Calde sau reci, aceste chifle pufoase cu umplutură aromată sunt bune atât ca desert, dar şi ca mic dejun, alături de o cafea cu lapte sau un ceai.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 370 g făină
- 260 ml lapte
- 1 linguriţă sare
- 2 linguri zahăr
- 1 ou
- 1 plic drojdie uscată 1
- lingură unt 82% grăsime
Pentru umplutură:
- 3 mere mari
- 2 linguri unt topit
- 1 linguriţă scorţişoară
- 3 linguri zahăr brun
- 1 ou, pentru uns
Mod de preparare:
Pune pe foc o crăticioară cu 100 ml lapte şi 20 g făină. Amestecă energic cu un ţel, până când compoziţia ajunge la consistenţa unei budinci. Închide focul şi las-o la răcit. Separat, pune în cupa mixerului sau într-un bol făina cernută, sarea, oul la temperatura camerei, drojdia amestecată în prealabil cu laptele călduţ şi budincă răcită.
Amestecă toate ingredientele cu o paletă, apoi frământă aluatul aproximativ 10 minute, adăugând treptat şi untul moale. Adună aluatul într-o bilă, pe care aşaz-o într-un vas uns cu ulei şi acoperă cu folie alimentară. Lasă la dospit 1h şi 30 de minute.
După acest interval, răstoarnă aluatul pe masa de lucru înfăinată, apasă-l puţin cu mâinile, apoi împarte-l în opt-zece părţi egale. Formează din acestea bile mici. Întinde câte o bilă de aluat într-o formă ovală. Unge-o cu unt şi pune în mijloc câte o lingură de mere tăiate bucăţele (călite puţin cu zahărul şi scorţişoara).
Sigilează bine marginile şi aşază chiflele formate într-o tavă cu hârtie de copt. Lasă-le să mai dospească 30 de minute, apoi unge-le cu ou bătut şi pune tava în cuptorul preîncălzit la 190 °C, 20-25 de minute.