Dacă nu ştii ce să mai găteşti, ai rămas în pană de idei şi nici nu prea ai chef să stai mult în bucătărie, iată o reţetă de iahnie de fasole cu cârnaţi. Se prepară relativ uşor, are gust bun şi poate fi servită cu murături.
Iahnia este un fel de mâncare, despre a cărei origine se spune că este continentul american. Indigenii din America foloseau fasolea, iar de la ei s-au inspirat coloniştii englezi, aducând reţeta prin secolul al XVII-lea pe continentul european. Mai jos găseşti o reţetă ce combină şi stilul american, şi stilul european. Spor la gătit şi poftă bună!
Mai întâi pune fasolea la înmuiat de cu o seară înainte. A doua zi dimineaţă arunca apă şi pune fasolea la fiert, în apă rece, cu puţină sare. Când da în clocot, schimba apă şi lasă să înceapă să fiarbă iarăşi.
Separat prăjeşte cârnaţii, apoi adăugă legumele şi verdeaţă (toate spălate şi tăiate mărunt). Incorporează şi 2-3 căni de apă. Da focul la minim şi lasă să fiarbă. Pune şi foile de dafin, dar acestea trebuie luate după circa 10 minute de fiert. Adaua apoi fasolea scursă de apă şi bulionul. Cine doreşte, poate amesteca bulionul cu făină şi, eventual, subţiat cu nişte apă. Potriveşte mâncarea de sare şi piper. Fie mai laşi puţin la fiert, fi bagi cratiţa în cuptor, la foc mediu. Mâncarea e gata în momentul în care a scăzut destul de mult.
Iată câteva trucuri de care să ţii cont când prepari o reţetă de iahnie de fasole cu cârnaţi:
Iată şi de ce e bine să mâncăm fasole în fiecare săptămână:
Știai că… fasolea e considerată drept un „dușman” de temut al zahărului? Cu alte cuvinte, dacă suferi de diabet, mănâncă fasole, ca să îți reglezi indicele glicemic.