Prima pagină » Culinar » Rețeta originală de Mușuroi de Cârtiță. Un desert decadent cu banane și cremă de brânză

Rețeta originală de Mușuroi de Cârtiță. Un desert decadent cu banane și cremă de brânză

15 mai 2024, 15:12,
BZI.ro, în Culinar

Prăjitura Mușuroi de Cârtiță este un deliciu vizual și gustativ. Este alcătuită dintr-un blat suculent cu arome bogate de ciocolată, îmbibat generos cu sirop de zahăr caramelizat, apoi umplut cu felii de banane. Urmează un strat cremos de brânză cu bucăți de ciocolată neagră, iar deasupra se adaugă resturile de blat. Arată într-adevăr ca un mușuroi de cârtiță, dar este un desert deosebit de savuros!

Ingrediente pentru Mușuroi de Cârtiță

Am optat pentru o tavă cu diametrul de 20 cm pentru a obține o prăjitură mai înaltă. Pentru sirop, caramelizăm 100g de zahăr până devine auriu, apoi adăugăm 200ml de apă și o fiolă de esență de rom. Lăsăm siropul să fiarbă până când zahărul este complet topit.

Chiar dacă nu este esențială, se recomandă utilizarea a două foi de gelatină pentru a ne asigura că crema și prăjitura Mușuroi de Cârtiță își păstrează forma. Tăiem și scobim blatul doar după ce s-a răcit complet. Este ideal să lăsăm prăjitura la frigider peste noapte (cel puțin 12 ore) înainte de a o felia.

Pentru a prepara aceeasta prăjitură veți avea nevoie de 100g unt moale, la temperatura camerei, 120g zahăr tos pentru blat, 100g zahăr tos pentru cremă, 3 ouă (2 dacă sunt mari), 150g făină, o linguriță praf de copt, 30g cacao, un praf de sare, 75ml lapte, 200ml smântână dulce pentru frișcă, 300g brânză de vaci, 60g ciocolată amăruie, esență de vanilie, 2 foi de gelatină, 50ml apă rece și 3 banane bine coapte.

Mod de preparare

Pentru a pregăti blatul, încălzim cuptorul la 170 de grade Celsius și tapetăm o tavă rotundă de copt cu diametrul de 20cm cu unt și făină. Într-un castron, spumăm untul la temperatura camerei cu zahărul tos până când granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm ouăle pe rând, incorporând câte o lingură de făină după fiecare, pentru a evita ca amestecul să se taie. Apoi, adăugăm laptele și amestecăm, după care cernem făina, cacaoa, sarea și praful de copt, adăugându-le treptat în compoziție și amestecând până obținem o consistență omogenă.

După ce am pregătit compoziția, o turnăm în tava pregătită și o coacem timp de 30-35 de minute sau până când trece testul scobitorii. După coacere, lăsăm blatul să se răcească complet. Apoi, îi tăiem capacul și îi scobim miezul cu grijă, asigurându-ne că rămân aproximativ 2 cm pe margine și fund. Păstrăm toate fărâmiturile deoparte pentru a le folosi la decor. Îmbibăm generos blatul cu siropul de zahăr ars. În mijlocul blatului așezăm bananele, fie întregi, fie tăiate pe jumătate. Peste banane, adăugăm un strat de cremă.

Pentru a pregăti crema, trecem 150g de zahăr tos printr-o râșniță de cafea pentru a-l mărunți mai fin (de asemenea, puteți folosi și zahăr pudră, dacă preferați), apoi îl amestecăm cu brânza de vaci și vanilia, folosind un mixer la viteză medie, apoi trecând la viteză mare, până când granulele de zahăr nu se mai simt. Adăugăm frișca bătută și ciocolata tăiată grosier cu un cuțit sau dată pe răzătoare și amestecăm bine totul. Înmuiem foile de gelatină în apă rece timp de 10 minute, apoi le stoarcem bine, le topim la baie de aburi și le adăugăm în cremă. Amestecăm și lăsăm crema să se odihnească timp de 10 minute, apoi o așezăm peste banane și îi dăm forma specifică de dom, folosind o lingură sau o spatulă. Decorăm prăjitura Mușuroi de Cârtiță cu fărâmiturile rămase de la blat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *