Prima pagină » Culinar » Rețeta originală de cașcaval de casă – Preparat tradițional, foarte gustos și ușor de făcut

Rețeta originală de cașcaval de casă – Preparat tradițional, foarte gustos și ușor de făcut

05 sept. 2025, 10:04,
Redacția BZI în Culinar

Rețeta originală de cașcaval de casă merită cu siguranță încercată, întrucât este un preparat gustos și sănătos, ce poate fi realizat ușor în propria bucătărie.

Pentru această rețetă vei avea nevoie de doar câteva ingrediente, însă secretul constă în alegerea de brânză și lapte de vaci de calitate, de la producători de încredere.

Rețeta originală de cașcaval de casă

Pentru această variantă clasică vei avea nevoie de 1.5 de lapte integral de vacă de la o sursă de încredere, de 200 grame de iaurt natural, de 2 ouă, de 100 grame de unt și de 1 linguriță de sare.

Procesul începe prin a pune laptele la fiert într-o oală cu fundul gros până când începe să fiarbă. Când fierbe, adaugă iaurtul și amestecă constant, până când se separă zerul de brânza duce. Această brânză rezultată se strecoară printr-o sită sau tifon și se lasă câteva minute la scurs.

Separat, bate ouăle și adaugă untul topit, apoi încorporează brânza scursă și sarea. Pune din nou amestecul pe foc mic și amestecă până când se leagă, ca și o compoziție omogenă. Se transferă apoi într-o formă unsă cu puțin ulei sau tapetată cu folie alimentară, se presează ușor și se lasă la răcit câteva ore la frigider.

Rezultatul este un cașcaval cu o textură fină, elastică, potrivit pentru șandișuri sau platouri cu aperitive. Trucul acestei rețete este să amesteci continuu la foc mic, pentru a evita lipirea și pentru a obține o textură cât se poate de netedă.

De asemenea, poți opta pentru servirea lui în varianta pane, alături de o salată de legume delicioasă sau pentru o tartă crocantă umplută cu cașcaval și șuncă.

Rețetă cu smântână și brânză dulce

Această variantă are o consistență mai untoasă și un gust mai intens. Pentru a o prepara, vei avea nevoie de 1 litru de lapte, de 300 grame de brânză de vaci bine scursă, de 200 grame de smântână grasă, de 3 ouă și de 1 linguriță de sare.

Pune laptele pe foc și, înainte să dea în clocot, pune și brânza de vaci și sarea. Lasă totul la fiert câteva minute, până când zerul se separă în totalitate.

Strecoară brânza și se lasă puțin la răcit, iar între timp, se bat ouăle cu smântână până când obții o cremă consistentă. Adaugă în acest amestec și brânza scursă, apoi pune totul pe foc mic și amestecă continuu până când se leagă totul foarte bine.

Toarnă compoziția într-o formă rotundă sau dreptunghiulară și preseaz-o cu o lingură, apoi las-o la frigider pentru cel puțin 4 ore. La final, cașcavalul poate fi feliat și păstrat la rece pentru câteva zile.

Această rețetă oferă un preparat mai cremos, cu o aromă mai delicată, ideal pentru a fi servit alături de roșii, castraveți sau pâine proaspătă.

Deși există și opțiunea de a cumpăra cașcaval de casă direct de la producători, această metodă este mult mai satisfăcătoare. Află cum poți face acasă și iaurt vegetal.

Rețeta originală de cașcaval de casă reprezintă o alegere sănătoasă și gustoasă, fără aditivi și plină de savoare, ce merită cu siguranță încercată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 decembrie 2025
09 decembrie 2025