Pandișpanul cu ciocolată și aromă de citrice este un desert delicios pentru cei dragi și cu siguranță vei reuși să impresionezi cu el. Rețetele de pandișpan simple sau cu pudră de cacao adăugată, sunt folosite și pentru blaturile de tort.
Se spune despre pandișpan că este „fratele mai dezvoltat” al checului. Checul are o textură mai densă, ușor umedă, iar pandișpanul are una mai pufoasă, asemănătoare cu cea a unui burete.
Pandișpan cu glazură de ciocolată și aromă de citrice
Diferența dintre pandișpan și chec constă în grăsimea adăugată în compoziție. Glazura de ciocolată este opțională, dar va aduce un plus de gust și de culoare desertului. Pentru această rețetă de pandișpan ai nevoie de ingrediente pentru blatul de pandișpan și pentru glazura de ciocolată.
Astfel că, la blat vei avea nevoie de 6 ouă de mărime medie; 200 gr zahăr; 200 gr făină; 1 vârf de linguriță cu sare; coaja și sucul de la o portocală; coaja și sucul de la o lămâie; puțin unt + făină, pentru forma de copt. Iar glazura o vei face din 100 gr ciocolată amăruie și 100 ml frișcă lichidă, îndulcită.
Înainte de a începe procesul de preparare, adu pe masa de lucru toate ingredientele pentru blatul de pandișpan. Lasă-le la temperatura camerei 20-30 de minute. Este important ca ingredientele să nu fie foarte reci pentru a te asigura de reușita blatului de pandișpan.
Poți face prima dată glazura de ciocolată sau după ce ai copt pandișpanul. Se pune frișca lichidă într-un vas la foc mic. Se lasă să se încălzească, dar să nu atingă punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă peste frișca încălzită, ciocolata ruptă în bucăți mici. Amestecă intens până când ciocolata este topită și glazura omogenizată.
Cum se prepară blatul
Prima dată trebuie să pornești cuptorul la 180°C și se pregătește forma de copt, care se unge cu puțin ulei și se presară puțină făină. Separă albușurile de gălbenușuri, apoi pune albușurile direct în bolul mixerului, iar gălbenușurile într-un alt bol.
Presară sare peste albușuri și amestecă-le cu ajutorul mixerului până când devin cristaline. Adaugă zahărul puțin câte puțin, în timp ce amesteci intens albușurile. Vei obține o bezea foarte fermă, care va rămâne fixată pe pereții bolului.
Amestecă gălbenușurile cu sucul și coaja răzuită fin de la portocală și lămâie, aceste ingrediente vor da pandișpanului o aromă fresh, perfectă pentru zilele de vară. Apoi adaugă acest amestec peste bezeaua de albușuri. Omogenizează bine compoziția și îndepărtează mixerul. Cu ajutorul unei spatule de silicon, încorporează treptat făina trecută prin sită.
Amestecă făina în compoziție încet, cu mișcări circulare de jos în sus. Întinde compoziția obținută în forma de copt și coace pandișpanul pentru 30-35 de minute, la 180 de grade, pentru a afla dacă este gata, poți încerca testul scobitorii. Lasă-l să se tempereze 5-6 minute în forma de copt, apoi transferă-l pe un platou.
Secționează-l doar după ce se va răci complet, pentru a nu se deforma. După ce le-ai tăiat, glazurează-le cu ciocolată. Poți servi pandișpanul cu ciocolată și simplu, dar și decorat cu zahăr pudră sau cocos.