Prima pagină » Culinar » Rețete cu ciuperci pleurotus. Care sunt tehnicile potrivite de gătire

Rețete cu ciuperci pleurotus. Care sunt tehnicile potrivite de gătire

18 mart. 2024, 13:39,
BZI.ro, în Culinar

Odată ce înveți cum să gătești ciuperci pleurotus, îți vei da seama că nu este prea diferit față de gătitul altor tipuri de ciuperci. Acestea pot fi coapte, sotate, preparate la gratar sau în crustă panko și prăjite în ulei. Dar una dintre cele mai bune și populare modalități de a găti ciupercile pleurotus (și de a obține acea textură crocantă delicioasă) este să le prăjești în tigaie la foc mare. Deoarece absorb ușor umezeala, sunt delicioase adăugate în supe, tocănițe sau sosuri. Iată câteva idei de rețete cu ciuperci pleurotus.

Rețete cu ciuperci pleurotus

Ciupercile pleurotus au o textură foarte interesantă și un gust delicat. Sunt ușor de gătit și o alternativă delicioasă la carne. Ciupercile pleurotus sunt adesea folosite ca substitut vegan pentru fructele de mare. Dacă vrei să prepari ciuperci pleurotus sotate, aranjează ciupercile uniform într-o tigaie încinsă cu ulei sau unt. Gătește timp de 3 minute fără a amesteca, iar apoi sărează ușor ciupercile și dă focul mai încet. Sotați pentru încă 5 minute, amestecând ocazional.

Indiferent cum gătiți ciupercile pleurotus, este recomandat să urmați câteva reguli de bază. În primul rând, spălați ciupercile, ștergeți-le și separați-le dacă sunt lipite între ele. Pentru a le găti la grătar, a le sota sau coace, va trebui să le aruncați mai întâi într-o tigaie cu puțin ulei sau unt topit. Prima dată, gătiți-le la un foc mai mare pentru a le rumeni, dar apoi scădeți temperatura astfel încât ciupercile să aibă timp să se înmoaie fără a se arde.

Este bine să stați cu ochii pe ele dacă le gătiți la cuptor, căci este greu de estimat un timp exact de gătire, deși de obicei durează în jur de 20 de minute să se coacă. Le puteți lăsa în cuptor mai mult timp dacă doriți o textură cu adevărat crocantă. Dacă doriți să le adaugați în supă sau tocăniță, este indicat să le sotați mai întâi, pentru o aromă mai intensă.

Frigărui și tocăniță de pleurotus

O variantă delicioasă și aspectuoasă de preparare sunt ciupercile pleurotus la grătar, aromate cu oțet balsamic și cimbru proaspăt. Veți avea nevoie de 250 de grame de ciuperci pleurotus, 3 căței de usturoi, tocați mărunt, 60 de mililitri de oțet balsamic, 60 de mililitri de ulei de măsline, 1 lingură de cimbru proaspăt și ½ linguriță de sare.

Curățați ciupercile cu un șervețel umed și tăiați-le pe lungime. Pentru marinadă, luați un bol mic, amestecați usturoiul, oțetul balsamic, uleiul, cimbrul și sarea. Adăugați ciupercile în marinadă, amestecați bine și lăsați-le timp de 30 de minute în frigider. Scoateți ciupercile din marinadă și înfingeti-le pe bețe de bambus. Gătiți-le pe grătar timp de 8 minute fiecare parte, apoi serviți-le calde alături de sosul preferat.

O alta rețetă simplă, dar foarte aromată și hrănitoare este tocănița de ciuperci cu sos de vin. Veți avea nevoie de 500 gr ciuperci pleurotus, tăiate felii subțiri, 150 ml vin roșu, 50 ml ulei, 1 ceapă, tocată mărunt, 2 linguri sos de roșii, 5 căței de usturoi, mărunțiți, sare, piper, cimbru și pătrunjel verde, tocat, pentru decor.

Într-o tigaie, încinge uleiul și călește ceapa tocată până devine translucidă. Adaugă ciupercile tăiate și călește-le împreună cu ceapa până devin moi. Într-un bol, amestecă vinul roșu cu sosul de roșii, sarea, piperul și cimbrul. Toarnă amestecul de vin și sos peste ciuperci și lasă-le să fiarbă împreună timp de aproximativ 10 minute. Adaugă usturoiul mărunțit și mai lasă pe foc mic pentru încă 5 minute. Amestecă în mod constant pentru a împiedica lipirea și pentru a asigura încorporarea uniformă a tuturor ingredientelor. Presară pătrunjel verde tocat deasupra înainte de servire. Indiferent de ce rețete cu ciuperci pleurotus alegeți să gătiți, acestea sunt delicioase servite cu sos teriyaki, sos barbeque, sos de smântână, ierburi proaspete, usturoi și unt topit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *