Dacă îți plac gomboții cu prune, pe care le preparau bunicile în copilărie, sigur o să-ți placă și aceste găluște cu caise. Este unul dintre cele mai populare deserturi de vară.
Rețeta de găluște cu caise se face cu fructe proaspete, delcioase, aromate, dar și aspectuoase. Cele mai multe gospodine improvizează, însă rețeta clasică conține câteva ingrediente de bază.
Rețeta pentru găluște cu caise
Pașii de preparare sunt asemănători cu cei ai găluștelor cu prune. Însă, diferă puțin cantitățile ingredientele, în funcție de gustul și aromele folosite pentru caise. Rețeta clasică a găluștelor cu prune este din bucătăria germano-austriacă. Găluștele sunt cunoscute sub denumirea de „knödel”.
Se prepară dintr-un aluat de cartofi cu unt, făină și ouă. Când se modelează găluștele în formă rotundă, se pune în interiorul lor câte o prună întreagă, dar fără sâmbure. Apoi, sunt fierte și acoperite cu o crustă aromată.
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 gr cartofi albi; 100 gr făină; 50 gr unt topit; 2 ouă; 20 de caise mici; 150 gr de zahăr tos; 4-5 plicuri cu zahăr vanilinat; 150 gr pesmet; 30 ml ulei și sare. Primul pas constă în fierberea cartofilor cu coajă cu tot, apoi curățarea lor și transformarea în aluat.
În intervalul de timp în care fierb cartofii, te vei ocupa de pregătirea crustei cu care vei glazura gomboții. Apoi, pregătești și caisele. Pune cartofii la fiert în multă apă, după ce îi speli bine și îi clătești. Nu le înlătura coaja, pentru a rămâne tot amidonul în interiorul lor.
Adaugă și o linguriță cu care, când apa începe să fiarbă. Sare contribuie la fierberea mai rapidă a cartofilor. În plus, le va intensifica și gustul. Testează cartofii cu o furculiță, dacă sunt fierți, apoi scurge-i de apa fierbinte. Trece cartofii prin apă rece pentru a stropa procesul termin și a-i putea curăța.
Cum formezi gomboții
Curăță cartofii și pasează-i ca atunci când prepari piure. Adaugă și untul topit și sare după gust. În timp ce piureul de cartofi se răcește, pregătește crusta prin care vei trece găluștele de cartofi.
Amestecă, într-un bol cele două tipuri de zahăr. Într-o tigaie se pune uleiul și se lasă să se încălzească ușor și se adaugă pesmetul. Amestecă-l rapid prin uleiul încins, până când este frumos rumenit. Apoi, lasă pesmetul să se răcească și amestecă-l cu aproximativ 2/3 din cantitatea de zahăr. Între timp se pregătesc și caisele.
Într-un bol încăpător se amestecă piureul de cartofi răcit cu ouăle. Adaugă treptat și făina și omogenizează bine aluatul pentru gomboți cu caise. Aluatul va fi ușor moale și lipicios. Ia câte o lingură din aluat și formează găluștele sferice, în mâinile trecute prin făină. Pune în interiorul lor câte o caisă. Modelează bine găluștele, astfel încât caisele să fie bine acoperite de aluat.
Așază o oală pe aragaz și pune în ea 1,5 litri de apă la fiert. Adaugă și puțină sare și lasă apa să atingă punctul de fierbere și scufundă în ea câte găluște încap. Când găluștele cu caise sunt fierte, se vor ridica singure la suprafața apei.
Se trec rapid pe toate părțile, prin crusta de pesmet amestecat cu zahăr. Așază-le frumos pe platouri și poți adăuga câte o cupă din înghețata ta preferată lângă ele. Astfel, ai obținut câteva porții de găluște cu caise delicioase.