Acest pandișpan cu afine este o prăjitură care se face foarte rapid și ușor. Murele și afinele au efecte antioxidante asupra organismului. Afinele reprezintă o sursă valoroasă de fibre și vitamina C și sunt sărace în calorii.
Pandișpanul cu afine și mure este un desert delicios și aromat, unde mai pui că se prepară și foarte rapid. Acesta va avea un aspect spectaculos fiind frumos colorat de la afine.
Rețeta de pandișpan cu afine și mure
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 6 ouă; 6 linguri de zahăr tos; 6 linguri de făină albă; 1 linguriță de praf de copt (opțional); 1 praf de sare extrafină; 1 zahăr vanilinat; 2 linguri de unt topit; 250 grame de afine de cultură; 250 grame de mure; unt pentru uns tava.
Se separă cu atenție albușurile de gălbenușuri și apoi se mixează cu un praf de sare până ce iau volum, după care se adaugă puțin câte puțin zahărul tos și cel vanilinat, fără a opri mixarea. Când albușurile au crescut aproape de consistența unei bezele, adaugă, unul câte unul gălbenușurile, mixând fără oprire.
La urmă se încorporează treptat făina amestecată, opțional, cu o linguriță de praf de copt, și chiar la sfârșit, untul topit. Amestecă ușor pentru omogenizare, în așa fel încât compoziția să rămână pufoasă. Unge apoi tava de copt cu unt și toarnă o jumătate din cantitatea de compoziție, după care presară o jumătate din cantitatea de fructe.
Toarnă apoi restul de compoziție și pune tava la cuptor, la foc mediu. După 6-7 minute, scoate tava și adaugă restul de fructe. Apoi pune din nou tava la cuptor, până ce pandișpanul crește frumos și se rumenește.
Poți verifica dacă s-a copt cu o scobitoare, dar dacă focul de la cuptor a fost mediu și pandișpanul este crescut frumos și rumenit, deja sunt semne clare că este gata/copt. Scoata tava din cuptor, iar când pandișpanul se răcește, scoate-l din tavă.
Ce cremă poți folosi la acest desert
Dacă vrei să faci o prăjitură din acest pandișpan, ai nevoie de 500 gr mascarpone; 250 gr frișcă naturală; 2 lingurițe cu esență de vanilie; 1 praf de sare și 300 gr afine. Prin urmare, se amestecă într-un bol 100 gr de afine cu 50 gr de zahăr. Se fierbe amestecul până când afinele se înmoaie, iar siropul devine consistent. Pasează afinele cu blenderul, apoi trece sosul rezultat prin sită și lasă-l să se răcească.
Se pune mascarponele într-un bol și adaugă restul de zahăr peste acesta. Cu ajutorul mixerului, amestecă ingredientele, până când capătă textură cremoasă. Adaugă și un praf de sare alături de sosul de afine.
Bate frișca lichidă până capătă o consistență și amestec-o cu crema de mascarpone și afine. Adaugă și afinele proaspete și amestecă ușor pentru omogenizare. Când foilea de pandișpan s-au răcit, decupează marginile inestetice cu un cuțit.
Pune crema de mascarpone cu afine între foile cu pandișpan și nivelează bine astfel încât să acoperi uniform toată suprafața. Presară zahăr pudră peste prăjitură și las-o la loc răcoros 2-3 ore, de asemenea, poți presăra și nucă de cocos. Apoi poți porționa frumos pandișpanul cu afine și îl poți servi familiei.