentru a obține diplome false, notează News.ro.
„Cu privire la informaţiile apărute în mediul online, referitoare la faptul că un medic ar fi falsificat diplome pentru studenţi, vă comunicăm că poliţiştii Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Timiş s-au sesizat din oficiu şi efectuează verificări pentru stabilirea întregii situaţii de fapt şi dispunerea măsurilor legale”, a anunţat IPJ Timiş.
„8.500 de euro taxele universitare. 4.000 de euro pe an pentru prefectură şi 5.000 de euro pentru mine”
Conform jurnaliştilor postului italian de televiziune, presupusa reţea de diplome false era coordonată de Tomasso Porra, un medic stomatolog de orgine italiană, stabilit în Timişoara şi care ar avea legături la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
„8.500 de euro taxele universitare. 4.000 de euro pe an pentru prefectură şi 5.000 de euro pentru mine. 17.000 plus 8 fac 25. Plus încă cinci, 30. Mă arestează dacă găsesc actele astea”, spune medicul, în filmarea, făcută cu camera ascunsă, a discuţiei dintre medicul italian şi o echipă de jurnalişti din Peninsulă, potrivit observatornews.ro.
Conform aceleiaşi filmări, stomatologul recunoaşte că îi poate ajuta pe studenţii străni să sară peste doi ani de studiu şi să-şi ia o diplomă în medicină estetică.
Medicul italian Tomasso Porra neagă situaţia şi spune că a fost victima unei înscenări.
Potrivit observatornews.ro, Tomasso Porra susţine că totul a făcut parte dintr-un scenariu pus la cale cu echipa de filmare. „Mi-a propus să spun asta. Am avut caiet pe care se vede în filmare, un caiet unde aveam întrebare-răspuns. Mi-au zis că totul va fi blurat. Am acceptat, aia a fost vina mea. Va fi dat în judecată”, a declarat medicul stomatolog..
Contactat de reporterii Observator, jurnalistul italian acuzat că ar fi înscenat ancheta, a declarat că este „fals” şi că acum medicul „încearcă să scape spunând lucrurile astea”.
„Medicul Porra ar face mai bine să mărturisească cum stau lucrurile”, a declarat Mattei, jurnalistul italian care i-a luat interviul. Ziaristul spune că are şi dovezi. „De la sursele mele am primit acest nume Tommaso Porra. L-am sunat pretinzând că sunt tatăl unui băiat, care nu a putut trece de examenul de specializare la chirurgie plastică la telefon, mi-a spus imediat despre faptul ca el poate să îmi obţină documente false, ca să sar doi ani de chirurgie plastică. Aşa că m-am decis să vin în România”, a declarat Mattei, jurnalist italian.
Conducerea Universităţii de Vest din Arad neagă implicarea în acest scandal
Universitatea de Vest din Arad a transmis un comunicat în care precizează că nu are nicio legătură cu aceste practici și că materialul video a fost preluat în mod eronat, generând o confuzie. Reprezentanții instituției afirmă că au un Departament de Pregătire în Rezidențiat acreditat, însă specialitatea de Chirurgie Plastică va fi disponibilă doar începând cu anul 2025.
„În reportaj, se discută despre presupuse practici negative desfăşurate în centre universitare din România, care au ca subiect cetăţeni italieni care urmează studii de rezidenţiat. Din păcate, concomitent cu comentariul referitor la studiile de rezidenţiat, în material sunt prezentate imagini din cadrul Universităţii noastre, deşi instituţia nu are nicio legătură cu practicile negative precizate. Această juxtapunere creează o confuzie nejustificată şi poate induce în eroare publicul, afectând reputaţia şi credibilitatea Universităţii. Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad are un Departament de Pregătire în Rezidenţiat acreditat. Specialitatea de Chirurgie Plastică – Microbiologie Reconstructivă dispune doar din anul 2025 de un cadru didactic acreditat ca şi coordonator, primele înscrieri în program urmând a fi înregistrate la viitoarea sesiune de admitere în rezidenţiat, organizată la nivel naţional în luna noiembrie a.c. de către Ministerul Sănătăţii”, a transmis Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, citată de sursadevest.ro.