Fursecurile piersici sunt desertul copilăriei, care sunt moi și aromate și imită perfect forma și culoarea fructului copt, de aceea, trebuie neapărat să încerci rețeta veche, tradițională.
Cu umplutură dulce, textură fragedă și arome de vanilie și de rom, aceste piersici sunt nelipsite de pe mesele festive, iar această rețetă păstrează farmecul original.
Rețeta veche de piersici
Pentru rețeta clasică ai nevoie de 150 grame de zahăr, de 200 ml de ulei, de 2 ouă mari, de 100 ml de lapte, de 10 grame de praf de copt, de 1 linguriță de esență de vanilie, de 1 praf de sare și de 500-550 grame de făină.
Pentru umplutură vei avea nevoie de miezul scobit de la fursecuri, de 100 grame de nucă măcinată, de 150 grame de gem de piersici sau de caise, de 50 grame de unt moale și de esență de lămâie. De asemenea, vei avea nevoie și de zahăr tos pentru tăvălit și de colorant alimentar roșu și galben.
Începe prin a mixa ouăle cu zahărul până când se deschid la culoare, apoi adaugă treptat uleiul, laptele, esența și praful de sare. Amestecă făina cu praful de copt și adaugă-le peste compoziția lichidă, apoi frământă totul până când obții un aluat moale, dar nelipicios.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt, formează biluțe potrivite și așează-le în ea. Pune-le în cuptorul preîncălzit la o temperatură de 170 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute, până când se rumenesc ușor pe margini.
Acestea nu trebuie coapte foarte mult, întrucât se vor întări pe măsură ce se vor răci. Află și ce alte prăjituri tradiționale de Crăciun mai poți face.
Pașii următori și câteva trucuri
După ce s-au răcit puțin, scobește baza lor ușor cu un cuțit sau cu ajutorul unei lingurițe mici și dă deoparte miezul pentru umplutură. Amestecă miezul cu untul moale, nuca și gemul, dar și esență de lămâie sau orice alte arome îți plac.
Umple fiecare jumătate de fursec cu cremă, apoi lipește-le două câte două, formând astfel „piersica”. Pregătește două boluri cu puțină apă și toarnă în fiecare 1-2 picături de colorant. Opțional, dacă vrei poți folosi și sirop sau suc.
Trece repede fiecare fursec mai întâi în galben, apoi puțin în roșu, cât să imite o piersică și tăvălește-le apoi imediat prin zahărul tos. Pune-le după deoparte într-o cutie închisă pentru câteva ore ca să se frăgezească.
Culoarea piersicilor se poate face și cu un suc de compot de piersici sau caise amestecat cu câteva picături de colorant galben, rezultând o notă pastelată, mai naturală. De asemenea, culoarea se poate da și dintr-un amestec de suc de sfeclă și turmeric, fiind o variantă mai naturală, dar la fel de eficientă.
Dacă vrei ca aspectul să fie mai marmorat, poți trece vârfurile fursecurilor printr-o soluție foarte diluată de colorant roșu. Tăvălirea finală în zahăr tos le dă strălucirea caracteristică și textura ușor crocantă la exterior, deci acest pas nu trebuie omis.
Află cum poți face și un chec pufos cu cacao.
Rețeta veche de piersici trebuie neapărat încercată, întrucât este un preparat tradițional cu adevărat special, foarte aromat și simplu de făcut.