Titlurile zilei

Revoltă în satul orbilor! Localnicii cer ca oamenii nevăzători doar în acte să restituie pensiile încasate pe nedrept: „Vrem să dea banii înapoi și să nu mai ia niciunul”- FOTO

Publicat: 23 oct. 2023
_____ Vizualizări 17 Comentarii
Revoltă în satul orbilor Localnicii cer ca oamenii nevăzători doar în acte să restituie pensiile încasate pe nedrept Vrem să dea banii înapoi și să nu mai ia niciunul- FOTO
Revoltă în satul orbilor, după ce o parte din locuitorii din Perieni, comuna Probata, cer ca nevăzătorii doar în acte să restituie pensiile încasate pe nedrept

Revoltă în satul orbilor, după ce o parte din locuitorii din Perieni, comuna Probata, cer ca nevăzătorii doar în acte să restituie pensiile încasate pe nedrept. Aceştia sunt absolut revoltați pentru că aproximativ 80 la sută din oamenii cu vârsta de peste 60 de ani încasează pensie de nevăzători, deși nu au probleme cu vederea.

Revoltă în satul orbilor! Se dorește tăierea pensiilor de nevăzători

Acești cetățeni au trimis redacției BZI Iași o scrisoare în care își spun oful și, totodată, dezvăluie numele câtorva dintre consătenii lor care sunt nevăzători doar în acte. Se observă că mai multe familii au parazitat statul ani la rând, obținând pensii pe nedrept.

„Suntem un grup de cetățeni din comuna Probota, sat Perieni, județul Iași, dar dorim să fim anonimi. Dăm cărțile pe față de la început. Sunt foarte mulți pensionari în sat la noi, nevăzători, care mănâncă două pensii, pe care, desigur, nu le merită. Noi care am muncit pentru o mică pensie suntem mulțumiți, dar ei vor mai mult, mai mult. Merg prin sat cu tot felul de utilaje, și ne întreabă: «Nu știi, au primit ajutoarele la primărie?». Că iau și 24 de kilograme de făină, ulei, ce se mai dă, au și carduri de alimente, noi nu avem nimic, dar Doamne ajută, sănătate să avem.

Nevăzătorii au bani foarte, foarte mulți, își fac modificări la casă, ba și în cimitir, strică cavoul bun și fac altul, la mod. Acești indivizi care fură statul și fură în familie, nu le poți spune gospodari, că sunt bani furați de la stat.

Și mai sunt foarte mulți. Ei nu plătesc impozite la primărie, că sunt scutiți. Oare chiar așa de orbi sunt!? Toate hârtiile trec prin primărie. La asistenta socială Maricica Pipirig, la secretar, la primar, este cunoscut lucru acesta, dar e plină primăria de cumetrii, de neamuri. Noi, cetățenii satului, vrem să dea banii înapoi și să nu mai ia niciunul. Să se facă un control la dispensar, că toate de aici pleacă, dar și anchetă socială. Cu mult respect vă așteptăm în satul orbilor”, se arată în scrisoare.

Sătenii vor să se facă dreptate: „Să-i prindeți pe toți”

o imagine cu sotii Dadu
Deşi cei doi bătrâni poartă ochelari, era evident că nu au mari probleme cu vedere, din moment ce au păstrat contactul vizual pe toată durata conversaţiei

Reporterii BZI s-au deplasat în satul Perieni, unde au discutat cu mai mulți localnici. Cei care nu beneficiază pe nedrept de pensie de nevăzători își doresc ca cele ale orbilor închipuiți să fie tăiate și să fie obligați să restituie toți banii încasați ilegal.

„Să-i prindeți pe toți, chiar ne bucurăm și vă felicităm că i-ați dat în vileag. Umblă toți fuduli pe stradă că ei încasează o groază de bani fără să aibă probleme. Eu sunt terminată de bolnavă, omul meu a fost și el operat și ne descurcăm cu pensii de C.A.P., iar ei mănâncă banii statului, cam 80 la sută din pensionarii din sat au și pensii de nevăzători”, a declarat o localnică din satul Perieni.

O bătrână a cărei identitate am ales să o protejăm a dezvăluit că una dintre vecinele sale are pensie de nevăzător, deşi o vede adesea muncind prin gospodărie şi folosind telefonul mobil.

„Au pensii de 5.000 de lei, eu am pensie de 1.100, că am lucrat la C.A.P., dar mulțumesc lui Dumnezeu, mă descurc așa. Tata a murit după război, mama a crescut singură 8 copii. Pe mine m-a cerut ba un strâmb, ba un bețiv și am zis că decât să mă mărit așa, mai bine rămân fată, mi-o purta Dumnezeu de grijă. Știu și eu vecinii care au pensie de asta, dar umblă pe telefon, văd, umblă cu căruțele. Puteam să umblu şi eu să-mi fac, dar m-am mulțumit cu ce mi-a dat Dumnezeu, pentru ce am muncit”, a povestit o bătrână în vârstă de 84 de ani, din Perieni.

Reporterii BZI s-au deplasat și la câteva dintre familiile care beneficiază de pensie de nevăzători. Ajunși la porta familiei Răileanu, reporterii BZI au încercat să vorbească măcar cu unul dintre membri. Deși prin curte umbla o femeie, iar un bărbat încerca să iasă cu o căruță în drum, când i-au văzut pe reporteri s-au ascuns.

De la vecini am aflat că Ilie Răileanu are pensie de handicap, iar mama sa are indemnizație de însoțitor pe nedrept, deoarece bărbatul s-ar putea descurca și ar putea munci fără probleme, din moment ce umblă cu căruța și cu diverse utilaje pe ulițele satului.

Primăria Probota a demarat o anchetă

Reporterii BZI au vorbit și cu soții Ion și Lucia Dadu, care se odihneau la portă după ce au cărat câteva bidoane cu apă. Deşi cei doi bătrâni poartă ochelari, era evident că nu au mari probleme cu vedere, din moment ce au păstrat contactul vizual pe toată durata conversației. Întrebați ce ar face dacă nu ar mai primi pensiile de nevăzători, cei doi au dat un răspuns incredibil.

„Am adus apa asta de la un izvor mai din vale, e mai bună de băut decât cea de la fântână. Nu găsești în tot satul un copil să-l plătești, să-ți aducă apă. Da, avem amândoi pensii de nevăzători, am muncit până acum pentru banii ăștia, nu i-am primit de pomană, dar lumea e rea.

Noi avem 1.600 de lei pensie de la C.A.P, ce să facem cu banii ăștia, că dăm numai 1.200 pe medicamente, că avem probleme cu inima, cu diabetul. Nu știm dacă ne-a blocat pensia, nu am verificat. De unde să ne pună să dăm înapoi pensia de nevăzător, că atât avem, ce se vede. Bine că am luat-o până acum, suntem bătrâni, ne ducem în jos, nu în sus”, au precizat soţii Dadu.

Constantin Zamisnicu, primarul comunei Probota, a precizat că se va face anchetă ca să se stabilească câţi dintre beneficiarii pensiilor de nevăzători din Perieni au, într-adevăr, probleme cu vederea.

„Acele alimente nu sunt de la primărie, ele vin prin Prefectură, noi doar le distribuim. Nu pot eu să-mi dau cu părerea cât de mult văd sau nu aceste persoane cu certificat de nevăzător, mai ales că ele sunt acum destul de în vârstă, au peste 70 de ani majoritatea.

Noi am demarat o anchetă, le vom face anchetă socială, s-a mai făcut o astfel de anchetă și în anul 2012, tot așa, după niște articole apărute în presă, s-ar fi putut face mai mult încă de atunci, dar nu știu cine poate să atace aceste certificate de nevăzător. Ei au aceste certificate din anul 2008, am înțeles că le-ar fi obținut de la o doctoriță care e decedată”, a declarat Constantin Zamisnicu, primarul comunei Probota.

Până când situația va fi lămurită, în satul orbilor din comuna Probota este o adevărată revoltă. Oamenii care au muncit vor ca vecinii cu pensii de nevăzători să fie descoperiți, iar aceste venituri obținute ilegal să le fie sistate.

Comentarii
  • Buna ziua! Va rog sa verificati inainte de scrie un articol din acesta, sunt persoane pe lista care nu au beneficiat niciodata de pensie de acest gen ! Suntem dintr-o familie modesta, si nu as vrea ca numele mamei mele, Botez Cristina sa fie patat in asa mod. Nu ma intereseaza persoanele care au beneficiat de acest tip de pensie, dar nici sa denigrati persoane care au muncit o viata cinstit.

  • Cel mai cinstit e Zamisnicu, actual primar, fost secretar al primariei Probota, care acum 15 ani erarupt in cwur, iar acum si-a tras avere pe numele rudelor din golaniile pe care le face. Acest analfabet a vandut ca un dobitoc patrimoniul primariei pe capete si a deturnat fonduri intr-o veselie. Zamisnicu, DNA-ul te mananca, golanule!

  • Taranii sunt mafioti cu ajutorul medicilor ca doar nu au primit degeaba semnatura de pensionar cu handicap.La cei care sunt cu adevarat cu handicap sever se verifica si dosarul mai „atent”.

  • Primarul Zamisnicu a negociat finanțarea proiectelor fiului său Robert Zamisnicu, care are afaceri în domeniul legumicol, în detrimentul dezvoltării comunei Probota. A deturnat fondurile din GAL Valea Prutului. A luat spaga de la fiecare proiect de asfaltare si reabilitare de pod pe care le-a facut.
    În loc să caute soluții pentru realizarea de proiecte, Primarul minte lumea pe rețelele de socializare cu realizarea proiectelor.
    Un golan analfabet care si-a atras o parte din sateni de partea lui cu favoruri pe bani publici, iar pe altii i-a ingropat, sa nu il poata deranja de la golaniile pe care le face.

  • Asa sesizati toate neregulile pe care le observati in comune !!!!!!! Primarii exista acolo pentru binele comunei si oamenilor , nu ca sa fure ……….. NUMAI CU SESIZARILE VOASTRE PENTRU NEREGULI SI FURTURI , SE VOR SCHIMBA LUCRURILE IN BINE ! AVETI CURAJ!

  • De ce nu se auto sesizează instituțiile statului și sa facă un control la sânge la toți cei implicați în aceasta excrocherie?, va spun eu ca anumite persoane care lucrează în instituțiile statului au luat șpagă la greu de la acești excroci, și le e frica sa nu i dea în vileag de cei care au beneficiat de aceste drepturi, de asta nu se auto sesizează nimeni. D N A ul ar trebui sa deslușească aceasta speță, ca e de competenta lor.

  • Pentru Anonim, 4.03: IT-istii nu incalca nici o lege. Deci ei nu fura statul. Atat timp cat legea le permite sa nu plateasca impozit, asta e! Cand se va schimba legea, vor plati si ei taxe. Deci ei nu fura, atat timp cat e legal.

  • Peste 30 de persoane dintr-o comuna , chiar asa , handicapati nevazatori ??????!!! Unde au fisele medicale de handicapati nevazatori ? ALO, DNA-UL, UNDE SE SCURG BANII DIN BUGETUL STATULUI ???? PERSOANE PURTATOARE DE OCHELARI INCADRATE LA HANDICAPATI NEVAZATORI ???!!!!

  • Ce mult fura un biet pensionar cu o pensie de nevazator…….oare mai mult decat un parlamentar ,un senator ,un primar ,un consilier, care au serviciile lor f bine platite de la statul roman ,plus indemnizatiile ca demnitari ,plus toate contractele de achizitii ,pt primarii ,pr prefecturi,consilii judetene,,,,,,

  • Este logic:
    Daca nu ai o afecțiune care sa se incadreze într-un grad de handicap,de ce sa apari in scripte că o ai?Și să beneficiezi de niste drepturi obținute ilegal?
    E un grosolan FALS IN ACTE.
    Normal ar fi sa se meargă pe acest lanț și să se găsească vinovații.
    Totul se-nvarte in jurul banilor!

    Asta in timp ce unii bolnavi care necesită îngrijire din partea altor persoane,cu un cumul de patologii,sunt purtați pe drumuri,înscriși greșit în grade de handicap,reevaluați periodic,probabil pentru că nu au dat șpagă să primească diagnostice fictive.E drept așa?

    Șpagă la nivel mic,șpagă la nivel înalt…
    Invatati-va sa nu mai dați șpagă dragi concetățeni! Rezolvati-va problemele pe căi legale și nu pe căi oculte! Nu ne mai facem bine ca națiune la capitolul asta! Șpaga e-n sânge!

  • Mecla stramba de alcoolist de ii zice Zamisnicu, marele primar, asta imbracat acum la costum si cravata, pe vremea cand era secretar in primarie si a dat drepturi pentru certificatele astea de handicap, umbla atunci cu pantalonii cusuti in tur si cu o jacheta impletita de nevasta-sa.
    Dupa ce a aparut de mana cu infractorul cu tabla de la CJ, brusc au venit si contractele de asfaltari si spaga aferenta.
    DNA-ul si cu ANI dorm bine merci de ani de zile, doar pentru ca e o comuna prea saraca si cu un primar prea prost, pe care daca il incoltesc cu dosare nu se face niciun rahat de rasunet in tara, sa se dea mari ca au starpit coruptia.
    Si uite asa, leut cu leut, cacanarul asta aduna spaga de ani de zile, intai secretar in primaria infractorului de Dadu Vasile, apoi viceprimar sub acelasi golan, ca apoi sa iasa primar pe parastase facute in preziua alegerilor si aranjamente cu alti infractori de aceeasi teapa.
    Traiasca democratia! Ne-am dus pe p……

  • Hai sa o spunem pe aia dreapta: Mecla stramba de alcoolist de ii zice Zamisnicu, marele primar, asta imbracat acum la costum si cravata, pe vremea cand era secretar in primarie si a dat drepturi pentru certificatele astea de handicap, umbla atunci cu pantalonii cusuti in tur si cu o jacheta impletita de nevasta-sa.
    Dupa ce a aparut de mana cu infractorul cu tabla de la CJ, brusc au venit si contractele de asfaltari si spaga aferenta.
    DNA-ul si cu ANI dorm bine merci de ani de zile, doar pentru ca e o comuna prea saraca si cu un primar prea prost, pe care daca il incoltesc cu dosare nu se face niciun rahat de rasunet in tara, sa se dea mari ca au starpit coruptia.
    Si uite asa, leut cu leut, cacanarul asta aduna spaga de ani de zile, intai secretar in primaria infractorului de Dadu Vasile, apoi viceprimar sub acelasi golan, ca apoi sa iasa primar pe parastase facute in preziua alegerilor si aranjamente cu alti infractori de aceeasi teapa.
    Traiasca democratia! Ura! Ura! Ura! Aplauze furtunoase.

  • În orice domeniu, nu doar în IT, se fac prostii si se încalcă legea grav. Mai ales în transporturi si construcții. Așa a fost ani si ani de zile, din păcate.

  • Ce lume rea! Oamenii aia sunt batrani , au peste 70 de ani,daca nu s- au operat la timp de cataracta normal ca au orbit.Lume rea, mancati- va intre voi si muriti de ciuda si grija altuia.Lasa ca ei nu fura statul, sunt pensiile speciale,salariile parlamentarilor si puzderia din administratia centrala si locala pentru care zeci de miliarde pe luna sunt platiti de la bugetul statului ,in plus primarii si toti care fura banul public de ordinul zecilor de milioane nicidecum nu fura statul niste tarani cu pensie de handicap

  • Al naibii,au orbit brusc,la Probota,acum 20 de ani,trei sferturi de oamenii din comuna,același medic punandu-si parafa pe toate actele medicale…Care între timp a decedat.

    Toți au avut cataracta neoperata și au orbit…

    Și cum conduc unii orbi mașinile?
    Nu-i riscant in trafic?
    Comisia de contraexpertiza de la București nu poate face un control?
    Că doar sunt bani de la bugetul statului,nu-i da cineva din buzunar,ce atâta supărare?
    Ce lume rea…și invidioasa pe orbii smekeri…
    Prinde orbul,scoate-i ochii!

Adauga un comentariu