Aceste sărățele de casă se pot face rapid și simplu și, în plus, pot fi o gustare sau un aperitiv foarte apreciat. Le poți face cu diverse tipuri de brânzeturi și poți combina o mulțime de alte ingrediente și condimente.
Rețeta de sărățele de casă poate fi pregătită chiar și de cei care nu se descurcă foarte bine în bucătărie, pentru că rezultatul va fi apreciat de toată familia. Este o gustare rapidă și delicioasă, ușor de pregătit.
Rețeta pentru sărățele de casă
Rețeta de sărățele de casă este una foarte îndrăgită, atât de copii, cât și de adulți. Sărățelele, cu chimen, susan sau man, pot fi consumate ca aperitiv sau ca gustare, simple, cu o cană de iaurt sau alături de un pahar cu bere. Aceste sărățele se prepară ușor, sunt aspectuoase, crocante la exterior.
Vei avea nevoie de 250 g brânză telemea rasă; 200 g unt; 100 g smântană; 500 g făină și 2 ouă. Pentru decor vei avea nevoie de 1 ou bătut; semințe de susan; semințe de chimen și cașcaval ras (opțional). Se amestecă într-un bol făina cu untul tăiat cuburi, smântâna, ouăle și brânza rasă. Se frământă bine aluatul, până ce acesta se omogenizează.
Este recomandat să-l înfășori într-o folie alimentară de plastic, ca să fie și mai fraged și se bagă pentru o oră la frigider. Se întinde apoi aluatul pe masa de lucru, într-o formă dreptunghiulară și nu foarte subțire, pe care o presari cu puțină făină sau câțiva stropi de ulei. Trebuie ca grosimea în jur de 1 centimetru pentru a fi sărățelele fragede și nu uscate.
După ce se taie aluatul în forma dorită, se pun formele pe tava de cuptor și se lasă o distanță între ele de aproximativ un centimetru. Se ung sărățelele cu ou, apoi presărăm, în funcție de preferințe, chimen, susan, mac sau cașcaval ras. Se poate alege un decor diferit pentru mai multe dintre acestea, altfel te vei bucura de o varietate de gusturi.
Se lasă la cuptor pentru 20 de minute la 180 de grade Celsius. Sărățelele de casă vor fi gata în momentul în care vor fi ușor rumenite la suprafață. Se lasă la răcit și se servesc simple sau alături de sosuri, iaurt sau bere.
Când au apărut pentru prima dată aceste gustări
Sărățelele sunt aperitive delicioase și versatile, iar existența lor în bucătărie datează de secole. Se crede că sărățelele au apărut în Franța, în secolul al XVII-lea, însă preparate asemănătoare existau și în alte regiuni. De exemplu, în Italia, se pregătesc grissini, bastonașe subțiri de pâine, iar în Spania, există tapas-urile sărate, care pot include diverse tipuri de aperitive.
Există două tipuri principale de sărățele, cele făcute din aluat frage și cele din foietaj. Sărățelele din aluat simplu sunt mai dense și mai crocante, în timp ce cele din foietaj sunt mai fragede și mai pufoase datorită straturilor de unt sau margarină.
Sărățelele pot fi preparate cu diverse ingrediente adiționale pentru a le oferi un gust și o textură mai complexe. Se pot adăuga brânză rasă, ierburi aromatice, semințe, cum ar fi susan, mac sau chimen, sau chiar bacon pentru un plus de savoare.
Sărățelele pot fi modelate în diverse forme și dimensiuni. De la bastonașe subțiri, spirale sau forme tematice, aceste aperitive pot fi personalizate în funcție de ocazie sau preferințe personale.
Sărățelele sunt adesea considerate aperitive ideale pentru petreceri și evenimente sociale. Sărățelele de casă sunt ușor de mâncat și pot fi pregătite în avans, facilitând organizarea evenimentelor.