National

Rețeta originală a celebrei salate de boeuf. A fost inventată de Lucien Olivier și ținută secretă mult timp. Ce au schimbat românii la ea

Publicat: 05 dec. 2020
decoruride salata boeuf
Rețeta originală a celebrei salate de boeuf

Se apropie cu pași repezi sărbătorile de iarnă și cu siguranță salata de boeuf va fi nelipsită de pe mesele îmbelșugate ale românilor. Deși cei mai mulți cred că are origini franțuzești și că va conține carne de vită, în realitate lucrurile nu stau deloc așa.

Marii bucătari într-adevăr sugerează să înlocuim carnea de pui din salata de boeuf, pe care o folosim cei mai mulți, cu cea de vită pentru că îi dă o savoare deosebită.

Cine a inventat salata de boeuf așadar? Nu un francez, cum s-ar crede, ci un belgian, Lucien Olivier, în anul 1860. Acesta o servea bogătașilor care veneau la hotelul Hermitage din Moscova. Era foarte apreciată și considerată un adevărat deliciu, de aceea bucătarul, care a murit la 45 de ani, voia să țină rețeta secretă.

Ce conținea salata de bouef. Rețeta originală

Cu toate acestea, după ani bun s-a aflat de la diverși ucenici ai săi că aceasta conținea limbă de viţel, fazan, caviar, salată, crustacee (crabi, de regulă), capere şi raţă afumată plus multe alte ingrediente care au rămas secre. Pentru dressing, bucătarul belgian utiliza un tip de maioneză care conținea oţet, muştar şi un tip de ulei provensal. Cum o prepara exact nu se știe.

Pentru că a murit fără să dezvăluie toate secretele sale, salata de boeuf a rămas cu acest nume, dar a fost gătită în numeroase versiuni. Cei mai inveninti au fost românii, care au folosit ca inovație murăturile.

Adauga un comentariu