Rețeta de lapte de migdale este o alternativă excelentă pentru a înlocui laptele animal. Acesta nu conține grăsimi saturate, colesterol sau lactoză.
Această variantă este cea mai gustoasă și savuroasă alternativă la laptele de vacă și este bogată în foarte mulți nutrienți esențiali pentru organism.
Rețeta de lapte de migdale
Pentru a-l prepara vei avea nevoie de 300 grame de migdale crude, de 2 curmale fără sâmburi, de 800 ml – 1l de apă, în funcție de cât de concentrat vrei laptele, de ½ linguriță de esență de vanilie, de un praf de sare și de îndulcitori naturali (miere, sirop de agave sau de arțar).
Într-un bol lasă migdalele la înmuiat peste noapte într-un bol încăpător, acoperite cu apă rece. Acestea se vor umfla, întrucât absorb apa. Acestea trebuie acoperite cu o pânză peste noapte și să fie la temperatura camerei.
Este important să ții cont de acest pas, întrucât cu cât se macerează mai mult, cu atât laptele va fi mai cremos. După ce acestea s-au umflat, se clătesc și se scurg foarte bine de apă. Opțional, poți încerca să le decojești. Acestea se pun în blender alături de apă și restul ingredientelor menționate și se mixează timp de câteva minute, neîntrerupt, pentru a le sfărâma. Continuă procesul până când acestea sunt foarte fin măcinate.
Apa ar trebui să fie opacă, iar migdalele zdrobite într-o masă foarte fină. Laptele obținut se strecoară printr-o strecurătoare acoperită cu tifon, iar după ce s-a scurs tot, se ridică și tifonul și se stoarce bine laptele rămas în el.
Gustă laptele și adaugă îndulcitorii după bunul gust. Află cum poți face și un iaurt vegetal, chiar la tine acasă.
Utilizări și beneficii
Acesta se poate consuma ca atare, ca și o băutură răcoritoare sau încălzit, ca și înlocuitor pentru laptele de vacă în ceaiuri sau cafea.
Este considerat a fi unul dintre cele mai nutritive alternative la laptele de vacă, datorită conținutului său mare de vitamine și de minerale.
Poate înlocui cu succes laptele de vacă în foarte multe rețete, atât la deserturi, cât și la supe, smoothie-uri și sosuri. O idee de consum este pentru prepararea cerealelor de dimineață, unde le oferă o valoare nutritivă mai mare, dar și un gust mai bun.
În ceea ce privește panificația, poate fi utilizat cu succes în rețetele de copturi, întrucât le oferă o textură mai moale și un gust mai deosebit acestor produse. Acest lapte poate fi o alegere ideală pentru persoanele ce urmează o dietă specială. Pentru că nu are colesterol și lactoză, este perfect pentru o dietă vegană, pentru persoanele ce doresc să reducă consumul de grăsimi animale și pentru cele cu intoleranță la lactoză.
Are proprietatea de a proteja pielea și inima și poate să contribuie la menținerea unui nivel corespunzător de zahăr în sânge, datorită conținutului său de antioxidanți. În comparație cu alte variante, are un conținut scăzut de zahăr și de calorii și este bogat în vitamine și minerale, precum magneziu, calciu și vitamina E.
Rețeta de lapte de migdale este foarte ușor de făcut și îți poate aduce multiple beneficii pentru sănătate, de aceea, este recomandată prepararea sa.