Dacă vrei un desert foarte aromat, ușor de făcut și foarte rapid, trebuie neapărat să încerci un chec cu lămâie și mac.
Acest chec are un gust echilibrat și este ideal pentru a-l savura dimineața alături de un ceai sau o cafea, sau pe parcursul zilei, ca și un desert după o masă de familie.
Iată cum poți prepara un chec cu lămâie și mac
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 3 ouă, de 100 grame de zahăr, de sucul și de coaja de la o lămâie întreagă, de 155 grame de unt topit, de 250 grame de făină, de jumătate dintr-un plic de praf de copt, de 6 lingurițe de mac, de un praf de sare și de zahăr pudră la final, pentru decor.
Pune într-un vas mare ouăle și bate-le cu ajutorul unui tel sau mixează-le. Rade și coaja de la lămâie și adaug-o peste ele, împreună cu sucul de la ea, zahărul și untul topit. Amestecă foarte bine până la omogenizare, apoi adaugă și praful de copt și făina. Adaugă și lingurițele de mac, apoi amestecă și pune toată compoziția într-o tavă specifică de chec.
Preîncălzește cuptorul la 180 de grade, apoi coace-l pentru aproximativ 40 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea. Se lasă puțin la răcit, apoi se decorează cu zahăr pudră, se feliază și se servește.
Important de menționat este că toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, lucru care va contribui la textura checului. De asemenea, nu trebuie să amesteci excesiv aluatul. După ce ai adăugat făina, trebuie amestecat doar până la omogenizare.
În același timp, nu trebuie să deschizi cuptorul prea devreme. Primele 20-25 de minute sunt esențiale pentru creșterea lui. Află cum poți face și un chec cu morcovi delicios.
Altă rețetă delicioasă, cu iaurt și glazură
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 3 ouă, de 100 ml ulei, de zeama de la o lămâie, de coaja rasă de la 2-3 lămâi, de 250 grame făină, de 155 grame iaurt grecesc, de 155 grame de zahăr, de 5-6 semințe de mac, de 1 pliculeț de praf de copt, de un praf de sare. Pentru glazură vei avea nevoie de 3 lingurițe de zeamă de lămâie și de zahăr pudră.
Într-un vas încăpător, începe să amesteci gălbenușurile de la ouă, zeama de lămâie, uleiul, coaja rasă, jumătate din zahăr și din iaurtul grecesc. În alt vas, amestecă făina praful de copt, de sare și semințele de mac. Se amestecă totul foarte bine, apoi se pune compoziția cu făină peste cea umedă.
Mixează albușurile împreună cu restul de zahăr, apoi amestecă cu ajutorul unui tel o parte din abușurile făcute spume cu cealaltă compoziție din bol. Cealaltă jumătate se amestecă ușor, cu o paletă, pentru a obține o compoziție aerată.
Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius, se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se lasă în cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute. După ce s-a răcit complet, se pune deasupra glazura formată.
Un chec cu lămâie și mac este ideal pentru orice moment al zilei, fiind cu adevărat delicios și foarte ușor de făcut.