Prima pagină » Culinar » Pandișpan cu glazură de ciocolată și aromă de citrice! Cea mai pufoasă prăjitură!

Pandișpan cu glazură de ciocolată și aromă de citrice! Cea mai pufoasă prăjitură!

06 iun. 2025, 10:07,
Redacția BZI în Culinar

Pandișpanul cu ciocolată și aromă de citrice este un desert delicios pentru cei dragi și cu siguranță vei reuși să impresionezi cu el. Rețetele de pandișpan simple sau cu pudră de cacao adăugată, sunt folosite și pentru blaturile de tort.

Se spune despre pandișpan că este „fratele mai dezvoltat” al checului. Checul are o textură mai densă, ușor umedă, iar pandișpanul are una mai pufoasă, asemănătoare cu cea a unui burete.

Pandișpan cu glazură de ciocolată și aromă de citrice

Diferența dintre pandișpan și chec constă în grăsimea adăugată în compoziție. Glazura de ciocolată este opțională, dar va aduce un plus de gust și de culoare desertului. Pentru această rețetă de pandișpan ai nevoie de ingrediente pentru blatul de pandișpan și pentru glazura de ciocolată.

Astfel că, la blat vei avea nevoie de 6 ouă de mărime medie; 200 gr zahăr; 200 gr făină; 1 vârf de linguriță cu sare; coaja și sucul de la o portocală; coaja și sucul de la o lămâie; puțin unt + făină, pentru forma de copt. Iar glazura o vei face din 100 gr ciocolată amăruie și 100 ml frișcă lichidă, îndulcită.

Înainte de a începe procesul de preparare, adu pe masa de lucru toate ingredientele pentru blatul de pandișpan. Lasă-le la temperatura camerei 20-30 de minute. Este important ca ingredientele să nu fie foarte reci pentru a te asigura de reușita blatului de pandișpan.

Poți face prima dată glazura de ciocolată sau după ce ai copt pandișpanul. Se pune frișca lichidă într-un vas la foc mic. Se lasă să se încălzească, dar să nu atingă punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă peste frișca încălzită, ciocolata ruptă în bucăți mici. Amestecă intens până când ciocolata este topită și glazura omogenizată.

Cum se prepară blatul

Prima dată trebuie să pornești cuptorul la 180°C și se pregătește forma de copt, care se unge cu puțin ulei și se presară puțină făină. Separă albușurile de gălbenușuri, apoi pune albușurile direct în bolul mixerului, iar gălbenușurile într-un alt bol.

Presară sare peste albușuri și amestecă-le cu ajutorul mixerului până când devin cristaline. Adaugă zahărul puțin câte puțin, în timp ce amesteci intens albușurile. Vei obține o bezea foarte fermă, care va rămâne fixată pe pereții bolului.

Amestecă gălbenușurile cu sucul și coaja răzuită fin de la portocală și lămâie, aceste ingrediente vor da pandișpanului o aromă fresh, perfectă pentru zilele de vară. Apoi adaugă acest amestec peste bezeaua de albușuri. Omogenizează bine compoziția și îndepărtează mixerul. Cu ajutorul unei spatule de silicon, încorporează treptat făina trecută prin sită.

Amestecă făina în compoziție încet, cu mișcări circulare de jos în sus. Întinde compoziția obținută în forma de copt și coace pandișpanul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, pentru a afla dacă este gata, poți încerca testul scobitorii. Lasă-l să se tempereze 5-6 minute în forma de copt, apoi transferă-l pe un platou.

Secționează-l doar după ce se va răci complet, pentru a nu se deforma. După ce le-ai tăiat, glazurează-le cu ciocolată. Poți servi pandișpanul cu ciocolată și simplu, dar și decorat cu zahăr pudră sau cocos.

Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Prigoana ANAF bagă spaima în proprietarii de mașini din România. Controalele autorității s-au întețit, iar inspectorii sunt neiertători cu cei care încalcă legea
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Ce nu trebuie să uiți săptămânal dacă ai vinete în grădină. Așa previi dăunătorii și fructele deformate
observatornews.ro
Ce se ştie despre cele 3 atacuri americane asupra siturilor nucleare din Iran. Cum ar putea răspunde Teheranul
Playsport.ro
O femeie și fiica ei au strâns 8.000 de sticle, apoi au construit o casă cu 7 camere: „Pentru noi a fost o metodă de supraviețuire”
Evz.ro
Desertul perfect al verii. Chec grecesc cu cireșe
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Ventilația încrucișată nocturnă, varianta rapidă prin care răcoreşti casa fără aerul condiţionat. Ce trebuie să faci exact?
Dailybusiness.ro
E LEGE! Ce trebuie să facă șoferii rămași fără plăcuțe de înmatriculare. Amenzi uriașe pentru cei care nu respectă obligația
RomaniaTV
Zile libere de care nu ştiai: Cum poţi să iei bani fără să mergi la job două zile. Alte concedii pe care poţi să le ceri oricând
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Adio garanţia de 50 de bani la punctele de reciclare. Românii, campioni în campania SGR
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 iunie 2025
21 iunie 2025