Un sos de brânză pentru cartofi poate fi elementul care schimbă gustul preparatului complet, ce te va face să iubești cartofii, indiferent de modalitatea în care îi prepari.
Sosul are o textură cremoasă, arome suficient de blânde, ce poate fi consumat în siguranță și de către copii, și pe care probabil, îl vei pune pe orice mâncare.
Rețeta de sos de brânză pentru cartofi
Pentru a prepara acest sos, vei avea nevoie de 50 grame de unt cu 82% grăsime, de 1 lingură de făină sau de 1 lingură de amidon, de 1 linguriță de sare de mare, de 115 grame de brânză cheddar și de 200 ml de lapte.
Într-o cratiță se topește untul la foc mic, apoi se adaugă lingura de făină sau de amidon, precum ai ales. După ce am amestecat puțin și a început să se îngroașe, se ia de pe foc și se toarnă și laptele. Se amestecă totul foate bine, până când se omogenizează, apoi se adaugă sarea, brânza cheddar răzuită și se amestecă până când se topește toată brânza.
Dacă sosul vi se pare prea gros, se mai adaugă puțin lapte și se amestecă până când se obține textura dorită. Când sunt gata și cartofii, preparați după bunul plac, se pun într-o farfurie și se pune sosul deasupra lor sau lângă, într-o sosieră. Opțional, în sos se poate adauga fulgi de chilli sau bucăți de jalapenos, dacă vă place să mâncați picant. Peste cartofi se pot presăra și bucățele de bacon, puțin trase în tigaie, pentru un gust de excepție.
De asemenea, pe lângă sau în loc de cheddar, se mai pot adăuga și alte brânzeturi maturate preferate, precum parmezanul, mozzarella, emmentaler.
Cum faci cei mai buni cartofi prăjiți, care se completează perfect cu sosul preparat
Pentru a-i prepara, vei avea nevoie de 400-500 grame de cartofi roz, de 500 ml de ulei de floarea soarelui, de 2 căței de usturoi și de sare, după gust.
Se curăță și se taie cartofii în felii mai subțiri, pentru a se prăji mai repede și pentru a fi mai crocanți. Se spală în mai multe ape, până când apa rămâne foarte limpede în bol, apoi se pun la scurs pe niște servețetele de bucătărie, astfel încât să nu rămână deloc apă pe ei.
Se pune într-un vas înalt tot uleiul la încins, trebuind să fie făcuți în baie de ulei, cartofii fiind bine acoperiți de el. În momentul în care uleiul dă în clocot, se pun cartofii imediat. În funcție de cum ai tăiat cartofii și de cât de aurii îi vrei, prăjirea poate dura aproximativ 5-10 minute. Dacă vrei cartofi mai moi, atunci când sunt aurii, îi poți scoate, dacă îi vrei crocanți, trebuie lăsați mai mult.
Focul trebuie să fie mare, spre maxim și nu trebuie amestecat deloc în cartofi, și nici să se pună un capac pe aceștia, pentru că riști să se lipească între ei.
Un sos de brânză poate fi o completare perfectă pentru cartofi, mai ales pentru cei prăjiți sau la cuptor, cărora le va oferi un gust deosebit.