Shaorma din Orient este o rudă apropiată a gyros-ului grecesc și a doner kebabului turcesc, iar în acest articol vă prezentăm versiunea orientală de street-food, populară atât în Liban, cât și în alte țări din întreaga lume. Deși la prima vedere pare o rețetă simplă, de fapt sunt necesare aproximativ două zile pentru a pregăti shaorma tradițională libaneză.
Din ce ingrediente se prepară shaorma în Orient
Această rețetă explică cum să pregătiți shaorma orientală originală într-un mod adaptat pentru prepararea acasă. În loc de un grătar special, în aceasta rețetă carnea este sotată într-o tigaie și apoi gătită cu apă. Primul pas este să pregătiți o marinadă din usturoi, ulei de măsline, oțet, suc de lămâie și o întreagă serie de mirodenii – de obicei, un amestec special pentru shaorma cunoscut sub numele de Cele 7 mirodenii, care consta în coriandru, piper negru, scorțișoară, turmeric, cuișoare și nucșoară și altele. Carnea, de obicei de vită, vițel, miel sau pui, dar niciodată porc, se marinează peste noapte, ceea ce îi conferă nu numai un gust bogat, ci și o textură fragedă datorită acidului din oțet și sucul de lămâie.
Pentru 6 porții de shaorma ca în Orient veți avea nevoie de 1 kg carne de vită sau miel, 4 căței de usturoi zdrobiți, 1/4 cană ulei de măsline, 1/3 cană (80 ml) oțet, 1 lingură amestec de mirodenii pentru shaorma, 1 lingură coriandru uscat și măcinat, 1/2 linguriță scorțișoară, 1/2 linguriță turmeric, 1/4 linguriță piper negru, 1 lingură sare sau după gust, 1 roșie de mărime medie, 1/2 ardei verde tăiat fâșii, 1 ceapă mare, 4 linguri sumac, 1 cană (30g) pătrunjel tocat, murături, lipii.
O combinație de ulei de măsline, acizi din oțet și suc de lămâie, usturoi și o gamă largă de mirodenii intense, marinada din rețeta de shaorma libaneză este cea care oferă cărnii gustul special oriental. Marinada trebuie masată viguros în carne, iar carnea este apoi acoperită și refrigerată peste noapte pentru a absorbi toate aromele. Astfel, aceasta va fi preparată din 1 cană (240g) tahini, 3 linguri iaurt, 1/4 cană (60 ml) suc de lămâie, 2 linguri oțet, 1 linguriță sare, 1/2 linguriță chimen zdrobit.
Preparare și asamblare
Tăiați carnea în fâșii lungi și subțiri. Pregătiți marinada amestecând usturoiul, uleiul, oțetul, amestecul de mirodenii pentru shaorma, coriandrul, piperul negru, turmericul, scorțișoara și sarea. Masați marinada în carne, acoperiți și refrigerați peste noapte sau cel puțin câteva ore. Între timp, pregătiți sosul. Amestecați toate ingredientele până când amestecul devine omogen. Dacă sosul este prea gros, adăugați puțin mai mult suc de lămâie.
Gătiți carnea într-o tigaie pe foc iute până când marinada se evaporă. Apoi, turnați 1 cană (240 ml) de apă și continuați să gătiți până când carnea devine moale. Adăugați felii de roșii și ardei și amestecați. Ungeți lipia cu sos. Adăugați ceapă tăiată, murături, sumac și pătrunjel, apoi bucățile de carne. Înfășurați și serviți.
Shaorma din Orient este cel mai adesea servită înfășurată într-o lipie cu sos de iaurt sau tahini și legume proaspete precum roșii și ceapă, în timp ce cartofii prăjiți sunt un adaos relativ nou. Alternativ, carnea poate fi așezată peste o porție de orez fiert și decorată cu legume proaspete și murături, pătrunjel, salate precum tabbouleh sau fattoush și lipii pufoase.