Prima pagină » Titlurile zilei » În perioada următoare, 38 de comune din județul Iași ar putea să dispară. Ce spun primarii localităților care își pierd mandatul
În perioada următoare, 38 de comune din județul Iași ar putea să dispară. Ce spun primarii localităților care își pierd mandatul

În perioada următoare, 38 de comune din județul Iași ar putea să dispară. Ce spun primarii localităților care își pierd mandatul

13 feb. 2025, 02:00, 23 ,
Alexandra MAISNER în Titlurile zilei

Prin reforma administrativă a noului Guvern ar putea dispărea 38 de comune din județul Iași. Primarii din localități nu văd cu ochi buni schimbările

La începutul anului 2025, Guvernul a lansat în spațiul public un nou proiect cu privire la o posibilă reformă. Acesta are în vedere comasarea comunelor care au o populație sub 4.000 de locuitori. Astfel, din județul Iași ar putea să dispară nu mai puțin de 38 de localități.

Prin reforma administrativă, 38 de comune din județul Iași ar putea să dispară

În cazul în care Guvernul va da undă verde proiectului privind reforma administrativ-teritorială din județul Iași, vor dispărea 38 de comune care au sub 4.000 de locuitori. Acestea sunt: comuna Al. I. Cuza – 2.856 de locuitori –, Balș – 3.664 de locuitori –, Brăiești – 3.201 locuitori –, Ciohorani – 1.961 de locuitori –, Ciortești – 3.853 de locuitori –, Coarnele Caprei – 2.861 de locuitori –, Costești – 1.804 locuitori –, Cozmești – 2.767 de locuitori –, Cristești – 3.955 de locuitori –, Cucuteni – 1.320 de locuitori –, Dobrovăț – 2.259 de locuitori –, Dolhești – 2.725 de locuitori –, Drăgușeni – 1.465 de locuitori –, Fântânele – 2.101 locuitori –, Focuri – 3.952 de locuitori –, Golăești – 3.943 de locuitori –, Gorban – 2.972 de locuitori –, Gropnița – 3.283 de locuitori –, Grozești – 1.694 de locuitori –, Hărmășești – 2.578 de locuitori –, Heleșteni – 2.622 de locuitori –, Horlești – 3.070 de locuitori –, Ipatele – 1.668 de locuitori –, Mădârjac – 1.648 de locuitori –, Mircești – 3.880 de locuitori –, Mogoșești-Siret – 3.693 de locuitori –, Movileni – 3.081 de locuitori –, Oțeleni – 3.609 locuitori –, Plugari – 3.448 de locuitori –, Probota – 3.638 de locuitori –, Răchiteni – 3.275 de locuitori –, Românești – 1.739 de locuitori –, Roșcani – 1.574 de locuitori –, Schitu-Duca – 3.250 de locuitori –, Scobinți – 3.984 de locuitori –, Tansa – 3.132 de locuitori –, Țigănași – 3.949 de locuitori – și comuna Țuțora – 2.218 locuitori.

Este important de știut că ultima reorganizare teritorială a avut loc în anul 2004, atunci când au fost înființate noi comune în județul Iași. Adică, Balș a fost desprinsă din orașul Târgu Frumos la fel cum a fost și comuna Costești. În același sens, au apărut și comunele Drăgușeni – desprinsă din comuna Șcheia –, Fântânele – desprinsă din comuna Focuri –, Hărmășești – desprinsă din comuna Todirești –, Răchiteni – desprinsă din comuna Mircești –, Roșcani – desprinsă din comuna Trifești – și Valea Lupului – desprinsă din comuna Rediu.

Comasarea comunelor nu este văzută cu ochi buni de primarii localităților din județul Iași

Reporterii BZI au vorbit cu mai mulți primari din comunele care ar putea să dispară în cazul în care proiectul privind comasarea comunelor va fi aprobat. De exemplu, primarul Aurel Mitrofan din comuna Gorban susține că această comasare nu este în favoarea cetățenilor.

„Nu știu dacă prin reforma asta de comasare a comunelor se va face sau nu economie. Dar dacă e în favoarea cetățeanului, această schimbare e bine de făcut, dar dacă nu e în favoarea cetățeanului, nu e bine de făcut așa ceva. Eu cred că nu de aici s-ar face economiile cu un primar sau un viceprimar, sau cu niște consilieri în plus. Economie s-ar face prin chibzuirea banului public, dacă nu s-ar face atâtea studii, prostii, comisioane, consultanță și mai știu eu ce. Adică, să se facă investiții reale, nu mărunțișuri. Acolo ar fi economie. Pentru cetățean, nu cred că este un avantaj de făcut o primărie la 20 de kilometri. În administrația publică este nevoie de oameni competenți, care să știe cum să cheltuie banul public. Nu cred că ar permite legislația ca un primar să devină viceprimar dacă se va face comasarea. Unui primar ales nu poți să îi întrerupi pur și simplu mandatul minim 4 ani. Cetățenii au dat votul pentru cetățeanul respectiv. Nu știu ce s-ar întâmpla. Dar, repet, dacă ar fi în avantajul cetățeanului, ar fi binevenit. Dar, să pun, de exemplu, un om de la Gorban, să îl trimit pentru o adeverință la Răducăneni, e deja prea mult. Și să mai aștepte și vreo 30 de zile, până când o să se soluționeze cererea lui. Pe când, la noi la primărie, a venit omul, stă 30 de minute, cât se redactează documentul, și după, a plecat. Asta e părerea mea. Dar, cu cât este cetățeanul mai aproape de primărie, cu atât rezolvi mai repede, mai operativ, problemele”, a spus primarul comunei Gorban, Aurel Mitrofan, care ar putea rămâne fără mandat.

În același sens, reporterii BZI i-au cerut un punct de vedere și primarului Mihai Țibucanu din comuna Coarnele Caprei, localitate care ar putea să dispară în cazul în care reforma administrativ-teritorială va fi aprobată. Acesta a transmis că această comasare a comunelor ar putea fi de bun augur.

„Sincer să vă spun, în ceea ce privește comasarea comunelor, din punctul meu de vedere, este ok. Dar nu știu oamenii cum se vor deplasa, cum vor beneficia de adeverințe sau documentele de care au nevoie. Dacă se vor comasa comunele, unul dintre primari, probabil, va pleca la muncă, pierde funcția. Eventual, poate se fac alegeri, și dacă va candida în zona respectivă, probabil va putea primi mandat de primar. Dar nu știu ce se poate întâmpla. Oricum, funcția asta de primar nu e pe viață, o să plece la treabă, asta este. Oricum, din câte am înțeles, că aparatul administrativ ar rămâne, doar primarul, viceprimarul și secretarul ar rămâne pe dinafară. Eu nu mă pricep, dar dacă ei, la vârf, au făcut calcule și se economisesc bani prin această comasare, probabil că va fi bine”, a spus primarul comunei Coarnele Caprei, Mihai Țibucanu.

Unitățile administrativ-teritoriale ale județului Iași nu sunt pregătite pentru o eventuală comasare

Primarul comunei Țuțora, Cristinel Albu, a transmis faptul că, înainte de comasare, ar trebui puse la punct toate mecanismele administrative.

„Probabil că se vor face și niște economii prin această reformă administrativă teritorială. Dar, părerea mea este că, până nu se va pune sistemul informatic la punct în ceea ce privește evidența populației în teritoriu, va fi o povară pentru cetățenii din comunele care vor fi desființate. Nu știu ce s-ar putea întâmpla cu primarii ale căror comune vor dispărea. Deocamdată, sunt doar zvonuri, nu e nimic oficial. Probabil, într-adevăr, e greu să finanțezi un U.A.T. (n.r. – Unitate Administrativ-Teritorială) cu 1.000 de locuitori, dar, în același timp, dacă îi punem pe oameni să meargă pe distanțe mari între localități pentru o adeverință sau pentru un document, va fi o povară pentru ei. Probabil se va face și ceva economie la buget, dar, din punctul meu de vedere, ar trebui reorganizate, în afară de U.A.T.-uri, acele instituții unde sunt salarii destul de mari. Într-o comună mică, primarul are în jur de 5.000 de lei – 6.000 de lei salariu, și nu știu câtă economie este. Găsim instituții sau agenții unde președintele de agenție are un salariu de 20.000 de lei – 30.000 de lei. E cam bugetul pe o comună de asta mică. Oricum, până nu se pune la punct un sistem informatic din toate punctele de vedere – evidența populației, stare civilă, urbanism, registrul agricol –, nu cred că se poate face ceva. Sunt doar propuneri. Probabil vor trebui ca guvernanții să se așeze la masă și să ia în calcul atât lucrurile care sunt benefice, cât și impedimentele pe care le vor întâmpina oamenii pentru a-și rezolva problemele administrative. Cred că cel mai bine ar trebui un referendum prin care comunitatea să aleagă dacă vor sau nu comasarea comunelor”, a spus Cristinel Albu, primarul comunei Țuțora.

Contactat de reporterii BZI, primarul comunei Ipatele, Elena Luminița Lipșa, a transmis faptul că reorganizarea teritorială nu va fi, sub nicio formă, în avantajul cetățenilor.

„Prin această comasare, nu cred că se va face vreo economie. Financiar, până la urmă, poate va fi un avantaj, dar va fi un mare, mare dezavantaj asupra cetățenilor. Pentru că, așa cum bine știm, toate comunele sunt comune îmbătrânite, din păcate. Pentru că, copiii sunt plecați, vin, bat un cui anul acesta, pleacă înapoi în străinătate și se întorc la pensie. Dar, toți cei rămași în zonă, toate persoanele care sunt în zona noastră (n.r. – comuna Ipatele), sunt în vârstă. Cum aș putea eu să îl trimit pe nenea Ghiță care are 80 de ani până la Țibănești sau până la Șcheia să își scoată o hârtie? Adică, vorbim de 15 kilometri care trebuie să îi facă cu o mașină. Vă spun pentru că eu am o situație clară legată de buletine. Buletinele se fac la Țibănești – localitate care nu este legată cu niciun mijloc de transport, adică nu am niciun microbuz care să facă legătura între Ipatele și Țibănești. Dar cetățeanul trebuie să-și scoată câte 100 de lei – 150 de lei ca să plătească o mașină să se ducă până acolo, să-și scoată buletinul. Nu știu câte beneficii vor fi la bugetul național, dar, știți cum e, noi suntem prea mici ca, până la urmă, să spunem că facem cum vrem noi, nu cum se ia decizia națională. Ar trebui adunate toate capurile, împreună, ca să își spună toate of-urile și problemele. Din câte am înțeles, primarul din comuna care dispare intră ca viceprimar în comuna reformată. Însă, eu vă spun, nu că aș avea vreo problemă, eu, de muncit, îmi găsesc și mâine să muncesc, nu asta e o problemă, că doar să vrei să muncești. Eu vreau să muncesc. Problema este alta, pentru că pe mine mă va duce într-o comună mult mai mare. Eu, în Ipatele, am 1.600 de locuitori. Eu vă spun sincer că primarul la care mă va duce, la comuna unde mă va duce pe mine, automat el își va vedea interesele comunității din care el face parte. El își va dezvolta prima dată satele lui, iar cetățenii din comuna mea, automat, vor fi lăsați la «și alții». Eu nu vreau lucrul ăsta, cred că niciun primar nu vrea lucrul ăsta. Nu știu ce va fi, ce or să decidă, eu oricum îmi voi spune și îmi susțin punctul de vedere în ceea ce privește oamenii din comuna mea. Ei vor avea foarte mult de pierdut dacă va exista această comasare”, a spus Elena Luminița Lipșa, primarul comunei Ipatele.

Astfel, dacă va fi adoptată reforma administrativă, ar putea dispărea 38 de comune din județul Iași. Primarii din localități nu văd cu ochi buni schimbările și susțin că această schimbare va fi făcută în defavoarea cetățenilor.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Luminita Anghel a ajuns la capatul puterilor! Isi striga durerea pe internet dupa ce ani de zile a tacut: "𝘔𝘪-𝘢 𝘧𝘰𝘴𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘤ă 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘤𝘰𝘱𝘪𝘭𝘶𝘭 𝘮𝘦𝘶 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤. 𝘈𝘮 𝘵𝘳ă𝘪𝘵 𝘶𝘯
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Chefi la cuțite, lider de audiență ieri. Diseară, Diana Mureșan, fostă sportivă medaliată care a devenit Chef, intră în audiții
Playtech.ro
Ce obligaţii ai când te opresc poliţiştii de la Rutieră? Actele pe care trebuie să le arăţi
observatornews.ro
Decizia SUA de a amâna eliminarea vizelor pentru România, fără precedent. În cât timp poate fi obţinută în regim de urgenţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cei mai enervanți vecini de la bloc. Nimeni nu-i suportă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Transfer de 5 stele! Denis Alibec, lângă Alex Mitriță la Craiova
Playtech.ro
Ce se întâmplă cu alimentele din Kaufland care se strică, de fapt? O româncă a filmat tot
Dailybusiness.ro
Călătoria cu trenul din Europa pe care nu ar trebui să o ratezi! Ai ocazia să vezi 3 țări, iar prețul biletului este accesibil
RomaniaTV
Peste 10.000 de bugetari vor fi concediaţi, anunţul de la Ministerul de Finanţe
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
SUBIECTE ROMÂNĂ SIMULARE BAC 2025 EDU.RO. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor. Doi profesori corectează fiecare lucrare
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • Comune de dragul de a fi comune și a da sinecuri. Tiganași o panaramă de comuna ce trebuie desființată. M Kogălniceanu zis și Bășani la Probota ca și Stejar și Cârniceni.. Alta Rachiteni o sinecură politică.Culmea tupeului țărăniștii ăștia de primari se cred vedete politice și emit pretenții se visează peste noapte parlamentari și chiar miniștri ca cel de la Plugari care vrea la interne ( să-l salte probabil pe șeful Alexe …) Cat mai repede cu atât mai bine.

  • Sa dispară.

  • Marlanasii astia de primari de comune se cred niste zei … cu neveste sau contabile angajate in Primarie, ei plecati tot timpul la CJ sa „aduca bani” cand de fapt ei sunt in mall sau de aiurea ! Sa dispara toate sub 5000 locuitori !!!

  • va rog rectificati comuna bals si costesti a fost desprinsa din comuna tg frumos care in ruma reorganizati din 2004 in baza legi 84/2004 sia luat denumirea de ion neculce pentru ca era caz unic in tara doua administrati teritoriale cu aceiasi denumire comuna tg frumos si oras tg frumos deci nu sau desprins dinoras tg frumos

  • bals si costesti au sost desprinse din comuna tg frumos nu din oras tg frumos

  • comuna bals si costesti sau desprins din fosta comuna tg frumos care in ruma reorganizari administrative a luat denumirea de ion neculce vezi legea nr 84/2004 nu din oras tg frumos

  • lasa crasmariuc nu mai fi atat de suparat,vine si bals si costesti si ion neculce inapoi la patria mama….treaba e stabilita,si asa targu frumos va fi din nou o dodoloata mare. o sa fie tg frumos mai mare decat pascani si iasi la un loc. Sa traiasca conducerea in frunte cu conducatorul!

  • Foarte bine, acestea erau doar sinecuri politice.

    • O măsură foarte bună, în comunele mici toți cei de prin primărie se credeau zei,luau salar degeaba , mai prăduit și bugetul

  • Asta nu-i reorganizare, ci prostie

    Asta nu-i reorganizare, ci prostie. Ne intoarcem la raioanele de pe vremea lui Dej? Uitati-va la perioada interbelica cand existau judetele Dorohoi, Baia, Covurlui, Tutova, Falciu, etc.
    Vor economii, da, atunci sa centralizeze la judet tot ce tine de investitii. In primul rand, vor dispare posturi care la nivel de comuna nu pot avea decat acoperire partiala. In al doilea rand se va asigura coerenta investitiilor la nivel de judet. In al treilea rand se vor reduce costurile cu studiile de fezabilitatea, iar cheltuielile cu consultanta vor dispare cred complet.

  • Salariul net a unui primar de comuna este de circa 11000 lei.
    Nu 5000 lei cum minte din reflex cel intervievat. Pleacă greu de la ciolan, o sa fie distractiv cum vor plânge unii de mila cetățenilor.

  • Salariul net a unui primar de comuna este de circa 11000 lei.
    Nu 5000 lei cum minte din reflex cel intervievat. Pleacă greu de la ciolan, o sa fie distractiv cum vor plânge unii de mila cetățenilor.🤣🤣🤣🤣🤣

    • 11000 este brutul. Netul = brutul x 0.585.
      Câştigul salarial mediu brut pe economie în luna decembrie 2024 a fost 9251 lei şi cel net 5645 lei. Sursa : INS.

  • Își amintesc de moșul Ghiță doar la alegeri și acum la reorganizare, mari mincinoși își plâng de milă că pleacă de la stup.
    Interesant subiect chiar sunt haioase părerile primarilor

  • Ma bucur ca dispare Schitu Duca, imi pare rau pentru Rachiteni.

    • da, boss, tu te bucuri da eu din Poieni unde sa merg la primarie? la Comarna?

    • nu are cum sa dispare Rachiteni si Mircesti in acelasi timp …..unadin ele este posibil , si sa revina la comuna de odinioara ( Mircesti)

  • Reorganizarea aceasta ar fi bine venită. Comune cu 1300, 1400 ,sau 1600 de locuitori cum să aibă un întreg aparat administrativ cu pretenții la funcții și salarii ca una cu 6.000 de locuitori? Risipă de spațiu și bani numai!

  • Pai la Grozești cu tot cu moldovenii de peste Prut fictivi in acte cu domiciliu in fals si tot nu face 4000. De unde mai ia excrocul de primar modoveni cu domiciliu fals la el in comuna? Ca i a luat pe toti care au platit euroii la primar.

  • comunele care au 2000-3000 de moldoveni, ce facem cu ele? Cifrele umflate, dar realitatea alta.

  • Să fie oițe cât mai multe, chiar și moldave(scriptic), turma să fie cât mai mare!
    Să aibă cei din Primărie mult
    caș, pardon, cash!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`