Culinar

Rețetă de mâncare felul 2: Varză călită cu coastă de porc la cuptor

Publicat: 21 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Rețetă de mâncare felul 2 Varză călită cu coastă de porc la cuptor
A căli înseamnă a prăji în ceva grăsime un aliment, iar prăjirea se face pe plită, într-o tigaie sau o cratiță

Pentru zilele în care nu ai idei pentru preparat mâncare felul 2, îți venim în ajutor cu o rețetă prezentată pas cu pas de varză călită, cu coaste de porc, la cuptor, o rețetă tradițională, foarte gustoasă și sățioasă.

Această varză călită cu carne este o mâncare felul 2 în sine, nu are rost să o servim niciodată pe post de garnitură, ea însăși fiind destul de hrănitoare.

Pentru a prepara această mâncare, vom avea nevoie de următoarele ingrediente: o varză mărișoară de cca. 2 kg, 1,6 kg coaste de porc crude (sau afumate, după gustul fiecăruia) – sau alte bucăți de carne de porc cu os, o ceapă de mărime medie, tocată, 2 linguri de ulei, 250 ml de bulion de roșii, o linguriță de cimbru uscat, o linguriță de mărar uscat, sare, piper și un pic de mărar verde sau altă verdeață pentru presărat deasupra.

varza calita, ardei iute, coaste de porc, mamaliga
Această varză călită cu carne este o mâncare felul 2 în sine, nu are rost să o servim niciodată pe post de garnitură, ea însăși fiind destul de hrănitoare

Mâncare felul 2: Mod de preparare

Cu un cuțit mare, se toacă varza cât mai subțire, după pricepere. Varza se va frăgezi foarte bine chiar dacă nu am tăiat-o foarte fin. Varza tocată se pune într-un castron mare și se presară cu o linguriță de sare.

Se frământă un pic varza cu sarea. Nu insistăm foarte mult, varza se va găti oricum. Lăsăm varza deoparte timp de vreo 15 minute, cât ne ocupăm de coastele de porc.

bol cu varza tocata fasii
Varza se va frăgezi foarte bine chiar dacă nu am tăiat-o foarte fin

Acest pas nu este obligatoriu, dar este recomandat

Rumenirea cărnii aduce un gust mult mai bun în această combinație, varza călită impregnându-se și ea cu aroma proteinelor caramelizate. Condimentăm cu sare și piper coastele de porc și le tragem la tigaia bine încinsă, fără grăsime adăugată. Coastele au de fel destulă grăsime, care se va topi și va ajuta la obținerea unei culori brun-aurii. În plus, prin rumenire, carnea va ajunge în preparatul final cu mai puțină grăsime.

Nu gătim coastele în această fază, urmărim doar să prindă culoare pe ici-colo. Le scoatem deoparte și le păstrăm pe un platou.

coaste de porc
Dăm tava la cuptorul preîncins la 190°C pentru 45 de minute

A căli, înseamnă a prăji în grăsime un aliment, iar prăjirea se face pe plită, într-o tigaie sau o cratiță. O varză crudă aruncată în cuptor nu este niciodată varză călită, iar gustul pe care îl dă călirea nu poate fi reprodus de coacerea la cuptor. De aceea varza va fi călită în două etape, mai întâi pe plită și apoi la cuptor.

Într-o cratiță mai mare, încingem la foc mediu uleiul și adăugăm ceapa tocată. Călim ceapa preț de câteva minute, amestecând frecvent, fără să se rumenească.

După ce ceapa s-a înmuiat, începem să adăugăm varza tocată, amestecând frecvent și permițându-i să se înfierbânte după fiecare tranșă adăugată, până ce toată varza ajunge în cratiță. În acest moment, acoperim cratița cu capacul, reducem focul și lăsăm varza să se călească timp de vreo 10 minute.

În tot acest timp va scădea bine, cam la jumătate din volumul inițial. După ce varza a scăzut, se condimentează cu sare, cimbru, mărar uscat și piper după gust.

varza calita, coasta de porc
Rumenirea cărnii aduce un gust mult mai bun în această combinație, varza călită impregnându-se și ea cu aroma proteinelor caramelizate

Mâncare felul 2: Cum pregătim ingredientele de cuptor

Cât timp varza se călește în cratiță, pornim cuptorul și îl fixăm la 190°C . Pregătim o tavă potrivită pentru cuptor la care să avem și capac. Când cuptorul s-a încins, asamblăm varza călită cu carne în tavă. Punem la baza formei ½ din varză, continuând cu coastele rumenite și sucul pe care l-au lăsat.

Punem peste carne restul de varză călită și acoperim tava cu capacul. Dăm tava la cuptorul preîncins la 190°C pentru 45 de minute.

După trecerea acestui timp, descoperim cu grijă tava, adăugăm deasupra bulionul, apoi amestecăm ușor, cu o lingură. Acoperim tava înapoi și o mai lăsăm încă 25 de minute la cuptor.

În final, descoperim forma și ridicăm temperatura cuptorului, setând temperatura la 230°C și mai ținem varza călită cu carne în cuptor doar cât să se rumenească frumos. Asta va mai dura vreo 6-8 minute. Mâncarea, și datorită faptului că a fost inițial călită varza, va fi suficient de scăzută și foarte gustoasă.

Cu toate că miroase delicios, ne ținem cu firea și nu dăm năvală. Lăsăm varza călită și carnea să se tempereze măcar 15 minute, apoi o servim.

Această mancare felul 2 este o variantă convenabilă și mereu potrivită pentru zilele friguroase de iarnă.
Secretele unei pâini de casă

Adauga un comentariu