Rețeta ungurească de tocăniță de vită este cunoscută și sub denumirea de „Marhaporkolt” în limba maghiară și este un preparat cu adevărat deosebit, ce merită încercat.
Acest preparat este consistent, delicios, autentic și se servește cel mai bine cu găluște de ou, dar merge de minune și cu cartofi.
Rețeta ungurească de tocăniță de vită
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 500 grame de carne de vită, de 6 lingurițe de ulei vegetal, de 1 ceapă mare, de 1 ardei gras, de 1 roșie, de 2 căței de usturoi, de 6 lingurițe de boia de ardei dulce, de jumătate de linguriță de chimen, de 500 ml supă de vită sau apă și de sare și piper după gust.
Începe prin a spăla și curăța ceapa foarte bine, apoi toac-o cât se poate de mărunt. Spală și ardeiul și roșia, curăță-le și taie-le în bucăți foarte mici. Taie și carnea în cuburi de aproximativ 5 cm, și înlătură și excesul de grăsime dacă nu îți place.
Într-o cratiță potrivită pune uleiul la încins și călește ceapa la foc mediu, până când devine transparentă. Mărește intensitatea focului puțin și adaugă carnea, care trebuie prăjită până când este rumenită uniform, amestecând regulat.
Micșorează din nou focul, apoi adaugă roșiile, ardeiul gras, boiaua, usturoiul și chimenul măcinat. Amestecă totul foarte bine, cât să se combine totul, apoi toarnă supa de vită sau apa până când acoperi conținutul din cratiță.
Adu tocăniță la un clocot ușor, apoi redu focul și las-o să se gătească la foc mic, cu capacul pus pentru aproximativ 1:30-2 ore. Este necesar să o verifici frecvent și să mai adaugi lichid dacă mai este necesar. După acest timp, dacă carnea este foarte fragedă, înseamnă că poți opri focul, dacă nu, mai las-o să fiarbă puțin. Când este gata, condimentează cu sare și cu piper după gust.
Iată cum poți prepara găluște, pentru a fi servite alături de tocăniță
Pentru a le prepara, vei avea nevoie de 500 grame de făină, de 400 ml de apă, de 2 ouă, de puțină sare și de ulei. Începe prin a pune la fiert apa cu sare într-o cratiță potrivită. Este important ca apa să fie în punctul de fierbere atunci când vei adăuga aluatul pentru găluște, astfel încât acestea să se gătească corect și să nu se înmoaie în apă.
Într-un vas mare, adaugă făina și creează o adâncitură mare în mijloc. Adaugă în ea ouăle, sarea și apa. Amestecă rapid ce este în vas și cu putere, având grijă să obții un aluat ușor de manevrat, foarte elastic. Acesta trebuie să fie suficient de gros, însă nu foarte tare.
Umezește forma specială pentru aceste găluște, apoi pune aluatul în apa clocotită. Dacă nu deții o formă pentru ele, se pot forma cu ajutorul unei lingurițe. În timpul gătirii, amestecă constant pentru a nu se lipi. Acestea sunt gata atunci când încep să plutească la suprafață, adică în aproximativ 5-10 minute. După ce sunt gata, se scurg și se adaugă puțin ulei peste ele și se servesc calde, alături de tocăniță.
Rețeta ungurească de tocăniță de vită este o adevărată delicatesă, ce trebuie neapărat încercată, fie că este vorba despre o masă în familie sau o ocazie mai specială.