Prima pagină » Culinar » Rețeta pentru fritto misto – Aperitivul italian ce îți va impresiona întreaga familie

Rețeta pentru fritto misto – Aperitivul italian ce îți va impresiona întreaga familie

12 mai 2025, 16:00,
în Culinar

Fritto misto este un aperitiv italian deosebit, ce se traduce prin „prăjeli mixte” și se servește alături de un sos tartar, fiind rețeta ideală pentru musafiri sau o masă delicioasă în familie.

Aceste prăjeli mixte pot consta în legume și carne, însă cel mai iubit este cel cu fructe de mare.

Rețeta pentru fritto misto

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 400 grame de caracatiță feliată, de 400 grame de inele de calamar, de 500 grame de creveți, de 200 grame de făină, de 200 grame de făină de orez, de 150 grame de mălai, de 500 ml de ulei și de sare și piper după gust.

Pentru sosul tartar, vei avea nevoie de 150 grame de maioneză, de 110 grame de smântână, de 60 grame de capere, de 1 ceapă roșie, de 110 grame de castraveți murați, de sucul de la o jumătate de lămâie și de sare după gust.

Începe prin a spăla și curăța foarte bine fructele de mare, apoi lasă-le la scurs sau șterge-le cu ajutorul unor servețele absorbante de bucătărie. După acest pas, presară sare peste ele și lasă-le la rece minim o oră.

Într-un vas mare, amestecă toate tipurile de făină împreună cu sare și cu piper, apoi trece fiecare bucată de fructe de mare prin acest amestec și se pune în uleiul foarte bine încins în prealabil. Toate se prăjesc pentru aproximativ 2-3 minute la foc mediu, până când sunt bine rumenite, apoi se pun pe un șervețel absorbant, pentru a lua excesul de ulei.

Pentru sos, se taie legumele mărunt, apoi se amestecă maioneza cu smântâna. Adaugă după și sucul de lămâie, sarea și piperul.

O altă rețetă delicioasă

Pentru această rețetă vei avea nevoie de calamar, de caracatiță, de creveți proaspeți, de 500 ml lapte bătut, de sare după gust, de 310 grame de făină, de 110 grame de amidon, de piper alb și de usturoi granulat, după gust.

Începe prin a spăla și curăța fructele de mare, apoi taie-le în rondele potrivite. De la caracatiță păstrează doar tentaculele, creveții trebuie decorticați și scos intestinul. Pune într-un vas mare laptele bătut cu puțină sare și pune fructele de mare în el pentru minim 20 de minute.

În alt bol, pune făina, amidonul și condimentele, apoi trece fiecare fruct de mare prin făină, scutură excesul și pune-l în uleiul încins în prealabil. Uleiul trebuie să fie pus într-o tigaie sau cratiță cu ulei ce ajunge până la 180 de grade Celsius, iar fructele trebuie prăjite pentru maxim 2-3 minute. Când sunt gata, trebuie servite împreună cu un sos și cu lămâie proaspătă.

Ideal este să iei o caratiță prefiartă sau una mai mică, pentru a se găti foarte bine. Pentru un preparat perfect, este important să tai fructele de mare în bucăți de mărimi similare, astfel încât să se gătească uniform. După ce le-ai ținut în frigider, le mai poți clăti și sterge odată, pentru a îndepărta umiditatea.

Rețeta pentru fritto misto este cu adevărat delicioasă, indiferent pe care o alegi, fiind ideală pentru o zi de răsfăț cu ceva diferit, fie că o faci pentru familie sau musafiri.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 decembrie 2025
15 decembrie 2025