Rețeta de tochitură ardelenească este un preparat tradițional ce poate fi preparat oricând. Aceasta se pregătește foarte ușor și aveți nevoie de doar 30 minute la dispoziție. La final, se poate servi cu ouă ochiuri și mămăliguță.
Preparatele din Ardeal sunt printre cele mai îndrăgite mâncăruri românești, fiind unele dintre cele mai delicioase și savuroase rețete.
Tochitură ardelenească, ingrediente și mod de preparare
În Ardeal nu există mâncare fără afumătură, chiar și în ciorbă veți găsi carne afumată. De aceea, pentru o rețetă delicioasă, în tochitura ardelenească veți întâlni atât cârnați, cât și carne de porc afumată. Preparatul este destul de ușor de gătit, rezultatul fiind o mâncare foarte delicioasă. Fie că aveți musafiri sau pur și simplu doriți o rețetă tradițională gustoasă, preparatul este o alegere ideală, având o aromă desăvârșită. Pentru gătirea sa veți avea nevoie de două cepe, cinci căței de usturoi, 150 grame de sos de roșii cu ardei și o legătură de pătrunjel verde. În ceea ce privește carnea puteți folosi 600 grame de carne de porc și patru cârnați afumați. Totodată, în compoziție se mai poate adăuga o tăviță de ficăței și 250 grame de șunculiță afumată. Rețeta se condimentează cu sare, piper, boia dulce și cimbru. De asemenea, se poate opta și pentru un pahar de vin roșu.
Veți începe prin a tăia cârnații bucățele, apoi îi veți pune într-o tigaie cu ulei încins pentru circa 5 minute. Ulterior, aceștia se vor scoate, iar în grăsimea rămasă se va căli carnea tăiată bucățele mici. La final, se va scoate și se vor căli ceapa și usturoiul tocate mărunt în grăsime. Când observați că leguma este translucidă, se vor pune înapoi cârnații și carnea împreună cu sosul de roșii cu ardei și 150 mililitri de apă. Se vor lăsa toate la fiert sub capac, la foc mic. Când carnea devine fragedă se va condimenta totul cu sare, piper, boia dulce și cimbru, după gust. La final, tocați pătrunjelul proaspăt și îl adăugați peste tochitură. Aceasta se poate servi cu ouă ochiuri și mămăliguță.
Cum se prepară mămăliguța ardelenească
Mămăliguța ardelenească se poate servi cu tochitură ardelenească, dar poate fi mâncată și cu telemea de vacă sau oaie și jumări. Pentru prepararea acesteia veți avea nevoie de 500 grame de mălai, doi litri de apă și sare neiodată după gust. Mai întâi veți cerne făina prin sita mai rară. Între timp, se va pune la fiert apa împreună cu sarea într-o oală cu fund dublu. Când observați că aceasta a dat în clocot, se va adăuga făina de porumb treptat în timp ce amestecați continuu. Mămăliga se va lăsa la fiert, la foc mic, timp de 10 minute. În timpul acesta se va amesteca din când în când pentru a nu se forma cocoloașe. Când este gata, se uniformizează și se răstoarnă compoziția peste un suport din lemn sau un platou.
La final, tochitura ardelenească poate fi servită împreună cu o mămăliguță preparată ca la mama acasă. Rețeta tradițională se poate pregăti în preajma sărbătorilor, dar și în timpul anului. De asemenea, dacă doriți ceva dulce, puteți opta și pentru prăjiturile delicioase din Ardeal. Găluștele cu prune sau fursecurile fragede cu nucă sunt extrem de gustoase și îndrăgite.