Prima pagină » Culinar » Rețetă originală libaneză de lipii la tigaie. Trucul pentru a obține un aluat moale și elastic
Rețetă originală libaneză de lipii la tigaie. Trucul pentru a obține un aluat moale și elastic

Rețetă originală libaneză de lipii la tigaie. Trucul pentru a obține un aluat moale și elastic

21 sept. 2023, 11:55,
în Culinar

Pâinea pita este un aliment nelipsit de pe mesele libanezilor, indiferent de ce se mai află în farfurie. Există două tipuri de lipii libaneze – unele mai subțiri, care se rup ușor și au o textură mai gumoasă, și tipul pufos folosit ca buzunar pentru sandvișuri. Pâinea pita subțire și moale, se prepară din ingrediente simple și naturale, și este atât de bună când este proaspătă, încât te vei trezi că mănânci pită cu pită la micul dejun, fără a avea nevoie de nimic altceva.

În continuare vom pregăti un aliment cu grad de dificultate redusă și super delicios. Rețeta funcționează excelent atât pentru lipiile subțiri, cât și pentru cele groase, așa că puteți modela aluatul la ce grosime doriți.

Lipii la tigaie, după rețeta libaneză

Ingredientele pentru a obține niște lipii libaneze moi trebuie măsurate cu atenție. Acestea constau în 2 lingurițe drojdie uscată activă, 1 lingură zahăr, 1¼ căni apă caldă de aproximativ 38 grade, 3¼ căni de făină universal, 2 lingurițe sare, 1 lingură ulei de măsline plus încă puțin pentru uns, sare kosher (opțional).
Se dizolvă drojdia, zahărul și apa într-un castron mic. Lăsați amestecul să stea timp de 10 până la 15 minute pentru a vă asigura că drojdia s-a activat. Aceasta ar trebui să facă puțină spumă, dacă nu observați spuma, aruncați și încercați din nou cu altă drojdie.

Combinați făina și sarea într-un castron mare. Adăugați amestecul de drojdie împreună cu uleiul de măsline și amestecați cu o lingură de lemn până când se formează un aluat zdrențuit. Mai adăugați puțină făină pentru ca aluatul să se desprindă de pe marginile vasului, dacă este necesar, sau adăugați puțină apă dacă aluatul pare prea uscat.

Frământați aluatul până devine omogen și elastic (aproximativ 8 minute într-un mixer sau 15 minute cu mana). Transferați aluatul într-un bol uns ușor cu ulei, acoperiți-l și lăsați-l să crească într-un loc cald până când își dublează volumul.

Modelarea și prăjirea lipiilor

Împărțiți aluatul în 4 până la 6 părți egale și rulați fiecare boț într-o foaie de aproximativ 15 și până la 20 de centimetri. Puteți să frământați aluatul de pită și cu mâna pentru că este o cantitate destul de mică și simți mai bine la mână dacă a fost frământat suficient. La început va ieși zdrențuit, dar pe măsură ce frământați și pliați aluatul peste el însuși, va căpătă o textură moale, elastică și flexibilă.

Preîncălziți o tigaie din fontă la foc mediu-mare timp de câteva minute până când picăturile de apă sfârâie atunci când sunt picurate deasupra. Puneți aluatul rulat în tigaie și gătiți aproximativ un minut. Apucați aluatul cu clești pentru a-l întoarce și gătiți și pe cealaltă parte timp de 1 până la 2 minute sau până când se rumenește și observați câteva pete mai întunecate.

Aceste lipii libaneze pot fi mâncate cu orice considerați, dar merge de minune cu hummus gătit în casă, baba ganoush libanez, shawarma, toum (sos de usturoi libanez), Shish Tawook (frigărui de pui la grătar), falafel și multe altele. Această rețetă de pită necesită ingrediente simple pe care probabil le aveți deja la îndemână.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`